Primul Summit UK – UE de după Brexit s-a finalizat un acord cu privire la apărare și securitate, pescuit și alimente. Mai mult, tinerii britanici ar putea din nou să călătorească și să muncească liber în Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat și aprobat de reprezentanții tuturor celor 27 de guverne ale UE.
Guvernul britanic a anunțat că acest acord „va deschide calea pentru ca industria de apărare din Marea Britanie să participe la noul fond de apărare SAFE (Acțiunea de Securitate pentru Europa) propus de UE, în valoare de 150 de miliarde de lire sterline”. Ceea ce va genera mai multe locuri de muncă în Marea Britanie.
Primul Summit UK – UE de după Brexit
UE și Regatul Unit au ajuns la un nou acord privind alimentele, pescuitul, apărarea și verificarea pașapoartelor. Guvernul britanic susține că acordul este „bun pentru locuri de muncă, bun pentru facturi și bun pentru granițele noastre”.
De exemplu, acordul privind importurile și exporturile de alimente și băuturi între UE și Regatul Unit va beneficia de o reglemetare nouă în domeniul sanitar și fitosanitar. Mai mult, acesta va reduce birocrația pentru companii și va reducere cozile de camioane la frontier.
UE și Regatul Unit au convenit, de asemenea, să colaboreze la un „program de experiență pentru tineri”. Aceasta ar putea însemna că tinerii ar putea din nou să călătorească și să muncească liber în Uniunea Europeană. Guvernul spune că schema va fi „plafonată și limitată în timp” și va fi similară cu cele pe care Regatul Unit le are deja cu țări precum Australia și Noua Zeelandă.
Turiștii britanici vor putea folosi în curând mai multe porți electronice (eGates) de acces în Europa, ceea ce, potrivit guvernului, „va pune capăt cozilor de temut” la controlul de frontieră. Ca parte a acordului, vor fi introduse și „pașapoarte pentru animale de companie” pentru pisici și câini, astfel încât nu va mai fi nevoie de certificate de sănătate animală pentru fiecare călătorie.
Exportatorii de somon din Scoția salută acordul „revoluționar” cu UE
Pescarii britanici nu sunt mulțumiți de acordul pe 12 ani privind pescuitul, deoarece ar fi „absolut dezastruos”. Dar un grup de lobby al exportatorilor de somon scoțian îl numește o „revoluție”.
„Felicităm guvernul britanic pentru încheierea acestui acord cu UE, care va reduce birocrația și timpul necesar pentru a aduce somonul premium pe piață”, spune Tavish Scott, directorul executiv al Salmon Scotland, citat de BBC.
„Această descoperire va ușura povara asupra fermierilor, procesatorilor și comunităților pe care le sprijină”, adaugă el. Somonul scoțian este cel mai mare produs de export alimentar din Marea Britanie.
Secretarul pentru afaceri externe al Scoției a criticat acordul privind pescuitul dintre Marea Britanie și UE, afirmând că guvernul scoțian nu a fost consultat.