Talibanii spun că vor conduce Afganistanul în conformitate cu o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului, numită legea Sharia.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a anunțat că drepturile femeilor afgane va fi respectat sub legea Sharia. „Vom permite femeilor să lucreze și să studieze în cadrul legilor noastre”, a spus Zabihullah Mujahid. El a mai spus că „femeile vor fi foarte active în societatea noastră, în cadrul legilor noastre islamice”, fără însă să explice ce va însemna acest lucru.
Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai – care a fost împușcată de talibani în 2012, la vârsta de 15 ani, pentru că susținea educația fetelor din Pakistan – a avertizat că interpretarea talibanilor a legii Sharia ar putea fi dezastruoasă pentru siguranța femeilor și fetelor din țară, explică BBC.
Ce este legea Sharia?
Legea Sharia este sistemul juridic al Islamului. Este derivată atât din Coran, textul central al Islamului, cât și din fatwa – deciziile cărturarilor islamici. Originea legii este legată de dezvoltarea credinței islamice în perioada profetului Mohamed.
Există diferite teorii care explică originea legii, însă toate sunt în consens, și anume că acțiunile profetului Mohamed împreună cu conceptele religioase și etice ale islamului au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea Sharia.
Legea Sharia acționează ca un cod de viață la care ar trebui să adere toți musulmanii, inclusiv rugăciuni, post și donații pentru săraci. Acestă lege își propune să îi ajute pe musulmani să înțeleagă cum ar trebui să abordeze fiecare aspect al vieții lor în conformitate cu dorințele lui Dumnezeu.
Există cinci școli diferite de drept Sharia. Există patru doctrine sunnite: Hanbali, Maliki, Shafi’i și Hanafi și o doctrină șiită, Shia Jaafari. Cele cinci doctrine diferă prin modul în care literalmente interpretează textele din care derivă legea Sharia
Cum sunt împărțite infracțiunile în legea Sharia?
Legea are cinci categorii largi: acțiuni premise, acțiuni recomandate, acțiuni reprobabile, acțiuni obligatorii și acțiuni interzise.
Acțiunile permise și recomandate atrag recompense în viața de apoi, actele reprobabile nu sunt păcate, dar trebuie evitate în general, iar neîndeplinirea unui act obligatoriu sau executarea unui act interzis sunt pedepsite.
Legea Sharia împarte infracțiunile în două categorii generale: infracțiunile „hadd”, care sunt infracțiuni grave cu pedepse stabilite și infracțiunile „tazir”, unde pedeapsa este lăsată la aprecierea judecătorului.
Infracțiunii „hadd” includ furtul, care poate fi pedepsit prin amputarea mâinii infractorului, și adulterul, care poate aduce pedeapsa cu moartea.
Pot fi executați musulmanii pentru convertire?
Apostazia sau părăsirea credinței este o problemă foarte controversată în lumea musulmană și experții spun că majoritatea erudiților cred că este pedepsită cu moartea.
Dar o minoritate de gânditori musulmani, în special cei implicați în societățile occidentale, susțin că realitatea lumii moderne înseamnă că „pedeapsa” ar trebui lăsată în seama lui Dumnezeu – și că Islamul însuși nu este amenințat de apostazie. Însuși Coranul declară că nu există „nicio constrângere” în religie.
La fel ca orice sistem juridic, Sharia este complexă, iar practica sa depinde în totalitate de calitatea și instruirea experților. Juriștii islamici emit îndrumări și hotărâri. Orientările care sunt considerate o hotărâre legală formală se numesc fatwa.