Poluarea cu ape de mină a râului Bistrița s-a produs din cauza prăbușirii în subteran a unor lucrări miniere de la fosta platformă minieră Isipoaia. Autoritățile anunță că există depășiri ale concentrațiilor de fier, zinc şi cupru. Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, a anunțat că apa din râul Bistrița nu este bună de băut nici pentru oameni, nici pentru animale.
Apele Române au trimis în zonă o comisie pentru a investiga fenomenul. Dar și pentru a recolta probe în vederea stabilirii cauzelor și pentru a stabili măsurile necesare în aceste condiții. La fața locului se află și comisari de la Garda de Mediu Suceava.
Sursa poluării: fosta platformă minieră Isipoaia
Poluarea cu ape de mină a râului Bistrița a afectat județele Suceva și Neamț. Ministerul Mediului a dat asigurări că nu sunt pești morți și nici sănătatea publică nu este în pericol. Anunțul a fost făcut după ce ministrul Tancoz Barna a convocat, duminică după-amiază, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU). Şedinţa a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistriţa, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda. Râul Bistrița avea acolo o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.
În urma verificărilor efectuate de angajații de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broşteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia. Din incinta fostei platforme se scurg ape de coloratură cărămizie.
„Rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru, pe o distanţă de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Experţii ANAR au informat că poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s”, a anunțat ministerul Mediului.
Analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentraţia de fier crescută determină aspectul roşiatic al apei.
Poluarea cu ape de mină, diluată de debitul râului Bistrița
Apele Române au anunțat că nivelul crescut al debitului râului Bistrita asigură diluţia. Au fost anunţaţi reprezentanţii Hidroelectrica pentru a prelua o parte şi în Izvorul Muntelui”, potrivit Apelor Române. Instituţia precizează că, pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, nu se utilizează surse de apă de suprafaţă.
„Concentraţiile mari de metale determinate în apele de mină, cât şi debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistriţa, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluenţa de apele de mină. Calitatea apei râului Bistriţa se menţine în clasa a V-a şi la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier. La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistriţa se îmbunătăţeşte, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentraţiile de metale analizate au scăzut”, potrivit Apelor Române.