Pesta Porcină Africană face ravagii în România. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a raportat în data de 23 septembrie că sunt active 620 de focare de pestă porcină africană la nivelul întregii țări.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunțat ulterior că un focar de pestă porcină africană a fost indentificat în sectorul pe care îl conduce.
620 de focare active de Pestă Porcină Africană
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că la data de 23 septembrie 2021 erau active 620 de focare de Pestă Porcină Africană. Cele mai multe focare, 196 la număr, au fost raportate în județul Ialomița. Județul Teleorman avea 134 de cazuri. Pe locul trei se afla județul Buzău cu 52 de cazuri. În județul Ilfov, aflat la granița cu Bucureștiul, era activ la aceea data doar un focar.
Pe 29 septembrie, primarul Ciprian Ciucu a spus că în Sectorul 6 al Bucureștiului există un focar de PPA.
„Am fost informat că în Sectorul 6 există un focar de pestă porcină. Am participat deja la o şedinţă a Comitetului Municipiului București pentru de Situații de Urgență (CMBSU) în care am discutat și am decis planul pentru eliminarea focarului”, a spus primarul Ciprian Ciucu.
El a spus că autoritățile locale vor interveni pentru a elimina focarul de infecție și pericolul reprezentat de către acesta.
Câte focare active de Pestă Porcină au fost în România?
Până la data de 14 decebrie 2018, autoritățile din România au eliminat 364.044 de porci afectați de boală. La aceea data erau despăgubiți 8.411 de proprietari de porci cu suma de 236,54 milioane lei. În medie, pentru fiecare porc eliminat s-a plătit o despăgubire de aproximativ 650 lei. După aproximativ o lună de zile, pe 11 ianuarie 2019, au mai fost despăgubiți 124 de proprietari de porci cu suma de 14,5 milioane lei.
Din datele statistice oferite de ANSVSA rezultă că în anul 2019 a fost 1.728 de focare active la nivel național. În anul 2020, au fost identificate un număr de 1.063 de focare active. În primele nouă luni ale anului 2021 au fost identificate 1.281 de focare active. La data de 23 septembrie 2021, mai erau 620 de focare active. Dar numărul acestora continuă să crească.

Cum a ajuns Pesta Porcină Africană în România?
Pesta porcină africană este endemică în Africa subsahariană unde afectează porcinele sălbatice. Primele focare au apărut în Europa de Est în 2016. De exemplu, în Republica Moldova au fost confirmate primele cazuri în septembrie 2016 în raionul Dondușeni.
Primul caz de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat în România pe 31 iulie 2017. Boala a fost confirmată la un porc dintr-o gospodărie aflată la periferia municipiului Satu Mare. Confirmarea a venit din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Un al doilea focar a fost confirmat pe 1 august 2017, într-o gospodărie cu 4 porci din orașul Satu Mare.
Pe 24 mai 2018, a fost găsit un mistreț mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, județul Satu Mare. Medicii veterinari au ridicat cadavrul porcului pentru a-l duce la Laboratorul Sanitar Veterinar. Probele prelevate de la mistrețul mort au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Aici a fost confirmat diagnosticul de pestă porcină africană, în data de 29 mai 2018. Acesta a fost primul caz de pestă porcină africană la mistreț pe teritoriul României. De atunci și până în prezent au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
Ce este Pesta Porcină Africană?
Pesta Porcină Africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta. Organizația mondială pentru sănătate animală consideră că aceasta este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor.
Pesta Porcină Africană mai este numită febra porcină africană sau boala lui Montgomery. Aceasta este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților. Boala este cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviride care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
Boala se caracterizează anatomopatologic prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe. Clinic, în formele acute a bolii, se caracterizează prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate și tulburări digestive, respiratorii sau nervoase. Specialiștii susțin că se mai caracterizează și prin conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis. La scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.
Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate.