Plata salariilor a 74.000 de angajați din sistemul public de sănătate aruncă Ministerul Sănătății în haos. Printre cei care riscă să rămână fără salarii în luna decembrie se află medicii, asistenții, rezidenții, angajații de la Ambulanță și cei de la Direcțiile de Sănătate Publică.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, speră ca banii pentru salarii să fie obținuți în urma unei noi rectificări bugetare. Banii ar trebui să ajungă în conturile Ministerului Sănătății până la finalul lunii noiembrie.
Sistemul public de sănătate, lăsat fără bani
În prima parte a lunii septembrie, ministrul Cseke Attila spunea că Ministerul Sănătății și CNAS au primit fonduri suficiente în urma rectificării bugetare. Dar situația nu mai este așa roz cum o prezenta ministrul interimar al Sănătății.
Ministerul Sănătății nu mai are bani ca să își plătească angajații. Plata salariilor din luna decembrie este deocamdată incertă. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține că se caută mai multe soluții. Dar că cea mai la îndemână ar fi rectificarea bugetară, după formarea noului Guvern.
„Pentru luna decembrie, care înseamnă salariu pentru munca desfăşurată în luna noiembrie, nu avem asigurată această sumă. Soluţiile pot fi găsite, resurse am înţeles de la Ministerul de Finanţe că există, trebuie găsită soluţia legală, juridică, prin care acest lucru se poate rezolva”, a spus ministrul Cseke Attila, la Digi24.
Ministrul Cseke Attila a atras atenția preventiv pentru a nu bulversa sistemul public de sănătate în decembrie.
Medicii, asistenții și rezidenții printre cei afectați
Ministrul Cseke Attila a spus că este vorba de salariile angajaților de la unitățile de primire urgențe, „medici, asistenți care duc greul în lupta cu pandemia”. Dar și de angajații DSP-urilor, de cei de la Ambulanță, și de toți rezidenții.
„Eu am această speranță că lucrurile se vor rezolva. (…) Se lucrează la acest lucu, dacă există o soluție, alta decât o rectificare, prin care aceste sume să ajungă în bugetul Ministerului Sănătății. Se lucrează la mai multe ipoteze. Cea mai ușoară soluție este, după momentul formării Guvernului, printr-o rectificare bugetară”, a mai spus ministrul interimar al Sănătății.