Carne expirată și gandaci morți în bucătăria restaurantului de la Camera Deputaților. Inspectorii ANPC, sub conducerea lui Cristian Popescu Piedone, au găsit peste 700 de kilograme de carne expirată, veche chiar și de un an. Dar asta nu e tot! S-au mai găsit mâncăruri gătite de acum o lună, toate congelate, în timp ce porțiile aveau 20 de grame în loc de 50 de grame.
Firma care administra restaurantul de la Camera Deputaților, MAGNIFIC ONLINE SRL, a fost amendată cu aproximativ 300.000 lei. Restaurantul a fost închis pentru o perioadă de 6 luni
Cristian Popescu Piedone a găsit carne expirată și gandaci morți
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a luat la puricat restaurantul de la Camera Deputaților. Aici a găsit carne expirată și gândaci morți în bucătărie. În urma controlului la restaurantul administratt de firma Magnific Online s-au constat mai multe nereguli „care pun în pericol siguranța alimentară a consumatorilor”. Despre situația scandaloasă din bucătăria restaurantului de la Camera Deputaților a dat detalii chiar Cristian Popescu Piedone.
„Restaurantul Camerei Deputaților, peste 700 kg de produse din carne expirate, fără date de identificare, mâncăruri gătite de peste o lună, o lună congelate, ceea ce este interzis, lipsă gramaj aproape jumătate la la porție, la pieptul de pui, la șnițelul de pui, la chec, în loc de 50g se dădeau 20g, la alte produse…de fapt la toate produsele, inclusiv mâncare gătită, lipsă gramaj, proteină carne. Restaurantul a fost închis pe o perioadă de șase luni de zile pentru remediere. Inclusiv gândaci, care este în atribuția agentului economic, nu a Camerei Deputaților, respectiv a societate care are o concesiune pe 2 ani de zile cu Camera Deputaților”, a detaliat Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC.
Ce nereguli s-a constatat la restaurantul de la Camera Deputaților?
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dat ulterior un comunicat de presă în care a detaliat toate neregulile constatate la restaurantul de Camera Deputaților.
Principalele nereguli constatate în cadrul controlului:
1.Nereguli în depozitarea produselor alimentare:
•La inspecția camerei de congelare, s-au identificat produse alimentare care nu respectau lanțul termic, fiind schimbate din refrigerare în congelare.
•Produse cu data limită de consum depășită, inclusiv pastrama de vită boierească, pastrama de vită și carne tocată din pulpă de pui.
•Preparate culinare finite, cum ar fi ardeii umpluți, tocănița de porc/pui și varza călită, nu aveau etichete corespunzătoare, fapt ce împiedica verificarea conformității și a termenului de valabilitate.
2.Deficiențe la nivelul spațiilor frigorifice și de depozitare:
•Spațiul frigorific destinat băuturilor răcoritoare era folosit pentru depozitarea materiilor prime și sosurilor, contrar instrucțiunilor producătorilor privind temperatura (0-4°C), iar temperatura măsurată era de peste 6°C.
•Spațiul frigorific de refrigerare al cărnii prezenta temperaturi între 8-11°C, mult peste limitele legale.
•Pe culoarul de trecere din zona de producție au fost găsite produse (carne de pui în stare de refrigerare) depozitate la temperatura mediului ambiental.
3.Probleme de igienă și întreținere:
•Pavimentul unității prezenta fisuri și ciobituri, iar gura de scurgere era descoperită, neigienizată, cu prezența insectelor vii (gândaci de bucătărie).
•Hota unității acumula masiv grăsime arsă și impurități, iar sistemul de ventilație era murdar.
•Lada congelator prezenta acumulări masive de gheață pe pereți și impurități, iar chederele erau neigienizate și deteriorate.
4.Utilizarea echipamentelor necorespunzătoare și deteriorate:
•Ustensilele utilizate în procesul de producție erau uzate și neprofesionale, iar tăvile de coacere prezentau semne avansate de arsuri.
5.Deficiențe structurale și de igienă în unitate:
•Faianța era deteriorată pe holul de trecere și în zona magaziei de depozitare a materiilor prime.
•Camera de depozitare congelare avea cheder murdar și ușa prezenta semne de rugină.
6.Nerespectarea reglementărilor de comercializare:
•Zona de comercializare a preparatelor culinare finite nu respecta temperatura de păstrare.
•Lipsa listei de meniu, contrar prevederilor Ordinului 201/2022 al ANPC.
7.Lipsa documentației obligatorii:
•La momentul controlului, reprezentanții unității nu au prezentat autorizația de funcționare, documentul de înregistrare sanitar-veterinară, certificatul emis de Direcția de Sănătate Publică și registrul unic de control.
Măsuri aplicate:
•S-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 72.000 lei.
•S-a dispus măsura OTPS (In plus a fost propusă măsura de oprire a activității până la 6 luni).
•S-a dispus retragerea de pe piață a 286 kg de produse alimentare, în valoare de 15.070 lei, care nu respectau condițiile de siguranță alimentară.