Ministrul Alexandru Rafila susține că testarea antidrog a elevilor se va face cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite. Acesta a mai declarat că nu se va face o testare în masa care să genereze foarte multă agitaţie în rândul părinţilor.
Datele statistice pe anul 2022 arată că aproximativ 10% din populația adultă a României a experimentat consumul de droguri. În timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 13-18 ani sunt într-o proporție mai mare curioși să vadă ce se întâmplă, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila la TVR Info.
Consumul de droguri în școli a revenit în actualitate în ultimele săptămâni, după tragedia din stațiunea 2 Mai, unde un șofer de 19 ani aflat sub influența drogurilor, a accidentat mortal doi tineri de 20 și 21 de ani și a rănit alte trei persoane.
Testarea antidrog a elevilor
Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat duminică, la Antena 3, care va fi implicarea Ministerului Sănătăţii în testarea antidrog a elevilor. Acesta a declarat că opt ministere au semnat un protocol pentru siguranţă în şcoli.
„Există şi o componentă legată de sănătate şi e normal să fie aşa. O să discutăm cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul de Interne, în special, încât testarea – dacă se va face şi probabil că se va face – să fie făcută doar cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite. Nu facem o testare în masă, care să genereze foarte multă agitaţie în rândul părinţilor. Ea se face doar cu acordul părinţilor, în cazul în care aceştia solicită testarea unui copil care are o problemă legată de comportament într-o anumită perioadă sau la solicitarea cadrelor didactice, cu acordul părinţilor, iar acest lucru trebuie convenit cu Ministerul Educaţiei şi în niciun caz nu ar fi o chestiune care să fie obligatorie sau să producă neajunsuri”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri”
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat la TVR Info că anul trecut au fost în jur de 1.700 de urgențe generate de conumul de droguri.
„Opinia mea este că ele sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat, pentru că unii nu se prezintă, ascund. Faptul că deținerea și consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticență și te prezinți foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate. Cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă. Nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri”, a spus Alexandru Rafila.
Agenția Națională Antidrog (ANA) arată că în anul 2021 au fost înregistrate în jur de 2.500 de urgențe asociate consumului de substanțe psihoactive. În statistică au fost incluse însă și cele 742 de cazuri de consum exclusiv de alcool.
Numărul urgențelor cauzate de consumul de substanțe psihoactive a fost de peste 1.700. 1.182 de cazuri de consum exclusiv de droguri ilicite, 480 de cazuri de consum de droguri multiple și alte 42 de cazuri de consum de substanțe necunoscute. Alte aproape 40 de urgențe au fost cauzate de consumul exclusiv de medicamente.