Pipote de pui cu Salmonella au fost vândute în magazinele Carrefour România. Produsul a fost livrat de societatea Copanex, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Salmonella poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale
Pipote de pui cu Salmonella
Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului „Pipote de pui 500 G” livrat de societatea Copanex SRL, ca urmare a evidenţierii prezenţei Salmonella Enteritidis în produs. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și este valabil pentru produsele din lotul Lot/DLC: 080921/15.06.2022.
Persoanelor care deţin produse din acest lot li se recomandă să nu le consume. Trebuie să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde au fost cumpărate, informează ANSVSA. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Ce este Salmonella?
Salmonella poate provoca afecţiuni grave stomacale sau intestinale (salmoneloza).
Infecția cu Salmonella poartă denumirea de Salmoneloză și este o boală bacteriană comună, care afecteaza tractul intestinal. Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella. Există peste 2500 de serotipuri de Salmonella, iar cel mai comun este Salmonella Enteritidis. Infecțiile cauzate de Salmonella Typhi și Paratyphi, care provoacă febra tifoidă, sunt excepționale și provin, de obicei, din tări exotice.
Tratament pentru Salmonella
Dieta alimentară este foarte importantă pentru refacerea după inflamatia produsă de boală. Medicii recomandă pâine prăjită, brânza telemea slabă, ceai de mentă, supă de orez și morcovi. Dar și banane, măr copt, sticksuri, grisine, carne fiartă sau friptă la gratar și apă plată.
Sunt contraindicate legumele și fructele crude, sucurile de fructe, prăjeli, dulciuri, băuturi gazoase, condimente, lapte, unt, cașcaval gras și grăsimi. Tot la contraindicații intră carnea de porc, varza, fasolea și ouăle.
Cum poți preveni salmoneloza?
- gătiți bine carnea în general, cea a păsărilor de curte în special rața, găina, curcan
- nu mancați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat
- nu mancați și nu beți alimente din surse nesigure
Țineți seama de practicile de manipulare a alimentelor :
- spălați ouăle înainte de a le folosi, cu săpun
- spălați legumele și fructele înainte de a le consuma
- spalați toate zonele de lucru din bucătărie și ustensilele de bucătărie cu apă și săpun imediat după ce au fost folosite pentru gătit
- tineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată. De exemplu, atunci când sucurile din carnea crudă vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor ouă nespălate și contaminate
- spalați-vă mâinile ori de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altă preparare
- spalați-vă mâinile cu apă și săpun după ce atingeți animale, carne crudă în general, fecale (de om, de animale)