Klaus Iohannis i-a amenințat pe profesori după ce aceștia au anunțat că vor continua greva fiind nemulțumiți de oferta Guvernului. Cu toate acestea președintele i-a arătat cu degetul pe șefii sindicatelor, apoi a cerut ca dascălii să revină la ore începând de marți.
Guvernul Ciucă a emis în cursul acestei zile o Ordonanță de Urgență prin care salariile cadrelor didactice se vor mări cu 1.000 de lei brut de la 1 iunie. În schimb, personalul nedidactic va primi o mărire de 400 lei brut. Cu o zi înainte de adoptarea proiectului legislativ, sindicatele din educație au refuzat oferta. Totodată, au anunțat că vor continua greva generală.
Klaus Iohannis pare solidar cu profesorii
Președintele Klaus Iohannis i-a amenințat pe profesori pentru că au pus în pericol examenele naționale. Deși în ultimele două săptămăni a fost solidar cu profesorii, dar doar la nivel declarativ. Mai întâi a dat vina pe clasa politică din ultimii 30 de ani. Apoi s-a lăudat cu controversatul proiect România Educată. Chipurile, proiectul său de suflet, a ridicat educația la „nivelul care i se cuvine”.
„Întreaga clasă politică a neglijat educaţia timp de 30 de ani aproape. Prima dată când educaţia a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia proiectului meu România Educată. Ştim cu toţii că educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire, este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Tot el a explicat că profesorii au foarte supăraţi atunci când în Parlament, din proiectul de lege, a fost scoasă exact partea cu salarizarea. „Acolo, iniţial, a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învăţământ, la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simţ să nu începi de sus, să începi din medie. Când a fost scos acest articol oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus, din capul locului, că solicitările lor sunt legitime. Odată şi odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială”, a mai sus președintele.
Președintele își asumă meritul pentru majorarea salariilor
Președintele Iohannis nu a ratat ocazia să își asume meritul pentru majorarea salariilor. El a spus că în urma negocierilor eșuate dintre sindicatele din educație și Guvern a fost nevoie de intervenția sa pentru a crește salariile profesorilor.
„După ce s-a negociat în repetate rânduri, şi după ce au fost la mine şi am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde în principiu două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public dar mie mi se pare cel mai important, este recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care porneşte de la salariu mediu pe economie. Şi asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Acest lucru a fost garantat deja prin ordonanţa de urgenţă care s-a dat astăzi. Al doilea lucru, tot uşor de înţeles, oamenii au spus – bun şi până atunci? Până atunci există creşterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanţă de urgenţă”, a spus Iohannis.
Ordonanța de Urgență prevede creșterea salariului pentru cadrele didactice și personalul auxiliar cu 1.000 de lei brut. Personalul nedidactic primeşte 400 lei lunar. Tot brut! Apoi a lăudat Guvernul Ciucă pentru că a introdus în ordonanță că va garanta creșterile salariale în următorii trei ani. „Totuşi se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante”, mai precizat Iohannis.
Klaus Iohannis i-a amenințat pe profesori
După ce și-a arătat solidaritate cu profesorii și a lăudat guvernul a luat indicatorul și a trecut la fapte. Mai întâi a explicat că greva generală a durat un pic cam mult, de parcă a fost regizată. Apoi i-a luat la rost pe reprezentanții sindicatelor din educație.
„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă. Dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor”, a declarat președintele.
Ulterior le-a cerut profesorilor să revină la catedră începând de marți. Profesori care consideră că greva a durat oricum mai mult. Cu toate acestea, Klaus Iohannis i-a amenințat pe profesori direct. „În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, a tunat şeful statului. Apoi și-a mai nuanțat discursul.
„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la universităţi. Deci îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, a declarat preşedintele Iohannis.