Bolile legate de poluarea aerului ucid anual 7.000.000 de oameni la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății consideră că poluarea aerului este mult mai periculoasă decât se credea anterior, deoarece reduce nivelurile maxime sigure de poluanți cheie, cum ar fi dioxidul de azot.
Țările cu venituri mici și medii suferă cel mai mult, datorită dependenței lor față de combustibilii fosili folosiți pentru dezvoltarea economică.
Particulele și gazele dăunează sănătății
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că poluarea aerului este la fel de periculoasă ca fumatul și alimentația nesănătoasă. În acest sens îi îndeamnă pe reprezentanții celor 194 de state membre să reducă emisiile de CO2 și să ia măsuri privind schimbările climatice, înaintea summitului COP26 din noiembrie.
Deceniu după deceniu, limitele pentru ceea ce este considerat o cantitate sigură de poluare sunt reduse. Nu este o știre pentru persoanele care suferă de probleme cardiace și pulmonare că particulele și gazele toxice pot dăuna oamenilor la niveluri mult mai scăzute decât se credea anterior.
Poluarea provine de la gazele de eșapament și din încălzirea centrală cu gaz. Dar particulele dăunătoare sunt eliberate în aer și în alte moduri sau se formează în aer ca reacție cu alte substanțe chimice.
Particulele PM 2.5 și PM 10s
Problema este că poluare cu particule minuscule afectează respirația, respectiv plămânii. Acest tip de poluare este greu de oprit. Sursele de particule includ vopsele, lichide de curățare și solvenți. La acestea se adaugă particulele de la anvelopele mașinilor, rezultate în urma rulării și frânării. Ceea ce înseamnă că nici mașinile electrice nu pot oferi o soluție perfectă.
Câți oameni știu că nămolul de la fermă degajă și gaze care contribuie la decesele din orașe? De aceea, noul sfat este atât de provocator pentru guverne. Dacă locuiți într-un oraș, este foarte greu să scapi de poluare, oricât ai încerca. Noile linii directoare, lansate miercuri, reduc la jumătate maximul recomandat pentru expunerea la particule minuscule numite PM2.5.
Acestea sunt produse prin arderea combustibililor pentru generarea de energie electrică, încălzirea casnică și motoarele vehiculelor.
„Aproape 80% din decesele legate de PM2.5 ar putea fi evitate în lume dacă nivelurile actuale de poluare a aerului ar fi reduse la cele propuse în ghidul actualizat”, atrage atenția OMS. Organizație care recomandă reducerea cu 25% a limitei recomandate pentru o altă clasă de microparticule, cunoscută sub numele de PM10s. Alți poluanți selectați în liniile directoare includ ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf și monoxidul de carbon.
Poluarea aerului este legată de afecțiuni precum boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. La copii, poate reduce creșterea pulmonară și poate provoca astm agravat.
„Îmbunătățirea calității aerului poate spori eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, în timp ce reducerea emisiilor va îmbunătăți la rândul său calitatea aerului”, spune OMS.