Aderarea României la Spațiul Schengen nu se află pe lista Consiliului JAI, a anunțat europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Acesta susține că singura care prin care România poate intra în Spațiul Schengen este un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
România a ratat aderarea la Spațiul Schengen pe 8 decembrie 2022. Atunci Austria și-a folosit dreptul de veto împotriva statului român. Au urmat o serie de critici la adresa politicienilor și un boicot al companiilor austriece. Eșecul înregistrat de România nu a fost asumat de nici unul dintre decidenții politici responsabili cu aderare.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spunea la începutul anului că aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România. Dar și că va conta pe sprijinul Suediei, în calitate de mediator.
Aderarea României la Spațiul Schengen, subiect tabuu
Aderarea României la Spațiul Schengen nu mai este un subiect de actualitate pe masa politicienilor români. Aceștia, în frunte cu ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, par resemnați în urma eșecului înregistrat la data de 8 decembrie 2022. Austria și-a folosit atunci dreptul de veto împotriva statului român. Olanda s-a opus doar aderării Bulgariei, însă votul era comun pentru ambele state. Ulterior, mai mulți politicieni români, au condamnat gestul Austriei. Mircea Geoană spunea că România nu a negociat o asemnea clauză atunci când a aderat la UE. Europarlamentarul Rareș Bogdan l-a arătat cu degetul pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Apoi a început un război între cei doi. Primul i-a cerut demisia. Ministrul Bogdan Aurescu l-a acuzat că apără interesele Rusiei. Atunci se spunea că în spatele scandalului se află liberalul Lucian Bode, care voia să îl scoată țap ispășitor pe Aurescu.
Europarlamentarul Dan Nica, șeful PSD Galați, a luat și el atitudine și a ajuns viral pe contul de TikTok Gazetabucurestilor.ro. A avut peste 1,6 milioane de vizualizări, aproape 55.000 de aprecieri și 1.135 de comentarii. Rovana Plumb, un alt europarlamentar PSD, spunea că România merită să fie în Schengen. În timp ce Carmen Avram le-a cerut parlamentarilor europeni să înceteze cu discriminarea României.
Promisiunea uitată a premierului Ulf Kristersson
Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară, arată că singura cale prin care România poate fi primită în Spațiul Schengen este deschiderea unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Acesta atrage atenția că pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului JAI la Luxembourg lipseşte decizia pe care trebuia să şi-o asume Consiliul. Respectiv cea privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria.
„În prezenţa tuturor miniştrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi cu participarea miniştrilor de interne din Norvegia, Elveţia, Islanda şi Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 iunie, şedinţa Consiliului JAI la Luxembourg. Această reuniune este ultima organizată în timpul preşedinţiei rotative a Uniunii Europene deţinută de către Suedia”, a anunțat Eugen Tomac.
Europarlamentarul Eugen Tomac a precizat că, deşi premierul suedez, Ulf Kristersson a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi un obiectiv important al ţării sale, de pe ordinea de zi prezentată lipseşte cea mai importantă decizie pe care trebuia să şi-o asume Consiliul JAI şi anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România şi Bulgaria.
„De aceea, îmi menţin poziţia şi subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spaţiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate”, afirmă Tomac.
Therese Hyden, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, spunea la începutul anului că dosarul privind aderarea României la Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale atunci când condiţiile vor fi propice. Adică, atunci când când Austria îşi va schimba poziţia față de România. Și Olanda față de Bulgaria.