Profesorii au declanșat greva generală în urma negocierilor eșuate cu Guvernul, condus de premierul Nicolae Ciucă. La negocieri a participat și viitorul premier al României, pesedistul Marcel Ciolacu care negocia cu liberalii formarea noului Guvern.
Sindicatele din Educație au anunțat că greva generală va continua până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă privind nivelul de salarizare al cadrelor didactice. Marius Nistor, președintele Federației sindicatelor din Educație, a propus ca profesorii debutanți să primească un salariu de 4.000 lei net, în timp ce un profesor aflat la final de carieră să primească în jur de 7.000 lei net.
Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunţat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învăţământul superior românesc de stat intră şi el în grevă. Într-o primă fază va fi declanșată greva de avertisment. „De luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă”, a spus sindicalistul.
Ce salarii au profesorii din România?
Salariul unui profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, este de doar 2.397 lei net. Însă, problemele cu salarizarea cadrelor didactice și nedidactice a început în anul 2008, atunci când a fost adoptată Legea 221, lege care reglementa organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar. Dar legea nu s-a aplicat pentru că efortul financiar nu putea fi suținut de stat. În acest context fiecare sindicat județean din învățământ a dat în judecată Ministerul Educației pentru plata drepturilor salariale prevăzute de lege. Majoritatea cadrelor din învățământul preuniversitar au câștigat procesele, dar legea nu a mai fost actualizată. Au urmat alte modificări legislative în domeniul salarizării publice, dar profesorii au fost marginalizați de fiecare dată.
Degeaba au încercat sindicatele să ajungă la o înțelegere cu Ministerul Educației și Guvernul pentru că au fost ignorați. Până pe 17 mai 2023, atunci când a fost declanșată greva de avertisment. Sindicatele au anunțat atunci că vor declanșa greva generală, dar politicienii erau ocupați cu negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu.
Revendicările sindicaliștilor au fost prezentate pe larg de Gazetabucurestilor.ro în momentul în care au declanșat greva de avertisment. Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti). 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2700 lei. Aproape 3800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani. Și 4200 – 4500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră. Motiv pentru care profesorii au declanșat greva generală.
Profesorii au declanșat greva generală
Problema salarizării profesorilor a fost abordată și de președintele Klaus Iohannis. Acesta a cerut Ministerului Muncii, condus de Marius Budăi, să urgenteze proiectul de lege privind salarizarea profesorilor. Între timp, premierul Nicolae Ciucă i-a invitat pe sindicaliști la Palatul Victoria. Într-o primă fază a anunțat că a avut „un dialog foarte bun” cu sindicaliștii, dar aceștia l-au contrazis. Au urmat alte negocieri în cursul zilelor de sâmbătă și duminică. Toate eșuate. Simion Hăncescu, liderul FSLI, a anunțat duminică seara că greva generală va continua.
„Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic”, a anunțat Simion Hăncescu.
Sindicalistul Marius Nistor a anunțat că „greva durează până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest”. În schimb, premierul Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că reiterează disponibilitatea sa şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Până atunci profesorii au declanșat greva generală.
Legea salarizării ar putea ajunge în Parlament în septembrie
Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut, dacă greva va avea loc, sunt părinţii şi elevii.
Guvernul Ciucă a anunţat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi și cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menţinut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8. „Această măsura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern.
„Guvernul își asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, a mai transmis Guvernul. Până atunci profesorii au declanșat greva generală.