Victor Ponta este consultantul turcilor care se intersectează cu banii publici din România. O anchetă jurnalistică publicată de captura.ro arată că tranzacțiile firmei lui Ponta, VP Projects Advisers, este conectată la afacerile profitabile ale unor holdinguri mari din Turcia și China, ba chiar la Egger România, una dintre companiile austriece active în pădurile românești.
Fostul premier refuză să vorbească despre contractele sale de consultanță pe persoană juridică, dar oferă o expertiză similară primului-ministru Marcel Ciolacu, pe persoană fizică, în domeniul relațiilor economice internaționale.
Victor Ponta este consultantul turcilor de la Cengiz Holding
Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat. Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.
Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți. 11 facturi plătite de Cuprumold Mining în 2022. Total: 1.183.914 lei. 7 facturi plătite de Cuprumold Mining până în iulie 2023 (inclusiv). Total: 691.460 lei. Suma medie facturată de Ponta către Cuprumold Mining este de 98 de mii de lei (19.700 euro). Excepție face noiembrie 2022, când firma lui Ponta încasează dublu (196.814 lei).
Turcii au luat Moldomin, plus un contract de 845 milioane euro de la CNAIR
Moldomin a fost cumpărată tot în 2021, la două luni după ce Ponta s-a lansat în consultanță, de Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, parte a grupului Cengiz. Preluarea la pachet a portului industrial de la Moldova Nouă, construit special pentru transportul concentratelor cuprifere pe Dunăre către Marea Neagră, le aduce investitorilor turci un avantaj strategic pe piața globală a metalelor esențiale pentru noile tehnologii. În 2022, societatea Cuprumold Mining, clienta consultantului Victor Ponta, a câștigat în instanță licența de exploatare a zăcământului după un proces lung cu ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale). Activitatea minieră se va relua în 2025, au anunțat turcii, care se așteaptă să exploateze anual zece milioane de tone de cupru.
Grupul Cengiz Holding este totodată unul dintre cei mai importanți contractori guvernamentali din domeniul infrastructurii. Împreună cu alt gigant turc, Mapa Group, Cengiz trebuie să finalizeze tronsonul Boita-Cornetu al autostrăzii Sibiu-Pitești până în 2027. Valoarea lucrării depășește 4.2 miliarde lei fără tva (845 milioane euro), iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.
Proiectul a fost încredințat în 2021 asocierii Cengiz-Mapa de către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), în urma unei licitații cu o singură ofertă (a lor). Este cel mai complex lot atribuit vreodată: peste 31 de km prevăzuți cu 7 tuneluri și 27 de viaducte pe parcurs. Amploarea tehnică și costurile tronsonului au propulsat tandemul turc în topul constructorilor de autostrăzi din România.
Cine sunt oligarhii lui Erdogan și de ce îi finanțăm?
Corporațiile Cengiz Holding (clienții lui Ponta) și Mapa Group se mișcă la un nivel rarefiat de putere în Turcia. Patronii lor, Mehmet Cengiz si Nazif Günal, se numără printre cei cinci oligarhi care alcătuiesc inelul financiar din jurul președintelui Recep Tayyip Erdoğan.
Fiecare dintre ei deține azi o corporație cu ambiții internaționale, care concurează în topurile Băncii Mondiale cu mamuții de stat chinezi (la capitolul contractelor publice obținute în țara de baștină). Cei cinci magnați turci au în comun și ascensiunea rapidă din ultimele două decenii, de când durează regimul AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), sub care au devenit jucători globali din firme mijlocii.
În afară de Mehmet Cengiz (Cengiz Holding) și Nazif Günal (Mapa Group), nucleul select îi include pe miliardarii Cemal Kalyoncu (Kalyon Holding), Nihat Özdemir (Limak Holding) și Naci Koloğlu (Kolin Construction). Sunt fondatorii holdingurilor și, totodată, capii unor familii privilegiate politic, ajunse între timp la a doua generație de manageri în propriile imperii.
