Reforma lui Ciolacu pentru banii europeni a declanșat haosul în administrația publică, dar mai ales în mediul de afaceri românesc. Cu toate acestea, după ce a vorbit câteva minute a fugit de întrebările incomode ale jurnaliștilor și l-a lăsat singur pe liberalul Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, să clarifice mai multe aspectele controversate. Dar premierul a zis că își asumă întreg planul de reforme. Momentul penibil l-a lăsat cu gura căscată pe ministrul Marcel Boloș. Liberalul Boloș susține că România este „singura ţară din UE ţinută sub atentă observaţie, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce”.
Guvernul Ciolacu a pregătit un set de 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar. El se laudă că aceasta este prima reformă reală demarată pentru a nu pierde fondurile europene ca urmare a procedurii de deficit bugetar.
Premierul Marcel Ciolacu nu a ezitat să îi atace pe foștii premieri liberali Nicolae Ciucă și Florin Cîțu ale căror „guvernări nefericite” au dus deficitul bugetar la 9,2%.
Reforma lui Ciolacu pentru banii europeni
Premierul Marcel Ciolacu a organizat o conferință de presă la sediul Ministerului de Finanțe, alături de ministrul liberal Marcel Boloș. În doar 15 minute de discurs, Marcel Ciolacu a reușit să bulverseze administrația publică și mediu de afaceri românesc. El a declarat că urmează să fie promovată o Ordonanță de Urgență pentru a reduce cheltuielile în sistemul bugetar.
„Sunt peste 50 de măsuri, pe care sunt convins că domnul ministru le va detalia. Ele au fost discutate şi în cadrul coaliției. Vorbim în primul rând, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare. S-a pornit, în 2019, cu o datorie publică de 37%, din câte știu eu, şi cu un deficit bugetar de 2,7% – 2,9% şi am ajuns, după două guvernări nefericite, la un deficit de 9,2%, fiind singurul stat din Uniunea Europeană care are un acord în ceea ce privește deficitul excesiv”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul social – democrat a mai menționat că și-ar fi dorit ca aceste măsuri să fie luate din timp și că este foarte puțin probabil să ne încadrăm în deficitul asumat pentru anul acesta.„Vorbim totuși de o stabilitate economică în România, nu vorbim de o criză economică, nu vorbim de recesiune în România. Vorbim pur și simplu de lucruri pe care ni le-am asumat în fața Comisiei. Și cred că cel mai important este să continuăm acest dialog cu Comisia. Ca să nu se întâmple ce este cel mai rău pentru orice stat membru al Uniunii Europene, respectiv, blocarea fondurilor europene”, a spus premierul.
„Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen”
Marcel Ciolacu a sugerat că urmează să se facă o reformă radicală în administrația publică. „Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Să primească sporuri! Iar cei care merg la serviciu, de zeci de ani, să se joace pe Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen. Și mă bucur că am un partener în actualul ministru al Finanțelor să ne asumăm aceste lucruri curajos și să le explicăm românilor foarte clar. Am venit cu principiul de a face un echilibru între măsurile ce privesc cheltuielile și măsurile ce privesc veniturile. Cunosc specialiștii care spun că trebuie tăiate numai cheltuieli. Cheltuielile duc, de fapt, la o scădere a consumului, normal că trebuie și venituri”, a mai declarat premierul.
Motivul pentru care se fac reduceri de cheltuieli și reduceri de personal, spune Marcel Ciolacu, este crearea unui echilibru macroeconomic. „Sunt măsuri care au efecte imediate și efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante. Unele bugetate, altele nebugetate. Toate aceste detalii o să vă dea domnul ministru, dar automat au și efecte indirecte în ceea ce privește cheltuielile. Sunt plafoane în ceea ce priveşte sporurile. Nu putem avea sporuri mai multe decât salariul de bază”, a mai spus premierul.
Marcel Ciolacu a fugit întrebările incomode
Reforma lui Ciolacu pentru banii europeni este plină de aspecte controversate. Aspecte pe care nu a vrut să le clarifice și a fugit de întrebările incomode ale jurnaliștilor, fără să-l anunțe pe ministrul Marcel Boloș. Pus în fața faptului împlinit, ministrul Boloș a avut câteva momente de ezitare. Apoi a fost nevoit să continue conferința de presă. Acesta a afirmat că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul României. Însă, spune ministrul Boloș, pachetul celor 50 de măsuri ar trebui să aducă până la finalul anului 2023 o economie la buget de 12 miliarde de lei.
„Cât despre măsurile fiscale, nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliţia de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populaţia, vom prezenta transparent şi integrat toate propunerile şi deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă”, adaugă ministrul Boloș.
Totodată, ministrul Boloș a ținut să precizeze că România este „singura ţară din UE ţinută sub atentă observaţie, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce”.
Reforma lui Ciolacu în administrația publică
Reforma lui Ciolacu pentru banii europeni este strâns legată de reforma administrației publice. Ministrul Marcel Boloș a spus că se vor lua o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre acestea se află reducerea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică. Se vor anula posturile vacante din rectorul public, se va reduce numărul şefilor din instituţii. În plus va fi stabilit un plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană.
„Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliţia de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populaţia. Vom prezenta transparent şi integrat toate propunerile şi deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă. În toate discuţiile în care am avut un cuvânt de spus am subliniat că planul final trebuie să cuprindă măsuri pentru România. Măsuri pentru români, pentru a trece cu bine de acest moment de răscruce, în care volumul de investiţii de 75 de miliarde de euro pe care îl avem în faţă să poată să fie dus la bun sfârşit”, a subliniat Boloş.