Autostrada Unirii a fost abandonată de Dorinel Umbrărescu, magnatul autostrăzilor din România. Grupul UMB, controlat de afaceristul Dorinel Umbrărescu, a cerut rezilierea a două contracte cu o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, din cauza colaborării defectuoase cu conducerea Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), pe care o acuză de „lipsă de transparență”, dar și comunicare „abuzvivă” și „defectuoasă”
În realitatea, afaceristul Dorinel Umbrărescu vrea reducerea garanției de bună execuție de la 1,5% la 0,5%, deși UMB a acceptat clauza atunci când a depus oferta, dar și când a semnat contractele. Solicitarea vine în contextul în care în urmă cu câteva săptămâni s-a vehiculat că UMB oprește lucrările pe unele șantiere din cauza unor blocaje financiare. Dar, ulterior, informația a fost infirmată.
Autostrada Unirii: Dorinel Umbrărescu în război cu CNIR
Dorinel Umbrărescu, magnatul autostrăzilor din România, a câștigat în asociere cu Euro Asfalt, din Bosnia, un contract de 6,14 miliarde lei, echivalentul a 1,2 miliarde euro, pentru proiectarea și construcția a 38 de kilometri de autostradă ai lotului 2A Ditrău – Grințieș din Autostrada A8. Celebra Autostrada Unirii!
Lotul Ditrău – Grințieș are o lungime de 37,9 kilometri și trece prin județele Harghita și Neamț. Proiectul prevede construcția a 19 tuneluri și 63 de poduri și viaducte. Pe traseul lotului 2A este prevăzut un nod rutier la Ditrău (conexiune cu DN 12 în județul Harghita). Iar la Est, în județul Neamț, conexiune cu Lotul 2 B Grințieș -Pipirig, o descărcare provizorie pentru a asigura funcționarea independentă a acestui lot.
Cel de-al doilea contract pentru care Dorinel Umbrărescu a solicitat „încetarea amiabilă” a procedurii pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Lot 1 Sărățeni – Joseni, în valoare de peste 5,8 miliarde lei. Dar și restituirea a scrisorii de garanție de participare. Acest contract nu a fost semnat.
Dar, între timp, Dorinel Umbrărescu s-a răzgândit și cere rezilierea contractului. În solicitarea de reziliere a contractului transmisă Companiei Naționale de Investiții Rutiere, constructorul își motivează decizia prin faptul că nu i s-a acceptat să plătească o garanție de bună execuție mai mică decât cea prevăzută în contract. Practic, Dorin Umbrărescu voia să depună o garanție de 0,5% din valoarea totală a contractului, față de 1,5%, așa cum a fost menționată în caietul de licitație. Doleanța lui Dorin Umbrărescu a fost respinsă de CNIR, motiv pentru care a solicitat rezilierea contractului.
Asociația Pro Infrastructură: „Umbrărescu aruncă prosopul în ring“
Asociația Pro Infrastructură (API) a reacționat rapid la decizia lui Dorinel Umbrărescu de a renunțat la contractele de pe Autostrada Unirii.
„Ne-am bucurat cu toții să vedem că secțiunile cele mai grele ale Autostrăzii A8 sunt adjudecate de UMB, cel mai puternic constructor din piață, sperând că asta e o garanție că vor deveni realitate în ciuda problemelor de finanțare. Dar, stupefacție! Moldovean autodeclarat patriot și hotărât să-și ridice regiunea, Umbrărescu aruncă prosopul în ring și dă cu piciorul contractului proaspăt semnat pe Ditrău-Grințieș (7,3 miliarde lei cu TVA) plus celui de pe Sărățeni-Joseni (5,9 miliarde lei cu TVA) pe care ar trebui să-l parafeze în curând. Și, mai mult, vrea să scape basma curată!”, a comentat sarcastic API.
Mărul discordiei este suma inițială pe care UMB trebuie să o plătească CNIR aferentă garanției de bună execuție: 1,5% din prețul contractului, adică aproximativ 90 milioane lei. „Aceasta a fost de două ori acceptată și asumată de UMB: atât prin depunerea ofertei în cadrul licitației, cât și ulterior prin semnarea contractului care specifică negru pe alb această clauză. Dar, ce să vezi, UMB cere CNIR reducerea de la 1,5% la doar 0,5% a sumei inițiale aferente garanției de bună execuție“, susține Asociația Pro Infrastructură.