Criza paturilor ATI a revenit din nou în actualitate. Bucureștiul, capitala României, a rămas fără paturi ATI libere pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. La nivel național mai sunt libere doar 19 paturi ATI.
România a trecut prin criza paturilor ATI în valul trei al pandemiei din primăvara acestui an. Atunci premierul Florin Cîțu anunța că numărul de paturi va crește la 1600. Responsabilitatea creșterii numărului de paturi revenea Ministerului Sănătății. Adică, ministrului Vlad Voiculescu, liderul USR PLUS București.
Ulterior, la conducerea ministerului Sănătății a ajuns Ioana Mihăilă. Dar nici aceasta nu a crescut numărul de paturi ATI pentru ca sistemul de sănătate să facă față valului patru al pandemiei.
19 paturi ATI libere la nivel național
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că nu mai sunt paturi ATI libere pentru persoanele infectate cu coronavirus în București. În prima jumătate a zilei mai erau libere la nivel național 135 paturi ATI, din care 19 era destinate pacienților cu covid.
„În data de 20 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms la ora 14.00, la nivel național există 1087 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. De asemenea, 952 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 237 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național sunt libere 19 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București nu mai sunt paturi libere la acest moment”, se precizează în comunicatul oficial.
Cele 19 paturi ATI libere sunt la Arad (1 loc), Brașov (5 locuri), Constanța (1 loc), Iași (3 locuri), Sibiu (3 locuri), Tulcea (5 locuri) și Vaslui (1 loc).
Criza paturilor ATI ignorată de premierul Florin Cîțu
În timpul celui de-al treilea val al pandemiei, premierul Florin Cîțu anunța că numărul de paturi ATI pentru pacienții cu covid vor ajunge la 1.600. Era în martie 2021. De atunci au trecut șapte luni, iar numărul de paturi la nivel național este de 1.087.
În toată această perioadă, conducerea ministerului Sănătății a fost asigurată de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Ambii de la USR PLUS. Deși România, la fel ca întreaga lume, se confruntă cu o criză sanitară fără precedent, cei doi miniștrii nu au mărit numărul de paturi ATI.
Ministrul Ioana Mihăilă declara „că suntem în valul patru al pandemiei, iar în spitale vin tot mai mulți pacienți cu covid”. Se întâmpla pe 2 septembrie, atunci când încă mai era ministru al Sănătății.
Premierul Florin Cîțu, preocupat de prelungirea sezonului estival
Premierul Florin Cîțu a anunțat pe 9 septembrie 2021, la fel ca în martie, că trebuie să creștem numărul de paturi ATI. Știa de criza paturilor ATI.
„Trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI, să revenim, treptat către ceea ce aveam în iarnă”, a spus premierul Florin Cîțu care a eșuat în campania de vaccinare.
Aceasta este o nouă declarație politică făcută în van de premierul Florin Cîțu. Acesta se gândește la alegerile interne pentru șefia PNL. Alegerile interne vor avea loc pe 25 septembrie.
Trei zile mai târziu, premierul Florin Cîțu a cerut dublarea paturilor ATI la nivel național. Se afla într-o conferință de presă și mima preocuparea față de criza paturilor ATI.
„Ultima informare pe care o aveam era ca număr de paturi disponibile 860 de paturi. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi”, spune premierul Florin Cîțu.
De atunci nu s-a întâmplat nimic. Între timp premierul Florin Cîțu s-a dus în Vama Veche, acolo unde s-a gândit că ar trebui prelungit sezonul estival din România.