Simion Hăncescu, liderul FSLI, a transmis un mesaj dur clasei politice chiar de Ziua Naţională a Învăţătorului. Acesta a ținut să reaminească politicienilor că „dascălii au fost răsplătiți cu cu umilință și batjocură de toți cei care au condus destinele acestei țări”. Mai mult, le-a cerut politicienilor să se uite în trecut, la oamenii valoroşi pe care i-a avut această ţară, care au lăsat în urma lor realizări memorabile.
Premierul Nicolae Ciucă, la fel ca și partidul AUR, au ținut să-i aducă un omagiu cărturarului Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole și jumătate în urmă. Pedagogul, teologul, inginerul și traducătorul Gheorghe Lazăr s-a născut la data de 5 iunie 1779. Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, nu a transmis nici un mesaj oficial de Ziua Națională a Învățătorului.
Simion Hăncescu, mulțumiri pentru profesori, critici pentru politicieni
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), le-a mulțumit de Ziua Naţională a Învăţătorului tuturor învăţătorilor şi învăţătoarelor, pentru dedicare, blândeţe, înţelepciune şi pentru toate realizările pe care le au alături de copiii pe care îi ghidează.
„Ei sunt oamenii care pun primele cărămizi la fundaţia viitorilor adulţi, care merită respectul şi aprecierea noastră. Fiecare dintre noi îşi aminteşte cu drag de învăţătoarea sau învăţătorul, care au devenit modele pentru noi, aşa cum ne amintim de toate cadrele didactice care ne-au însoţit ani la rândul în viaţă şi care ne-au ajutat să creştem, să ne dezvoltăm! Cu toţii, educatorii, învăţătorii, profesorii, ne-au oferit cu răbdare afecţiune dar şi învăţăturile lor şi le mulţumim pentru minunata vocaţie pe care şi-au ales-o”, a spus preşedintele Simion Hăncescu. Însă, a ținut să reamintească că ziua de 5 iunie din acest an este o zi în care zeci de mii de învăţători, învăţătoare şi profesori sunt în grevă generală.
„Din păcate, în ultimii ani, dascălii au fost „răsplătiţi” cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei ţări”, a declarat Simon Hăncescu.
Cu toate acestea s-a întrebat retoric ce mesaj au politicienii acestei ţări pentru cadrele didactice, pe care le tratează cu lipsă de respect? „Politicienii noştri ar trebui să se uite în trecut, la oamenii valoroşi pe care i-a avut această ţară, care au lăsat în urma lor realizări memorabile. Printre aceştia este şi Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi inginer român, care s-a născut pe 5 iunie 1779 şi care este fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească. De astfel de valori avem nevoie şi în prezent, de oameni care construiesc, care nu dezbină şi care tratează educaţia ca pe un segment fundamental în dezvoltarea unui popor!”, a precizat Hăncescu.
Premierul Nicolae Ciucă, greva și banii pentru educație
Premierul Nicolae Ciucă a a ținut să precizeze că Ziua de 5 iunie are o dublă semnificație. Pe de-o parte este dedicată dascălilor, pe de altă parte ziua în care s-a născut cărturarul și dascălul Gheorghe Lazăr.
„Formarea tinerelor generații este o responsabilitate perpetuă, la care dascălii contribuie alături de familie și de întreaga societate. Ultimii 30 de ani din istoria României au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar perioada pandemiei și evoluția digitală au adus transformări și provocări majore cărora toți trebuie să le facem față”, a transmis Nicolae Ciucă.
Nu a uitat nici de greva generală a profesorilor, despre care a spus că învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog.
„În calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare.Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce privește susținerea unui învățământ accesibil și de calitate în România. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Totodată, a transmis că Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin PNRR. Adică, 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în construcția de noi creșe, grădinițe, școli, licee, laboratoare. Dar și reabilitarea, modernizarea, dotarea și digitalizarea unităților de învățământ.
AUR vine cu programul „Domnul Trandafir”
La fel ca și premierul Nicolae Ciucă, partidul AUR a ținut să reamintească că Ziua Națională a Învățătorului coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc.
„În această zi trebuie să ne concentrăm cu toții, inclusiv cei aflați vremelnic la guvernare, pe aprecierea și îmbunătățirea situației educatorilor țării noastre. Învățământul trebuie să fie prioritar pentru un stat care veghează la viitorul națiunii. Pentru a avea un învățământ performant considerăm că este necesar să redăm demnitatea dascălilor”, a transmis AUR.
În plus, reprezentanții AUR au ținut să transmită că în programul de guvernare „Reconstruim România” există un punct special profesorilor. Programul național „Domnul Trandafir” are ca scop redarea demnității cadrelor didactice prin salarizare și stimulente adecvate. Tot aici sunt prevăzute oferirea de locuințe, statut, dotări și echipamente, precum și reducerea sarcinilor birocratice.