David Sassoli, președintele Parlamentului European, a anunțat că Uniuniea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiați afgani.
Uniunea Europeană și SUA sunt „profund îngrijorate” de situația femeilor din Afganistan. Motiv pentru care au cerut talibanilor să evite „orice formă de discriminare și abuz” și să le păstreze drepturile. Dar Uniunea Europeană se pregătește pentru a primi noi valuri de refugiați. De data aceasta din Afganistan, țară controlată de la talibani.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat că Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiații afgani. Principalul motiv invocat de David Sassoli a fost că nu poate lăsa persoanele care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan să se confrunte cu răzbunarea talibanilor.
„Refugiaţii care sosesc din Afganistan, controlat în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE”, a spus președintele David Sassoli.
Talibani vor pace?
Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în cursul zilei de duminică, după ce președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară. Unul din liderii talibanilor care a refuzat să se prezinte a transmis că soldaților li s-a dat ordin să nu intre în nici o clădire diplomatică.
Totodată, le-a transmis localnicilor că pot să își vadă de treburi ca de obicei. Conform mesajul de pace, liderii talibanilor susțin că nu se vor răzbuna pe foştii lor inamici şi că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice Sharia.
Dar mulţi afgani sunt sceptici faţă de aceste promisiuni şi mii de persoane încearcă cu disperare să plece din Afganistan. Cei mai mulți provin din rândurile afganilor care au ajutat forţele străine conduse de SUA.
Președintele David Sassoli susține că comunitatea europeană trebuie să-i protejeze pe cei care au lucrat şi cooperat în Afganistan. „Nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a spus Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se află în vizită, potrivit Agerpres. „Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a acestora între statele membre pentru a păstra o paritate, iar acest lucru se poate realiza rapid”, a mai spus oficialul.