Ministerul Sănătății este pregătit să cumpere Remdesivir în valoare de 450 milioane lei pentru ca acest medicament să fie inclus în tratamentul pacienților cu coronavirus. Prețul unui flacon este de 1680 lei, adică în jur de 350 de euro. Până acum au mai fost achiziționate în jur de 89.000 de flacoane de Remdesivir cu aproximativ 150 milioane lei.
Compania americană Gilead Sciences a dezvoltat medicamentul Remdesivir pentru a combate virusul Ebola, dar a ajuns să fie folosit împotriva coronavirusului. Prețul de producție al unui flacon de Remdesivir costă mai puțin de un dolar american, dar este vândut comunității internționale la prețuri exorbitante. Statele Unite ale Americii plătesc pentru fiecare doză 390 de dolari, iar Comisia Europeană a negociat un preț de 350 de euro. Mai mult cu 26,5 dolari decât prețul plătit de americani.
Tratamentul pentru un pacient diagnosticat cu coronavirus costă 2100 de euro în statele membre ale Uniunii Europeane, însă în SUA prețul ajunge la 2340 dolari americani.
Remdesivir, garantat de Trump
Acțiunile companiei Gilead Sciences au crescut după ce președintele american Donald Trump a anunțat în 2020 că s-a tratat cu Remdesivir. După ce a declarat că este pozitiv la noul coronavirus. Specialiștii internaționali susțin că Remdesivirul este însă un preparat extrem de controversat. Institutul Robert Koch, de pildă, îl recomandă, dar are rezerve. În SUA și Uniunea Europeană este folosit în tratamentul contra COVID-19. Prețul ridicat al Remdesiviriului a dat naștere la o serie de controverse.
O analiză a cercetătorilor britanici, citată de revista germană „Der Spiegel”, a calculat că prețul de producție al unei doze de Remdesivir ar trebui să fie de doar 8 euro. Cu toate acestea americanii au cumpărat doza de Remdesivir cu 390 de dolari, iar Comisia Europeană a negociat un preț unitar de 350 de euro.
CE atrage atenția într-un comunicat că prețul real de producție al Remdesivirului este mai mic de un dolar pe zi sau mai puțin de cinci euro pentru un curs de tratament de cinci zile.
Remdesivir, autorizat de UE
„Autorizația de introducere pe piață în UE a fost acordată cu date mai puțin complete decât se preconizează în mod normal”, anunța în anul 2020 Comisia Europeană.
Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, declara pe 29 iulie 2020, la finalul negocierilor cu Gilead Sciences, că „în ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19. Ieri, la mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți”.
Astfel, la 3 iulie 2020, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat, acesta primind o autorizație de introducere pe piață condiționată. Această autorizație facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență în domeniul sănătății publice, cum este actuala pandemie.
Doze și mod de administrare
Conform prospectului publicat pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, Remdesivir este indicat în tratamentul infecției cu coronavirus 2019 (COVID-19) la adulți și adolescenți (cu vârsta de 12 ani și peste și cu greutatea de cel puțin 40 kg) cu pneumonie care necesită oxigenoterapie (cu flux de oxigen scăzut sau crescut sau alte forme de suport ventilator neinvaziv, la începutul tratamentului).
Doza recomandată de Remdesivir la pacienții cu vârsta de 12 ani și peste și cu greutatea de cel puțin 40 kg:
• Ziua 1 – o doză unică de încărcare de remdesivir 200 mg, administrată prin perfuzie intravenoasă
• Începând cu ziua 2 – doze de 100 mg, administrate o dată pe zi prin perfuzie intravenoasă. Durata totală a tratamentului trebuie să fie de minimum 5 zile și maximum 10 zile.