Varianta Omicron, noua tulpină de coronavirus, vine din Africa. Organizația Mondială a Sănătății consideră că noua tulpină este „îngrijorătoare” din cauza riscului mai mare de reinfectare decât în cazul celorlalte tipuri de coronavirus. Tulpina Omicron a ajuns în Europa în 11 noiembrie 2021. Ea a fost descoperită în Belgia, la o femeie care s-a întors la aceea dată din Egipt.
Varianta B.1.1.529, botezată varianta Omicron
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că varianta B.1.1.529 i-a fost raportată pentru prima dată din Africa de Sud. Se întâmpla la data de 24 noiembrie 2021. Situația epidemiologică din Africa de Sud a fost caracterizată de trei vârfuri distincte în cazurile raportate. Cel mai recent dintre acestea fiind predominant varianta Delta.
„În ultimele săptămâni, infecțiile au crescut abrupt, coincid cu detectarea variantei B.1.1.529. Prima infecție confirmată cunoscută cu B.1.1.529 a fost de la un specimen recoltat la 9 noiembrie 2021”, se menționează în comunicatul de presă al OMS.
Belgia, prima țară din UE
Belgia este prima ţară europeană care a anunţat vineri că a depistat un caz de infectare cu noua variantă B.1.1.529.
„Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat”, a declarat ministrul Sănătăţii Frank Vandenbroucke, din Belgia. El a cerut populaţiei „să nu intre în panică”.
Potrivit Laboratorului naţional de referinţă, pacientul infectat este o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt via Turcia. Pacienta pare să nu fi avut contacte cu risc ridicat în afara casei sale. Niciun membru al familiei sale nu a prezentat simptome până acum.
De ce este periculoasă varianta B.1.1.529
Experții OMS consideră că această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV, susține OMS.
„Numărul cazurilor acestei variante pare să fie în creștere în aproape toate provinciile din Africa de Sud. Testele PCR pentru SARS-CoV-2 continuă să detecteze această variantă. Mai multe laboratoare au indicat că pentru un test PCR utilizat pe scară largă, una dintre cele trei gene țintă nu este detectată (numită abandonarea genei S sau eșecul țintei genei S) și, prin urmare, acest test poate fi utilizat ca marker pentru această variantă, în așteptarea confirmării secvențierii”, potrivit comunicatului emis de OMS.
Varianta Omicron se răspândește mult mai rapid decât tulpinile anterioare.
Măsuri recomandate de OMS tuturor statelor
OMS recomandă statelor să acționeze rapid și să ia următoarele măsuri:
- să mărească eforturile de supraveghere și secvențiere pentru a înțelege mai bine variantele SARS-CoV-2 circulante.
- să trimită secvențe complete de genom și metadatele asociate la o bază de date disponibilă public, cum ar fi GISAID.
- să raporteze cazurile/clusterele inițiale asociate cu infecția cu COV la OMS prin mecanismul RSI.
- acolo unde există capacitatea și în coordonare cu comunitatea internațională, să efectueze investigații pe teren și evaluări de laborator pentru a îmbunătăți înțelegerea impactului potențial al COV asupra epidemiologiei COVID-19, severitatea, eficacitatea măsurilor de sănătate publică și sociale, metode de diagnostic, răspunsuri imune, anticorpi. Neutralizare sau alte caracteristici relevante.