Cel mai instagramabil loc din București în perioada sărbătorilor de iarnă este Casa Mița Biciclista, un monument istoric amplasat la instersecția dintre străzile Biserica Amzei și Christian Tell. Frumoasa curtezană care a reuşit să fure inimile bărbaților cu stare din Bucureştiul interbelic, Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost una dintre cele mai noncoformiste femei.
Maria Mihăescu a devenit cunoscută drept Miţa Biciclista în anul 1898, atunci când ziaristul George Ranetti a văzut-o plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea că acesta era îndrăgostit de ea, dar pentru că îl respingea acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”.
Cum a devenit Casa Mița Biciclista cel mai instagramabil loc din București?
Cel mai instagramabil loc din București este casa coanei Mița Biciclista, o prostituată de lux din Bucureștiul interbelic. Născută în 1885 la Dițești, în județul Prahova, pe numele real Maria Mihăescu, era fiica unei spălătorese care lucre la un instalator neamț. Dan Silviu Boerescu menționează în cartea „Mița Biciclista și alte femei fatale de altădată” că Maria Mihăescu a fost remarcată și luată cu voia ei pentru a începe cariera de curtezană. „Ajunsă o tânără cultă și educată la pension în străinătate, la Paris și Bruxelles, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant cu nume sonor pe Regele Leopold al Belgiei.
Reîntoarsă în țara, a devenit cunoscută drept „Mița Biciclista” în anul 1898, când a fost văzută de ziaristul George Ranetti plimbându-se cu bicicleta pe Calea Victoriei. Se spunea ca acesta era îndrăgostit de ea, dar, pentru ca îl respingea, a poreclit-o „Mița Biciclista”, vrând să-i ironizeze apucăturile sportive, neobișnuite pentru acea vreme.
Ce scria George Ranetti după ce a fost refuzat de Mița Biciclista?
Sigur pe faima și seducția lui, George Ranetti nu și-a imaginat nicio clipă că noua vedetă a lumii mondene a Bucureștilor nu-i va oferi șansa întâlnirii pe care i-o propusese prin bilețel. Mult apreciat pentru verbul și umorul lui, tânărul ziarist era o prezență cât se poate de agreabilă. Dar Maria Mihăescu îl refuză brutal, scrie Formula AS.
Într-un final, într-o noapte cețoasă, într-un colț de cafenea, aplecat deasupra unui „căpăcel” de cognac, Ranetti își regăsește umorul și tranșează povestea. „Dacă nu m-am ales cu o amantă, măcar să mă aleg cu-n personaj. Și încă ce personaj: Mița Biciclista!”.
După care, scoate din buzunarul vestonului nelipsitul lui carnețel și scrie: „O cheamă Miţa Biciclista/ Pe numele său de război/ La Hipodrom o ştie pista/ O ştim cu toţii: noi, ei, voi./ Ea n-a fost Biciclistă ’ntruna./ La început umbla ’n tramcar,/ Apoi avu muscal cu luna,/ Azi are propriu-i dogcar./ Ş’o s’o vedem, dac’avem zile,/ Chiar şi în automobil:/ La donna e-automobile…/ Iar sexul nostru-i imbecil!”.
Prezent și el în cafenea, Nae Țăranu, colaboratorul său de la „Furnica”, strigă plin de entuziasm: „Avem material pentru un întreg foileton!”. „Intrăm cu Mița pe o coloană, în pagina 3!”. Și astfel ia naștere unul dintre cele mai originale și mai puternice personaje din presa noastră interbelică.
Mița Biciclista era în costum de baie în stațiunea Carmen Sylva
O alta extravaganță de-a Mariei Mihăescu era și scăldatul în mare în costum de baie sumar. În perioada respectivă toată lumea bună a Bucureștiului interbelic mergea în stațiunea Carmen Sylva, adică la Eforie Sud. Acolo se scăldau îmbrăcați în halate sau alte veșminte pudice. Miţa Biciclista nu era niciodată aleasă de clienţi. Ea îi alegea ea, lăsând impresia că le face un mare hatâr partenerilor selectaţi cu mare grijă şi care erau, de obicei, persoane foarte cunoscute sau extrem de avute.
Astfel, trăia în lux. Avea trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei şi mânca numai la Athenee Palace. Legenda spune că Mița Biciclista ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Deși acesta din urmă a cerut-o în căsătorie, l-a refuzat din cauza iubirii sale pentru doctorul Nicolae Minovici.
Cealaltă poreclă, „Miţa Cotroceancaˮ, a căpătat-o ca urmare a legăturii cu Regele Ferdinand, de la care a primit casa cu 10 camere din Piața Amzei. Casă care îi poartă azi numele, Mița Biciclista. În cele din urmă, în anii ’40 ea s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu.
La bătrâneţe, nu a mai avut decât chiria de pe urma casei dăruite de Regele Ferdinand. Însă după naţionalizarea imobilului, în timpul regimului comunist, a rămas şi fără această sursă de venit. Miţa Biciclista murit săracă, în anul 1968, la vârsta de 83 de ani, într-o cămăruţă din casa dăruită de Rege.
Casa Mița Biciclista închiriată de ARCEN
Casa Mița Biciclista, cel mai instagramabil loc din București, este un monument istoric. Numele ei provine de la Maria Mihăescu. Proiectată de arhitectul N. C. Mihăescu, casa Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau are fațade bogat ornamentate. Cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni. Numele casei amintește de apelativul proprietarei Maria Mihăescu, prima femeie din București care a mers pe bicicletă, cunoscută pentru viața extravagantă și luxoasă pe care o ducea.
Casa celebrei curtezane Mița Biciclista s-a dedeschis în luna noiembrie 2022 pentru public cu un bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). În acest timp, salonul cu magie, jocuri de cărți și tarot va fi animat toată noaptea la etajul doi al casei istorice, etajul unde Mița își avea budoarul în cele patru camere mari.