Comisia Europeană a suspendat plata a 869 milioane de euro din cauză că nu au fost schimbați șefii companiilor energetice, ai AMEPIP și nu au fost reformate pensiile speciale. Ministrul Marcel Boloș a anunțat că România ar putea recupera acești bani dacă vor fi îndeplinite toate condițiile până la data de 28 noiembrie 2025.
Până acum au fost reluate procedurile de selecție pentru desemnarea administratorilor la opt companii: Nucelarelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Oil Termenil, Conpet, CE Oltenia, Midia, CNCIR. Însă nu au fost reluate la SAPE, Electrocentrale Craiova, Eurotest SA, Radioactiv Minerale SA Măgurele și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.
George Simion a avertizat, Nicușor Dan a negat
Tăierea fondurilor europene au fost unul dintre subiectele abordate în campania electorală. Candidatul George Simion a spus că fondurile europene pentru România vor fi tăiate în iunie. Contracandidatul său, actualul președinte Nicușor Dan, i-a dat imediat replica. „Contracandidatul meu minte ca o gazetă rusească. Nu există nicio decizie sau procedură de suspendare a fondurilor europene pentru România, de care ne „salvează” azi de la Bruxelles, unde a fugit de dezbaterea cu mine”, a scris Nicușor Dan, tot pe Facebook.
Vestea oficială a venit în cursul acestei săptămâni. Ministrul Marcel Boloș a fost nevoit să țină o conferință de presă la Palatul Cotroceni în care a declarat oficial că Comisia Europeană a suspendat plata a 869 milioane, din care componenta de grant 814 milioane euro și cea de împrumut de 55 milioane euro.
„Consecința adoptării acestei decizii, care este una cu componentă bună pentru ceea ce înseamnă încasările la bugetul de stat al României, este că termenul de șase luni pentru suma suspendată de 869 milioane euro curge din 28.05.2025 și se împlinește pe data de 28.11.2025”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Numirile politice la AMEPIP, pagubă de 330 milioane euro
Ministrul Marcel Boloș a explicat ce jaloane au fost suspendate și comunicate oficial de Comisia Europeană. Primul, jalonul 440, este cel legat de operaționalizarea și funcționalizarea Autorității de Monitorizare a Indicatorilor de Performanță a Întreprinderilor Publice, cum este cunoscută instituția cu denumirea prescurtată AMEPIP.
Numirile politice la conducerea AMEPIP a dus la suspendarea unei plăți de 330 milioane euro. Soluționarea jalonului 440 are ca termen 28 noiembrie 2025, timp în care trebuie selectată și numită conducerea AMEPIP. Atenție, după criteriile și standardele pe care le impune Comisia Europeană.
„Iar din acest punct de vedere, în prezent, procedura se găsește în derulare la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Termenul pentru depunerea candidaturilor în vederea selectării comisiei care va evalua candidații la funcțiile de conducere din cadrul acestei autorități, respectiv din cadrul AMEPIP, este data de 11 iunie”, a declarat ministrul.
Comisia Europeană a semnalat nereguli, incompatibilități și conflicte de interese, privind procedura de selecție. Până va fi finalizată o nouă procedură de selecție, AMEPIP va avea o conducere interimară.
Companiile din Energie au dus la blocarea a 227 milioane de euro
Cel de-al doilea jalon suspendat este legat de numirea administratorilor companiilor din subordinea Ministerului Energiei. Suma blocată de Comisia Europeană pentru acest jalon este de 227 milioane de euro. Până acum au fost revocați 43 de administratori.
„Suntem în următoarea situație: proceduri reluate pentru desemnarea administratorilor la opt companii: Nuclearelectrica, Hidroelectrica, RomGaz, Oil Terminal, Conpet, CEO Oltenia, Midia Green Energy și CNCIR, acestea sunt cele opt companii unde procedurile au fost reluate”, a spus Marcel Boloș.
Însă nu s-au reluat procedurile la Societatea de Administrare a Participațiilor în domeniul Energiei SAPE, Electrocentrale Craiova, Eurotest Radioactiv Măgurele și Institutul de Resurse Minerale.
„În domeniul energiei unde procedurile încă sunt nereluate, termenul pentru ca noii administratori să fie numiți este, de asemenea, data de 28 noiembrie 2025”, a mai declarat ministrul.
Pensiile speciale au generat suspendarea a 231 milioane euro
Pensiile speciale, prevăzute în jalonul 215, a dus la suspendarea unei plăți de 231 milioane euro
„În prezent, proiectul de act normativ care privește componenta de echitate în domeniul pensiilor speciale pentru magistrați este trecut de dezbaterile în comisii, în Senatul României, și are două prevederi importante, respectiv creșterea vârstei de pensionare, progresiv, până la 65 de ani, respectiv până în anul 2045, iar de asemenea, baza de calcul pentru ceea ce înseamnă determinarea cuantumului pensiilor speciale a rămas, cel puțin deocamdată, să vedem ce se va mai modifica la dezbaterile în plen în Senatul României, la 85% din veniturile nete”, a declarat ministrul Marcel Boloș.