Profesorii solicită majorarea salariilor cu 25%, dar Guvernul le-a oferit carduri care vor fi alimentate cu 2.500 lei în două etape, respectiv 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Sindicaliștii aflați în cea de-a cincea zi de grevă generală le-a transmis guvernanților că nu sunt asistați sociali. Nemulțumirea sindicatelor din educație a generat ieri un nou protest de amploare în București la care au participat peste 15.000 de profesori. Proteste au avut loc simultan în întreaga țară. Inclusiv la Buzău, acolo unde Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost huiduit de profesori.
Coaliția guvernamentală a estimat că majorarea salariilor cu 15% va avea un impact bugetar de 3,6 miliarde lei. În cazul în care vor fi mărite cu 25%, impactul bugetar va fi de opt miliarde de lei anual.
Protestul profesorilor cu umbrelă
București, 25 mai 2023. Cadrele didactice și nedidactice și-au dat întâlnire la ora 12 în Piața Victoriei, din București, pentru a protesta împotriva Guvernului. Inițial știau că vor protesta acolo până la orele 16.00. Dar într-un final au primit aprobarea de a protesta în marș până la Palatul Parlamentului. Strânși cu mic cu mare în fața Guvernului, profesorii și-au scos umbrele pentru a se apăra de razele soarelui. Din când în când, cu șiroaie de apă pe față, profesorii își strigau nemulțumirile împotriva clasei politice.
Însă, majoritatea erau furioși pe oferta făcută de coaliția de guvernare cu o seară înainte. Atunci, pesedistul Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, le-a promis profesorilor carduri cu 2.500 lei, respectiv 1.000 lei. Cadrele didactice au transmis Guvernului că „profesorii nu sunt asistați sociali”. Alți profesori au ținut să amintească coaliței că nu vor pensii speciale și doar salarii normale. Adică, profesorii solicită majorarea salariilor cu 25%.
Profesorii au ironizat și proiectul România Educată inițiat de președintele Klaus Iohannis. „România educată scoate profesorii în stradă”, scria pe o pancartă. Totuși, profesorii au ținut să le spună guvernanților că „anul viitor, la vot, o să plătiți pentru tot”.
Promisiunile Guvernului, transmise de Dan Cărbunaru
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a ținut să informeze că sindicatele din educație au negociat cu reprezentanții coaliției. Reprezentanții coaliției au decis să mărească cu 9% veniturile personalului nedidactic care însumează 55.00 de oameni. În plus, acestora li se vor acorda două prime a câte 500 lei în iunie, respectiv octombrie. Dan Cărbunaru s-a ferit să mai folosească cuvântul carduri.
Pentru cei 220.000 de profesori, adică personalul didactic și personalul didactic auxiliar, sunt prevăzute tot două prime. Una de 1.000 de lei va fi acordată în iunie pentru cariera. Cealaltă de 1.500 de lei va fi dată în octombrie. Dar profesorii percep aceste prime ca ajutoare sociale. În plus, le-a promis profesorilor că urmează să fie făcută publică noua lege a salarizării în care vor avea salarii mai mari.
Totodată, Dan Cărbunaru a prezentat noile drepturi prevăzute de legile educației care vor intra în vigoare de la 1 septembrie. De exemplu, cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară. În plus, vor fi alocați bani pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat. Și nu de la primării. Însă, profesorii solicită majorarea salariilor cu 25% de la 1 iunie 2023.
„Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică”. Cu condiția să aibă o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic unu. Acest lucru nu va duce la diminuarea salariului.
Profesorii solicită majorarea salariilor cu 25%
Sindicatele din educație au refuzat oferta prezentată public de Dan Cărbunaru. Motiv pentru care au anunțat că vor continua greva generală și protestele. Profesorii solicită majorarea salariilor cu 25%.
„Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25% pentru toți angajații din învățământ. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare. Și, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare”, susțin sindicaliștii.
O majorare salarială de 25% ar însemna pentru un profesor debutant un salariu de 3.000 de lei, potrivit sindicaliștilor. La nivelul Guvernului României s-au făcut mai multe calcule cu privire la majoarea salariilor pentru profesorii. În cazul în care profesorii solicită majorarea salariilor în continuare cu 25%, impactul bugetar va fi de opt miliarde anual.