Pachetul de măsuri fiscale va bulversa din nou mediul economic din România. Ministrul Marcel Boloș susține că proiectul legislativ privind noile măsuri fiscale ar putea fi modificat până la momentul în care va fi adoptat de Guvernul Ciolacu. Totodată, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu este de acord cu unele dintre măsurile prezentat oficial.
Însă, în cazul în care nu va fi adoptat, ministrul Marcel Boloș avertizează că la mijloc sunt 75 de miliarde de euro, bani care pot fi suspendați dacă nu se rezolvă problema deficitului bugetar. Premierul Marcel Ciolacu vrea impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate de persoanele fizice, dar și introducerea sistemului E-sigiliu.
Pachetul de măsuri fiscale vs. deficitul bugetar
Ministrul Marcel Boloș a spus la Antena 3 că pachetul de măsuri fiscale a fost citit în prima lectură în Guvern. Acesta a ținut să precizeze că pachetul de măsuri fiscale este necesar pentru că România se confruntă cu deficit bugetar și atragerea de fonduri europene din PNRR. Dar acesta este doar un pretext pentru a ascunde incapacitatea statului de a colecta banii la bugetul de stat.
„Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. La mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a declarat ministrul.
Totodată, ministrul Marcel Boloș a spus că proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi suferi moficări. „Dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor de linie”, a spus ministrul Boloș.
Ministrul Marcel Boloș se ascunde în spatele coaliției PSD – PNL
Ministrul Finanțelor a mai precizat că deciziile privind pachetul de măsuri fiscale „au fost luate în coaliţia de guvernare. Pentru că la mijloc este vorba despre o decizie politică şi despre un cost politic pe care Guvernul trebuie să şi-l asume”.
„Noi, la Ministerul de Finanţe, nu am făcut decât să integrăm aceste măsuri din punct de vedere tehnic, respectiv să le asigurăm aplicativitatea”, a spus Marcel Boloş, încercând să fugă de răspundere. Cu toate acestea, spune ministrul Marcel Boloș, nu se poate renunţa la trei paliere. Primul se referă la reducerea de cheltuieli publice. Al doilea la combaterea evaziunii fiscale. Iar ultimul la măsurile fiscal-bugetare.
„Nu am lăsat totul pe umerii contribuabililor. Dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscale sau să tolerăm la neşfârşit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice. Uitaţi-vă ce este la fondul de sănătate, unde 1,2 milioane de asiguraţi nu plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plăteşte pensie sau asigurarea de sănătate? Acestea sunt lucruri elementare, de bun simţ şi noi avem în continuare această problemă cu marile sisteme publice”, a mai declarat Boloş.
Premierul Marcel Ciolacu vs. ministrul Marcel Boloș
Marcel Ciolacu, premierul României și șeful PSD, a declarat vineri la Buzău că încă nu și-a asumat proiectul privind pachetul de măsuri fiscale. Urmând ca în cursul zilei de luni să aibă o nouă întâlnire cu ministrul Marcel Boloș.
Întrebat cum comentează afirmaţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia nu este de acord cu unele dintre măsurile prezentate oficial, Marcel Boloş a declarat că „dumnealui are ultimul cuvânt”. „Când se va aproba în Guvern în forma în care va fi trimis Parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernamentale, până la acel moment proiect de lege, potrivit procedurilor pe care le avem îi pot fi aduse aceste modificări. Acum depinde şi care e conţinutul acestor modificări şi ce anume este discutabil în măsurile care sunt destul de complexe”, a spus Marcel Boloș.
Ce măsuri fiscale vrea să introducă premierul Marcel Ciolacu?
Premierul Marcel Ciolacu susține că pachetul de măsuri fiscale trebuie să se axeze pe mai multe palieri. „Reducerea cheltuielilor statului este prima. Urmată de creşterea colectării şi combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitarea luxului, viciului şi profitului excesiv. Și, extrem de important, de asigurarea echităţii fiscale între contribuabili”, a declarat premierul.
Șeful social democraților a mai spus că va fi introdus un instrument nou pentru reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale. „Va fi E-sigiliu, prin care va putea fi urmărită trasabilitatea mărfurilor şi o altă măsură va fi impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate de persoanele fizice”, a menționat Marcel Ciolacu.
„Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a mai precizat Ciolacu.
Şeful Executivului a oferit asigurări că nu va fi mărită cota generală de TVA de 19% şi va fi păstrată o cotă redusă de 5% la lemne, energie termică, cărţi, manuale şi evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente şi medicamente.