Industria jocurilor de noroc a fost acuzată public de șantaj de către premierul Marcel Ciolacu, al treilea om în stat și actualul șef al PSD. Printre cei vizați de declarația premierului Marcel Ciolacu este „regale păcănelelor” Sorin Constantinescu și Odeta Nestor, șefa Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță și fostă președinte a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituția statului român care reglemenetează activitatea jocurilor de noroc.
Consultantul în industria jocurilor de noroc, Sorin Constantinescu, susține că nu l-a șantajat pe premier. Dar la rândul lui îl acuză pe Marcel Ciolacu că vrea să obțină bani pentru campania electorală de la industria jocurior de noroc.
Miza scandalului dintre premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții industriei jocurilor de noroc este în realitate TVA de 19% pe care companiile de jocuri de noroc online nu vor să îl plătească în România.
Industria jocurilor de noroc acuză Guvernul că face jocurile marilor corporații
Jocurile de noroc reprezintă un subiect subiect fierbinte pe masa Guvernului. Pe de-o parte, Camera Deputaților urmează să adopte o lege prin care interzice jocurile de noroc în localități. Gazetabucurestilor.ro a scris pe larg despre noua lege de organizare a jocurilor de noroc. Pe de altă parte, Guvernul vrea să firmele care organizează jocuri de noroc online să își mute sediile sociale și serverele în România pentru a putea fi controlate mai ușor. În plus, vrea să introducă o serie de condiții care ar avantaja marile companii din industria jocurilor de noroc. Dar care ar sufoca sau ar duce la dispariția companiilor mici și mijlocii din această industrie.
Patronatul Organizatorilor, Producătorilor și Exploatatorilor de Jocuri de Noroc și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc se întrebă dacă Guvernul se pregătește să restricționeze jocurile de noroc sau să așeze o piață de trei miliarde de euro pe tavă companiilor multinaționale.
Proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică Ordonanța de Urgență nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, ar putea prevedea mărirea la 1.000.000 de euro a garanției pentru acoperirea riscului de neplată a taxelor. Această taxă ar urma să fie plătită în avans de organizatorul licențiat pentru jocuri de noroc tradiționale. Adică, de toate companiile indiferent de numărul de autorizații deținute și de nivelul taxelor datorate.
„O astfel de reglementare va funcționa în mod clar ca instrument de suprimare din piață a companiilor mici și mijlocii, autohtone în marea lor majoritate. Fie și doar această reglementare va determina rămânerea pe piață a doar maximum 15 companii multinaționale mari, pentru care dimensiunea afacerii și a veniturilor realizate face ca un astfel de nivel al garanției să fie permisiv, dintre cele circa 300 de companii cu licențe active în acest moment”, susțin reprezentanții Patronatului.
Premierul Marcel Ciolacu a denunțat șantajul făcut de industria jocurilor de noroc
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în cursul zilei de vineri, de la Hunedoara, că Odeta Nestor și Sorin Constantinescu ar încerca prin interpuși să determine guvernanți să nu facă „ordine” în industria jocurilor de noroc.
„Cred că pachetul privind sistemul de funcționare al jocurilor de noroc, cred că acolo am deranjat cel mai mult șmecheria. Este unul Sorin, una Odeta, tot ne caută prin interpuși și nu știu cum să ajungă la noi să nu cumva să facem ordine și serverele acestor jocuri de noroc să fie în instituția Jocurile de Noroc și nu în alte țări sau în offshore-uri”, a anunțat Marcel Ciolacu, premierul României.
Odeta Nestor este fosta președintă a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) și actuala șefă a Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță. Adică, a asociației jocurilor de noroc online.
O zi mai târziu, la Timișoara, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că este șantajat de industria jocurilor de noroc. Alături de e lar fi șantajat și Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.
„Eu consider că deja am ajuns într-o formă de șantaj. Și în calitatea mea de prim-minsitru solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător că nu știu ce Sorin (Sorin Constantinescu n.r.) stă la masa cu liderul populiștilor, astăzi. Fiindcă sunt foarte determinat să duc ceea ce am început la capăt. Dar dacă statul român nu observă că este nevoie de o determinare concentrată când vorbim de infracțiuni de evaziune fiscală, atunci nu vom câștiga acest război”, a declarat Marcel Ciolacu.
Odeta Nestor susține că statul vrea să ceară garanții de 7.000.000 de euro
Odeta Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, a trimis o scrisoare deschisă ministrului de Finanțe Marcel Boloș. Prin acest document contestă vehement prevederile din Ordonanța de Urgență a Guvernului și în mod special măsurile referitoare la mărirea taxelor și obligativitatea mutării societăților în România, care presupune colectarea pe plan intern a impozitelor.
Totodată, potrivit scrisorii deschise, garanțiile cerute de stat urmează să crească de 35 de ori. „Un operator de jocuri de noroc care intenționează a aplica pentru o licență și autorizație de jocuri de noroc la distanță tip cazinou și tip pariuri la distanță (sau a păstra actualele licențe și autorizații) trebuie să securizeze, în favoarea organului fiscal competent, o garanție în valoare de 7.000.000 EUR. Cresterea la acest nivel o să ducă la retragerea din piață a majoritatea operatorilor de online întrucât, în privința fluxului de numerar, această creștere are un impact major și nu există un motiv economic de a face acest lucru”, susține Odeta Nestor.
În scrisoarea deschisă trimisă ministrului de Finanțe se mai menționează că „ipotetic, pentru ca nivelul taxelor și care ar trebui garantate de către „operatorii de jocuri de noroc la distanță să ajungă la 7.000.000 EUR, ar însemna ca operatorul să aibă venituri lunare din jocuri de noroc de peste 30.000.000 EUR ceea ce nu este conform cu realitatea faptică și comercială, aspect care poate fi verificat cu ușurință ca urmare a inspectări”.