Brokerii Înaltei Porți
În timp ce fostul premier Victor Ponta este consultantul turcilor de la Cengiz, un alt personaj face lobby în piață pentru Mapa Group. E vorba despre Adrian Tarău, protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri politico-financiare din istoria postdecembristă.
Fiul unui fost prefect de Bihor, sponsor important al PSD, Tarău a fost arestat în 2001 pentru contrabandă cu produse petroliere. Parchetul l-a eliberat imediat însă, după o intervenție publică a premierului de atunci, Adrian Năstase. Cazul a șocat cu 22 de ani în urmă din cauza implicațiilor politice la nivel înalt, a dezvăluit un aparat de justiție capturat și a inspirat, mai târziu, filme artistice.
După ce s-a ascuns o perioadă în Statele Unite, Tarău a fost absolvit de problemele penale din tinerețe și a devenit consultant, la rândul său. Printre clienții lui se numără câteva corporații energetice din regiune (Lukoil, Rompetrol, Moll), pe care le-a ajutat să-și dezvolte rețeaua de benzinării. Este implicat în mai multe tranzacții imobiliare controversate, precum și în afaceri de salubritate pe bani publici (Rosal). Partenera lui de viață lucrează ca atașat economic al României la Zagreb, Croația (Valentina Cobzăreanu), în timp ce o fină i-a fost numită de guvern consul general la Miami, SUA (Elena Eremia).
În paralel cu intermedierea investițiilor pentru Mapa Group în România, Adrian Tarău a abordat între timp și Kalyon Holding (tot din grupul celor cinci), ceea ce a generat tensiune în lumea brokerilor.
Kalyon, contract de 500 de milioane de euro cu Transgaz
Spre deosebire de Mapa care vizează în special șantierele de autostrăzi, Kalyon derulează un contract gigantic cu Transgaz, de aproximativ 500 de milioane de euro: conducta Tuzla-Podișor (conectează gazele din Marea Neagră la rețeaua internațională de transport).
Până acum, Kalyon era reprezentat în România de Mihaela Neagu, cunoscută pe piața achizițiilor publice din aproape toate domeniile. Neagu face documentațiile tehnice pentru licitațiile Transgaz la care participă în consorții alături de clienții ei turci, prin intermediul firmei sale fanion (Best Achiziții). Nu numai pentru Kalyon a prestat consultanță, ci și pentru Toscelik Spiral Pipe (membră a grupului turc Tosyali Holding). Aceștia din urmă au fost desemnați să furnizeze țevile de oțel pentru conducta Tuzla-Podișor (306,5 kilometri), asamblată de Kalyon pentru Transgaz. În 2018, Mihaela Neagu a consiliat totodată și grupul Otokar, adică pe turcii care au încasat atunci de la Primăria Capitalei 100 de milioane de euro pentru 400 de autobuze
Talente și corporații
În portofoliul consultantului Victor Ponta, un alt client relevant matematic este cunoscuta agenție de impresariat Talentivity. Aceasta funcționează pe firma bucureșteană Urban Myths SRL, ale cărui venituri provin în proporție covârșitoare din contracte parafate cu trei multinaționale.
În perioada ianuarie 2022 – august 2023, agenția Talentivity a plătit către compania fostului premier peste 400 de mii de euro (două milioane de lei), în 20 de tranșe lunare. Tehnic vorbind, banii provin mai ales de la corporațiile Phillip Morris, Procter&Gamble și Liberty Steel Group (combinatul siderurgic din Galați). Agenția a încasat de la cele trei, la rândul său, în aceeași perioadă și tot cu frecvență lunară, peste 7,2 milioane de lei. Facturile lui Ponta au costat-o însă aproape o treime din această sumă.
