Afaceristul Dan Petrescu, miliardarul despre care Ion Țiriac spunea că este cel mai bogat dintre români, a murit duminică în urma unui accident aviatic lângă Milano.
El pilota un avion privat Pilatuc PC-12, un avion de mici dimensiuni, în care se mai aflau alte șapte persoane. Printre aceștia se aflau soția sa, Dorotea Petrescu Bazalt și fiul său, Dan Ștefan Petrescu, cercetător în Canada.
Agenția Națională pentru Siguranța Zborului din Italia a demarat o anchetă pentru a elucida ce a determinat prăbușirea avionului
Afaceristul Dan Petrescu pilota avionul
Din primele informații rezultă că avionul era pilotat de afaceristul Dan Petrescu, în vârstă de 68 de ani. La bord se aflau soția sa, Dorotea Petrescu Bazalt, în vârstă de 65 de ani, născută în România cu cetățenie franceză, și fiul său de 30 de ani, Dan Ștefan Petrescu, născut la München. Familia Petrescu se îndrepta spre vila lor din Olbia, în Sardinia, unde îi aștepta mama lui Petrescu, în vârstă de 98 de ani.
Avionul cu numărulYR-PDV a fost cumpărat în 2015 de Petrescu împreună cu Vova Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București. Potrivit presei fiul lui Petrescu, în vârstă de 30 de ani, care locuia în Canada, unde era cercetător, ajunsese în Italia cu un cuplu de prieteni.
Celelalte victime sunt Filippo Nascimbene, din Pavia, născut în 1988, manager la Milano la Start Hub. Soția sa, Claire Stephanie Caroline Alexandresco, de aproape 34 de ani, născută în Franța și manager de publicitate. Era senior digital advertising and content digital manager pentru Europa de Sud la Pernod Ricard, dar și fiul lor, Raphael, născut la Milano pe 16 ianuarie 2020.
Alături de ei a fost Miruna Anca Wanda Lozinschi, româncă, născută în 1956, mama lui Claire Stephanie Caroline și bunica lui Raphael. Cea de-a opta victimă este Julien Brossard, 36 de ani, născut pe 8 octombrie, un prieten canadian al lui Dan Ștefan Petrescu.
La câteva minute de la decolare, avionul a început să piardă altitudine și s-a prăbușit. Avionul a izbit o clădire de birouri goală, cu două etaje, din localitatea San Donato Milanese. Toate cele opt persoane și-au pierdut viața în urma impactului. San Donato Milanese este un oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori la sud-est de capitala lombardă.
Ultimele 16 secunde
Avionul de mici dimensiuni Pilatus PC-12 a ajuns la Milano din București, pe 30 noiembrie 2021. Pilotul Dan Petrescu nu a cerut niciun fel de realimentare, conform surselor citate de Corriere della Serra. La 12:52 PM, aeronava a părăsit parcarea Sea Prime pentru a se îndrepta spre pista 36 a aeroportului Milano Liante.
La ora 13:04:08 avionul a decolat în direcția nord, trecând peste Idroscalo di Milano. Se îndrepta spre Olbia, în Sardinia.
Condițiile meteo erau favorabile zborului. În momentul decolării ploua, iar vântul bătea slab. Odată ajunsă deasupra caselor din Metanopoli, un cătun din San Donato Milanese cu zeci de clădiri locuite, aeronava a început să aibă probleme.
Presa din Italia susține că ceva neașteptat s-a întâmplat la bord cu șaisprezece secunde înainte de impact. Avionul a început să piardă o altitudine de aproximativ 25 metri pe secundă. Pilotul a încercat să redreseze avionul, dar nu a reușit. Cu șapte secunde înainte de accident avionul avea o viteză de 198 mile pe oră, adică în jur de 319 kilometri pe oră
De exemplu, la 13:07:40 zbura cu 293 de kilometri pe oră și 1.631 de metri altitudine, două secunde mai târziu altitudinea scade la 1.615 și viteza sare la aproape 303. După alte două secunde altitudinea a scăzut cu încă 52 de metri. La ora 13:07:56 este înregistrat ultimul semnal al monoplanului.
Ce spun specialiștii?
Specialiști consultați de Corriere au explicat că una dintre posibilele cauze ale accidentului aviatic este că motorul s-a oprit în zbor. În acel moment pilotul ar fi putut încerca să se întoarcă la aeroport, lucru confirmat de ultimii metri ai traseului. Numai că manevra ar fi putut bloca aeronava. Acest lucru ar explica și creșterea bruscă a vitezei înainte de a se prăbuși în clădire.
Toate decolările și aterizările de pe Liante au fost suspendate timp de 10 minute. Apoi, traficul aerian a fost redeschis.