Profesorii vor protesta în Piața Victoriei în cursul zilei de 25 mai, începând cu ora 12, în cea de-a patra zi de grevă generală. Negocierile dintre Guvern și reprezentanții sindicatele din Educație au eșuat din nou. Marian Neacșu, Secretarul General al Guvernului din partea PSD, a anunțat că „ „acum nu poate avea loc o creștere salarială”. Dar le-a promis profesorilor carduri de 2.500 de lei. 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic s-a promis 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.
Președintele Klaus Iohannis a transmis că deși revendicările profesorilor sunt legitime, sindicatele ar trebui să mai renunțe la o parte din solicitări.
Profesorii vor protesta în Piața Victoriei
Cu câteva ore înainte de noua ofertă făcută de reprezentanții Guvernului, sindicatele au transmis vor protesta în Piața Victoriei. Inițial s-a dorit un marș cu plecare din Piața Victoriei spre Palatul Parlamentului. Primăria Municipiului București nu a autorizat marșul. Însă a autorizat protestul din Piața Victoriei.
„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității soluționării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învățământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșerea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale”, se menționează în documentul transmis de sindicate către Primăria Municipiului București și Jandarmeria Română.
Sindicaliștii susțin că profesorii vor protesta în Piața Victoriei începând de la ora 12. La manifestație sunt așteptați în jur de 15.000 de cadre didactice. În timpul protestului premierul Nicolae Ciucă nu se va afla în București. Acesta va fi prezent la Cluj, acolo unde se semnează contractul pentru construcția metroului.
Klaus Iohannis: „revendicările profesorilor sunt legitime”
Klaus Iohannis, președintele României, a transmis de la Palatul Cotroceni că „greva din învățământ este o temă foarte serioasă”. Dar și că revendicările profesorilor sunt legitime și s-au găsit soluții pentru mare parte dintre ele.
„Am avut o discuție cu conducerea coaliției pe acest subiect, iar promisiunile vor fi onorate, ceea ce a promis Guvernul că este posibil va face. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea Guvernului, a Premierului, a ministrului Educației de a sprijini aceste solicitări. Este însă greu de imaginat că toate aceste cereri vor fi satisfăcute de azi pe mâine. Dar există promisiunea fermă de a lucra pe legea salarizării unice care va aduce soluții pozitive și pentru angajații din educație. Sindicatele trebuie să înțeleagă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Totodată, sunt foarte bucuros că legile educației au fost adoptate în Parlament, fapt notabil, în sensul că de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României”, a spus președintele Iohannis.
Care sunt revendicările sindicatelor din Educație?
Sindicatele din Educație au declanșat un protest de avertisment, apoi au declanșat greva generală la data de 22 mai 2023. Gazetabucurestilor.ro a scris pe larg despre greva profesorilor, dar și care sunt revendicările sindicatelor din Educație.
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ.
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.