Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Timp de 21 de zile va sta în carantină într-o celulă de patru metri pătrați. Fost primar PDL al Slatinei și ministru PSD de Finanțe, Darius Valcov a fost condamnat definitiv în luna mai la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani în „Dosarul Tablourilor”.
Darius Vâlcov este unul dintre cei 4.586 de fugari celebri sau anonimi pe urmele cărora se află polițiștii de la investigații criminale. Pe lista fugarilor celebri care s-au refugiat în Italia, acolo unde beneficiază de clemența autorităților italiene, se află Alina Bica, fosta șefă DIICOT, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, liberalul Marian Zlotea, și Mario Iorgulescu.
Autoritățile din România nu au dat de urma Ionuț Mircea Costea, cumnatul secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană.
Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia
Darius Vâlcov a fost extrădat din Italia, după ce autoritățile din România au promis că îi vor respecta integral drepturile. Ministrul Justiției, liberala Alina Gorghiu, a explicat că acesta va sta 21 de zile în carantină. Apoi își va executa pedeapsa în regim semideschis. De la Penitenciarul Rahova va fi mutat în alt penitenciar.
Regimul semideschis conferă deţinuţilor posibilitatea de a se deplasa neînsoţiţi în zone din interiorul locului de deţinere pe traseele stabilite de către administraţia penitenciarului şi de a-şi organiza timpul liber avut la dispoziţie, sub supraveghere, cu respectarea programului stabilit de administraţie.
Darius Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Fostul ministru de Finanțe a beneficiat într-o primă fază de clemența Curţii de Apel Napoli. Instanţa a dispus să fie lăsat în libertate, sub supraveghere. Dar, ulterior, în urma presiunii autorităților de la București, italienii au decis să-l extrădeze în România. Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție. Totodată i-au fost confiscate mai multe sume de bani. Dar mai ales lingourile de aur și cele 170 de tablouri cumpărate cu banii obținuți din mită.
Fugari celebri, protejați de legea italiană
Alina Bica, fosta șefă DIICOT, condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului este protejată de autoritățile din Italia. S-a predat în Italia la data de 10 iulie 2020. Câteva luni mai târziu, la 1 decembrie 2020, Biroul SIRENE Italia a transmis la București că autoritățile italiene au refuzat extrădarea acesteia în România.
Ionel Arsene, fostul baron PSD de Neamț, are de executat o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare. Curtea de Apel din Bari, prin sentința din data de 20 aprilie 2023, rămasă definitivă la data de 10 mai 2023, a refuzat predarea acestuia în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bacău.
Daniel Dragomir, fost ofițer al Serviciului Român de Informații. A beneficiat de clemența judecătorilor de la Curtea de Apel din Bari care au refuzat extrădarea acestuia la data de 12 octombrie 2022. El a fost condamnat în România la 3 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și participatie improprie la fals în înscrisuri sub semnatură privată.
Marian Zlotea, fostul europarlamentar PDL, are de executat în România o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de închsioare pentru trafic de influență și luare de mită. Curtea de Apel din Bologna, prin sentința din data de 14 martie 2022, a refuzat să-l extrădeze în România.
Mario Gino Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, a fost localizat în Italia la data de 31 mai 2020. Doi ani mai târziu, mai exact la data de 7 iunie 2022, Biroul SIRENE Italia a anunțat că Curtea de Apel Milano își declară „inabilitatea” de a lua o măsură cu privire la executarea mandatului european de arestare. Motivul? Starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu, care se află oficial în continuare spitalizat.
Gabriel Sorin Strutinsky, plasat în arest la domiciliu
Minel Florin Prinea, complicele lui Darius Vâlcov, a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare. A fost arestat la Milano în data de 9 mai 2023.
Gabriel Sorin Strutinsky, afaceristul constănțean și prietenul lui Radu Mazăre, a fost condamnat la 10 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de corupție. S-a predat autorităților din Bologna la data de 15 februarie 2021. Atunci a venit însoțit de avocatul Cristian di Gusto, cel care i-a reprezentat pe Alina Bica și Daniel Dragomir. Ulterior a fost plasat în arest la domiciliu.
Cornel Bogdan Oprea, unul dintre fugarii din lotul „Oprescu”, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în România. Ultima informare a Biroului SIRENE Italia arată că la data de 28 februarie 2023, Cornel Bogdan Oprea se afla încarcerat în penitenciarul din Verona.
Romeo Albu, un alt fugar din lotul „Oprescu”, a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Autoritățile din Italia l-au arestat în baza mandatului european la data de 10 iunie 2022. Patru luni mai târziu, autoritățile judiciare din Italia au refuzat extrădarea acestuia în România.
Ionuț Mircea Costea, cumnatul lui Geoană, greu de localizat
Pe lista fugarilor se află Ionuț Mircea Costea, fost vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și președinte Eximbank, condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită. El este cumnatul lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO.
Ionuț Mircea Costea a fost dat în urmărire internațională la data de 29 mai 2023. Dar până în prezent nu a fost localizat. Legat de acest caz, Mircea Geoană a menționat că „chiar și în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepție, deciziile judecătorești trebuie respectate și duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu și Mihaela vom continua să fim alături de nepoții noștri și să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”.
Milionarul Dragoș Săvulescu, protejat de Italia și Grecia
Afaceristul Dragoș Săvulescu, condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale din Constanța, își vede liniștit de viață prin stațiunile de lux din Grecia și Italia. Fost acționar al clubului de fotbal Dinamo Bucureși, Dragoș Săvulescu a fost dat în urmărire internațională la data de 9 februarie 2019. Ultima informare transmisă de italieni autorităților din România a fost a data de 15 noiembrie 2022. Italienii informau atunci că Dragoș Săvulescu locuiește în Milano. Predarea acestuia în baza mandatului european de arestare a fost refuzată de Italia și Grecia.