Corupția în Parlamentul European atinge cote alarmante. Serviciile secrete au umplut de microfoane o lojă a stadionului Lotto Park, arena clubului de fotbal Andrelecht, acolo unde oficialii companiei Huawei se întâlneau discret cu parlamentarii europeni.
Poliția a efectuat percheziții în peste 20 de locații din Belgia și Portugalia în martie, în cadrul anchetei privind presupusele plăți ilegale efectuate de Huawei pentru a obține o scrisoare deschisă semnată de opt parlamentari europeni în sprijinul intereselor companiei, potrivit procurorului belgian și a unui mandat de arestare consultat de POLITICO.
Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității în cazul a patru parlamentari europeni: italienii Fulvio Martuscciello și Salvatore De Meo, maltezul Daniel Attard și bulgarul Nikola Minchev. Toți patru au negat legăturile cu Huawei. Dar ultimii doi au admis că au fost la meciurile echipei Andrelecht, dar susțin că nu știau că invitația le-a fost oferită de compania din China.
Corupția în Parlamentul European și scandalul Huawei
Corupția în Parlamentul European iese treptat la iveală. Serviciile secrete belgiene au pus microfoane într-o lojă a stadionului Lotto Park, închiriată de compania chineză Huawei cu aproximativ 50.000 de euro pe an. Acolo se întâlneau oficialii Huawei cu diverse personalități, inclusiv cu parlamentari europeni.
Operațiunile de supraveghere face parte dintr-o anchetă amplă despre corupția în Parlamentul European, condus de Roberta Metsola. Parchetul federal belgian a solicitat ridicarea imunității pentru europarlamentarul Salvatore de Meo (Forza Italia/PPE), eurodeputatul bulgar Nikola Minchev (liberal) și europarlamentarul socialist Daniel Attard, din Malta.
La momentul acuzațiilor inițiale, procurorii belgieni au declarat că analizează potențiale cazuri de luare de mită. Inclusiv plăți făcute de parlamentari pentru ocuparea unor poziții politice, cadouri excesive, călătorii plătite și invitații la evenimente. Incidentele investigate se întind pe o perioadă cuprinsă între 2021 și sfârșitul anului 2024.
Conform înregistrărilor în care apare și lobbyistul Huawei, motivul pentru care compania a închiriat loja a fost acela de a stabili un contact inițial cu politicienii și de a încerca să-i „ungă” pe aceștia, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu ancheta, citată de Politico.
Daniel Attard s-a dus la meciul Anderlecht-Ferencváros
Linia dintre lobby și corupție este foarte subțire. Deputații europeni au voie să accepte cadouri, dar dacă acestea valorează mai mult de 150 de euro, trebuie să le declare. Eurodeputatul maltez Daniel Attard ar fi primit un bilet la meciul Anderlecht-Ferencváros din Europa League (jucat la Bruxelles pe 25 septembrie 2024). Huawei ar fi plătit biletul! Conform declarațiilor sale publice, europarlamentarul l-a obținut prin intermediul asistentului său. Daniel Attard susține că nu știa de originea biletului și nu a întrebat despre el. Totodată, Daniel Attard ar fi trimis o scrisoare prin care solicită un vot pentru ridicarea imunității sale, astfel încât să poată coopera pe deplin cu anchetatorii belgieni.
Italianul Salvatore de Meo: „Nu am luat niciodată poziție în favoarea Huawei”
Italianul Salvatore de Meo, care se află în al doilea mandat și care a prezidat anterior Comisia pentru Afaceri Constituționale, și-a spus propria versiune pentru ANSA. El susține că a participat doar la o întâlnire informală cu mai multe persoane, inclusiv reprezentanți Huawei. A descris-o ca fiind o întâlnire „liniștită”, fără motive ascunse. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este cea care gestionează situația în coordonare cu autoritățile belgiene.
„Nu am luat niciodată poziție în favoarea Huawei, nici sub forma semnării de scrisori, a depunerii de amendamente sau a oricărei activități legislative atribuibile intereselor lor. Dacă am vrea cu adevărat să considerăm participarea la o reuniune informală ca fiind un element suficient pentru a iniția o acțiune în justiție, ne-am confrunta cu o serioasă comprimare a activității parlamentare și cu o slăbire îngrijorătoare a însăși semnificației instituțiilor. În orice caz, solicitarea are scopul doar de a permite efectuarea verificărilor, care nu pot decât să confirme corectitudinea absolută a acțiunilor mele”, a declarat Salvatore de Meo, citat de ANSA.
Însă, corupția în Parlamentul European va continua și după finalizarea anchetei în care a fost implicată compania chineză Huawei.