Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidennțiale, dar acum se confruntă cu o realitate dură: formarea unu guvern care să poată implementa măsurile dure de austeritate, inclusiv reducerea numărul de angajați la stat, pentru a reduce cel mai mare deficit fiscal din Uniunea Europeană. Dar pănă atunci mai sunt în jur de două săptămâni, timp în care se poartă negocieri dure în subteranele politicii românești.
Alegerea noului președinte a venit și cu câteva vești economice bune. BNR ar putea limita depreciera leului, în timp ce dobânzile la care se împrumută statul au început să scadă ușor.
Tăierea salariilor și pensiile, obectivele noului guvern
Reuters atrage atenția că de abia acum începe greul pentru Nicușor Dan, noul președinte al României. Pe de-o parte trebuie să desemneze un premier, care la rândul lui să facă un guvern dispus să implementeze unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate. Dela reducerea numărului de bugetari până la tăierea salariilor și pensiilor.
Tăierea salariilor şi pensiilor ar putea declanşa critici, după ce măsurile destinate reducerii cheltuielilor la începutul anului au dus la proteste. Un nou guvern va trebui să includă cel puţin trei din cele patru partide pro-europene. În timp ce extrema dreaptă, care controlează o treime din locurile din Parlament, ar putea să organizeze proteste împotriva reducerilor bugetare.
Euro va ajunge la 5,25 lei la sfârșitul anului
Banca JP Morgan şi-a ajustat previziunile după turul al doilea al alegerilor de duminică, afirmând că se aşteaptă acum la o „devalorizare moderată” a monedei naţionale. Potrivit unei note, banca prevede că leul va fi cotat la 5,10 faţă de euro până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru şi la 5,25 până la sfârşitul anului.
JPMorgan a modificat, de asemenea, expunerea sa pe obligaţiunile internaţionale ale României de la „subponderare” la „pondere de piaţă” şi de la „pondere de piaţă” la „supraponderare” pe obligaţiunile administraţiilor locale.
Moneda națională a câștigat 7 bani
Moneda națională a câștigat șapte bani față de euro în deschiderea şedinţei de luni. Mai mult, dobânzile la care se împrumută statul au continuat corecţia începută pe finalul săptămânii trecute, cu scăderi mai reduse astăzi la maturităţile lungi, cum este referinţa de 10 ani, dar cu reduceri ample la maturităţile pe termen scurt, de 60-70 de puncte de bază.
Randamentele obligaţiunilor pe 10 ani, cu maturitate în 2035, au scăzut cu circa 27 puncte de bază faţă de închiderea de vineri, la 7,53% şi au revenit la niveluri anterioare primului tur al alegerilor, arată datele Bloomberg.
Bursa a crescut cu 4% după victoria lui Nicușor Dan
Ziarul Financiar titrează că Bursa de Valori București a crescut cu 4% după victoria lui Nicușor Dan. Companiile listate la bursă au câștigat în jur de 4 mld. lei. De exemplu, acțiunile Petrom, Banca Transilvania sau Transgaz s-au apreciat cu 4-5%.
Ministerul Finanțelor, împrumut de 725 de milioane lei de la bănci
Agerpres anunță că Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, luni, 752 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 luni, la un randament mediu de 7,46% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,198 miliarde de lei. Marți este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligațiuni.