Interzicerea jocurilor de noroc în orașe. Senatul României a adoptat o inițiativă legislativă prin care sălile de jocuri de noroc sau celebrele păcănele ar putea să fie scoase în afara localităților la minim 50 de metri de limita teritorială a acestora. Mai mult, sălile de jocuri de noroc nu vor mai putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri distanță de școli, spitale sau instituții culturale.
Proiectul legislativ mai prevede interzicea jocurilor de noroc în localități cu o populație maximă de 5.000 de locuitori. Această inițiativă legislativă a fost promovată de senatorul PSD Lucian Romașcanu și susținută la nivel declarativ de premierul Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, culmea politicii, Guvernul României a dat un aviz negativ acestei inițiative legislative, aviz asumat chiar de premierul Marcel Ciolacu.
Inițiativa legislativă privind interzicerea jocurilor de noroc urmează să ajungă la Camera Deputaților, acolo unde deputații vor da votul final. În funcție de votul acestora se va decide interzicerea jocurilor de noroc în orașe sau nu. Cele mai recente studii arată că aproximativ 100.000 de români sunt dependenți de jocuri de noroc și pariuri.
Jocurile de noroc distrug viețile românilor
Senatorul PSD Lucian Romașcanu împreună cu mai mulți social democrați au inițiat un proiect legislativ prin care se cere interzicerea jocurilor de noroc în orașe. În expunerea de motive se menționează că în țara noastră se înregistrează un fenomen îngrijorător care a luat amploare și pune în pericol viitorul familiilor.
„Este vorba despre numărul de persoane care au dezvoltat dependență de jocurile de noroc, atât adulți cât și minori. Acest fenomen care distruge viețile multor concetățeni este cu atât mai îngrijorător cu cât spațiile în care se poate juca sunt plasate aproape peste tot, în zone cu vad comercial și trafic pietonal intens, iar asta le face extrem de atrăgătoare pentru clienții lor”, se menționează în documentul citat.
Mai mult, fenomenul adicțiilor nu este încă suficient cunoscut în România. „Statisticile nefiind atât de actuale pe cât ne-am dori. Experiența altor state europene cu privire la protejarea consumatorilor, în special a celor minori și vulnerabili, ne arată că localizarea sălilor de jocuri în afara limitelor de circulație intensă scade numărul de jucători. Prin această inițiativă se dorește o localizare clară a spațiilor în care se pot desfășura aceste activități, constituind, totodată, și o măsură de prevenire a dependenței de jocurile de noroc”, se precizează în expunerea de motive.
Ce prevede legea privind interzicerea jocurilor de noroc în orașe?
Inițiativa legislativă privind interzicerea jocurilor de noroc în orașe prevede ca toate sălile de jocuri de noroc să fie mutate în afara orașelor.
- Interzicea jocurilor de noroc în localități cu o populație maximă de 5.000 de locuitori.
- Spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti.
- Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
- Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.
Amenzi pentru sălile de jocuri în care sunt lăsați copiii
- Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare.
- La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ.
Guvernul Ciolacu, aviz negativ pentru interzicerea jocurilor de noroc în orașe
Marcel Ciolacu, șeful PSD și premierul României, a anunțat de la Palatul Victoria că susține legea privind interzicerea jocurilor de noroc în orașe.
„Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: celebrele păcănele să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, spunea premierul Ciolacu de la Palatul Victoria.
Cu aproape două înainte de această declarație, Guvernul României se opunea inițiativei legislative. De exemplu, Guvernul nu este de acord ca sălile de jocuri să fie la o distanță de cel puțin 300 de metri față de școli.
„Soluția propusă ar conduce la reducerea drastică a numărului de spații autorizate să desfășoare acest tip de activitate, consecința fiind închiderea majorității punctelor de lucru din cadrul fiecărei localități, pierderea locurilor de muncă ale angajaților, creșterea șomajului și scăderea veniturilor bugetului de stat și ale bugetelor locale”, susține Guvernul.
În plus, Guvernul condus de Marcel Ciolacu atrage atenția că „impunerea distanței de minim 300 metri pentru o locație specializată în care se desfășoară activitatea de jocuri de noroc ar conduce la eliminarea majorității locațiilor destinate acestui tip de activitate. De asemenea, considerăm că modificarea propusă, respectiv cea de impunere a unei distanțe minie de 300 de metri, nu este fezabilă nici economic și nici social, întrucât nu oferă soluții alternative viabile”.
Guvernul nu este de acord nici cu interzicea jocurilor de noroc în localități cu o populație maximă de 5.000 de locuitori. „Considerăm că introducerea limitării organizării de jocuri de noroc în localități cu o populație de sub 5.000 de locuitori nu ar avea un impact major în combaterea dependenței de jocuri de noroc.
Camera Deputaților ar urma să voteze interzicerea jocurilor de noroc în orașe
Inițiativa legislativă privind interzicerea jocurilor de noroc în orașe a fost adoptată de Senatul României, fără a ține cont de avizul negativ al Guvernului. Proiectul de lege urmează să ajungă la Camera Deputaților, acolo unde ar putea fi modificat și votat sau votat în forma ieșită de la Senat.
Senatorul Lucian Romașcanu susține că „avizul negativ al Guvernului este venit din zona tehnică. Dacă te uiți la buget, se pierd niște bani, dar decizia politică este de a merge mai departe. Sigur, poți pune în balanță pierderea de la buget, căci este un mare contribuabil. Dar este și o industrie care afectează grav familii, tineri. Iar accesibilitatea acestor spații este un plus nedorit pentru atragerea celor dependenți și celor care vor să încerce.
Deputatul USR Filip Havarneanu a menționat că nu este normal ca atunci când te duci să îți iei o pâine să fii manipulat să intri în acele săli de jocuri, să bagi banii de pâine. „Copiii sunt învățați să se uite pe blocuri la acele reclame și să spună: mami, tati, vreau să ajung milionar, trebuie să mă joc la aparate?”, potrivit deputatului Filip Havarneanu, citat de Euronews.ro.