Cum arată dinamica mai exact:
- 12 facturi plătite lui Ponta de agenția Talentivity în 2022. Total: 1,191.100 lei
- 8 facturi plătite plătite lui Ponta de agenția Talentivity până în august 2023 (inclusiv). Total: 787.100 de mii lei
- Suma medie facturată lunar de Ponta către agenția de talente este de aproximativ 100 de mii de lei (peste 20 de mii de euro)
- Phillip Morris a virat 3.513.700 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)
- Procter&Gamble a virat 3.237.779 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)
- Liberty Steel Group a virat 493.620 lei către Talentivity (ianuarie 2022 – august 2023)
Compania Urban Myths (adică agenția Talentivity) aparține Mariei Manole, fosta „mâna dreaptă” a mogulului Adrian Sarbu la Pro TV. Căsătorită azi cu un om de afaceri, pe doamna Manole o chema Apostol înainte de cununie. Maria Apostol.
Egger România, austriecii din pădurile românești, pe lista lui Victor Ponta
La consultantul Victor Ponta a apelat și grupul austriac Egger prin intermediul diviziei sale locale (Egger România), care a plătit 13 facturi emise de VP Projects Advisers în ultimii doi ani. Suma totală: aproape 40 de mii de euro (192.647 lei).
-5 facturi plătite lui Ponta în perioada iunie-decembrie 2022. Total: 74.075 lei.
-8 facturi plătite lui Ponta în perioada ianuarie-august 2023. Total: 118.599 lei.
Suma medie facturată lunar de Ponta către grupul Egger este de aproximativ 14.800 lei (3000 de euro).
Specializat în producția plăcilor prefabricate lemnoase și lider în Europa pe segmentul său, grupul Egger este unul dintre cei trei coloși austrieci care activează în România de la începutul anilor 2000. Deține o fabrică la Rădăuți și cinci centre de colectare a deșeurilor lemnoase, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 2,28 miliarde de lei.
Compania se laudă azi cu politici ecologice și valori mari de reciclare a materialelor lemnoase, dar lucrurile n-au stat mereu așa. Materia primă a venit, în special, din pădure.
La începutul lui 2021, Consiliul Concurenței a amendat Egger România cu 22,6 milioane de lei pentru practici de cartel. Investigația a fost mai amplă, 33 de firme fiind sancționate pentru fapte comise în intervalul 2011-2016, scria RISE Project acum doi ani.
Grupul Aktor a angajat firma consultantului Victor Ponta
Încă 130 de mii de euro au mai intrat anul trecut în conturile firmei lui Victor Ponta și dinspre grupul grec Aktor, colecționar important de proiecte publice. Plata efectivă a fost făcută însă de firma Proger Global Network din București, un subcontractor local de anduranță al grecilor.
5 facturi plătite firmei lui Ponta pe parcursul lui 2022. Total: 642.174 lei. Adică 2 facturi de aproape 99 de mii de lei și alte 3 facturi de aproape 150 de mii de lei. Contractorul lui Ponta a încasat din parteneriatele cu Aktor peste 11 milioane de lei în 2022.
Societatea care l-a tocmit pe fostul premier este condusă de omul de afaceri Florin Dinu, reprezentant al grupului grec la noi. L-am întrebat ce serviciu a prestat fostul premier de banii respectivi. Ar fi fost o problemă în Albania, a explicat Dinu, dar care oricum nu s-a rezolvat.
„Noi (Aktor – n.r.) avem de recuperat niste creanțe din Albania, în urma unor contracte. De mult timp asta. Am sperat că domnul Ponta poate să ne ajute acolo, știam ca el este și amic cu Edi Rama (premierul Albaniei – n.r.). În fine, am explorat și varianta asta. N-am rezolvat însă pe cale amiabilă și am deschis litigiu, proces. (…) Sigur, eu am mai multe contracte cu Aktor, suntem parteneri de ceva timp”, spune Florin Dinu, reprezentantul grupului grec.
În ultimii ani, Aktor a prins lucrări importante la rețeaua rutieră din România, precum execuția tronsonului Bragadiru-Joița din centura Capitalei sau a unui lot din autostrada Sebeș-Turda. Criticile cu care s-a confruntat au ținut, în general, de întârzierea termenelor de recepție. Continuare pe captura.ro.