România a câștigat procesul „Roșia Montană”, deschis de compania canadiană Gabriel Resources, care voia despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari de la statul român. Mai mult, Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a decis ca reclamanții să plătească statului român cheltuielile de judecată.
Decizia vine după cinci săptămâni în care premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și va fi obligată să plătească despăgubiri de peste două miliarde de euro. Guvernul României a anunțat că în urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.
România a câștigat procesul „Roșia Montană”
România a câștigat procesul deschis de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources Jersey pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană. Început în anul 2015 la Centrul Internațional pentru Soluționarea Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale, procesul a durat aproape nouă ani. Timp în care subiectul Roșia Montană a generat proteste, dar mai ales acuzații în rândul politicienilor și a fost folosit în campaniile electorale.
În urmă cu cinci săptămâni subiectul a revenit în actualitate după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că o primă decizie va fi dată în data de 10 februarie. Procesul „Roșia Montană” a fost preluat și rostogolit de ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloș. Publicul nu a aflat pe ce informații s-a bazat premierul Marcel Ciolacu atunci când a anunțat că decizia va fi emisă pe 10 februarie. Dar această declarație a dus la creșterea substanțială a prețului acțiunilor tranzacționate de Gabriel Resources pe Bursa din Toronto. Mai ales că Gabriel Resources a cerut despăgubiri de aproape 6,7 miliarde de dolari, o sumă mai mare de zece ori decât a estimat statul român că ar datora pentru blocarea proiectului minier.
Ministrul Marcel Boloș a anunțat joi seara că decizia în dosarul Roșia Montană este așteptată în cursul zilei de vineri. „Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat Marcel Boloș, citat de Digi24. Într-un final, România a câștigat procesul „Roșia Montană”.
Decizia în România vs. Gabriel Resources
România a câștigat procesul „Roșia Montană” în urma unei decizii neașteptate. Cu o majoritate de 2 la 1, instanța arbitrală a stabilit că România nu datorează despăbugiri companiei miniere. Curtea de Arbitraj de la Washington a stabilit că firma canadiană trebuie să plătească României cheltuieli de judecată.
Conform minutei, judecătorii au decis să respingă în unanimitate obiecțiile companiei Gabriel Resources cu privire la competența Tribunalului și la admisibilitatea pretențiilor. Cu majoritate de voturi s-a decis respingere pretențiilor „reclamanților pe fond în temeiul TBI Canada-România și în temeiul TBI Regatul Unit-România. (…) Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, așa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni, începând cu data prezentei hotărâri și până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți”, se arată în minuta instanței arbitrale. Astfel, România a câștigat procesul „Roșia Montană”.
Marcel Ciolacu: „ne-am luptat pentru România”
Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a emis un comunicat de presă prin care mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român. „Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Totodată, Guvernul a anunțat că România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. „Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org)”, potrivit Guvernului.