Greva generală a profesorilor din învățământul preuniversitar va fi declanșată în data de 22 mai 2023. Sindicaliștii din Educație au anunțat, în urma întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, că „promisiunile sunt nesatisfăcătoare”. Ligia Deca, unul dintre cei mai contestați miniștri ai Educației, speră că se vor găsi soluții la nemulțumirile sindicatelor din învățământ pentru a se evita greva generală.
Cele trei mari sindicate din educație solicită salarii decente pentru personalul din învățământ și acordarea drepturior prevăzute de legislația în vigoare și contractele de muncă aplicabile.
Greva generală a profesorilor, negocieri eșuate la Guvern
Greva generală a profesorilor din 22 mai 2023 a fost anunțată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Potrivit sindicaliștilor, la protest vor lua parte 75.400 de cadre didactice. Anunțul celor trei sindicate a declanșat isteria în Ministerul Educației și Guvernul României. Aflat pe final de mandat, premierul Nicolae Ciucă a încercat să-i momească pe sindicaliști cu o discuție la Palatul Victoria.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat la finalul întâlnirii că propunerile Guvernului au fost nesatisfăcătoare.
„Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o! Era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a spus sindicalistul Marius Nistor.
Simion Hăncescu (FSLI): „mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00”
Simion Hăncescu, președintele FSLI, a menționat că promisiunile premierului Nicola Ciucă „sunt subțiri”. Adică, li s-a promis că se va aplica Anexa 8. Dar și că în programul de guvernare vor fi măsuri concrete legate de grila de salarizare. Totodată, educaţia va fi prioritate.
„Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă general. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a precizat Simion Hănescu.
Cu toate acestea el speră că vor mai exista discuții cu premierul Nicolae Ciucă pentru a se găsi soluții. „Mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00”, a declarat Hăncescu.
Înainte de întâlnirea sindicatelor cu Guvernul, Simion Hănescu a lansat un apel către părinți prin care i-a îndemnat să țină elevii acasă.
„Fac un apel către părinți să înțeleagă, și recomandăm în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei”, a anunțat Simion Hăncescu.
Ce solicită sindicatele din învățământ înainte de greva generală a profesorilor?
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ.
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
Ligia Deca, ministrul Educației, apel către cadrele didactice
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat într-o emisiune la Digi24 că revendicările profesorilor, în special cele legate de salarizare, nu țin doar de Ministerul Educației. Cu toate acestea s-a declarat „un mare susținător al revizuirii grilei salariale”. Astfel încat debutantul în învățământ să fie motivat să rămână în învățământ”.
Întrebată dacă există pericolul ca examenele naționale să fie anulate sau amânate, așa cum a declarat liderul de sidicat Anton Hadăr, Ligia Deca a spus că „trebuie să luăm această declarație și în logica negocierii sindicale”.
Greva generală a profesorilor pare că îi va da bătăi de cap ministrului Ligiei Deca. Ea a cerut cadrelor didactice care vor protesta la școală să supravegheze elevii, chiar dacă nu țin orele. „Să nu aducem nici necazuri familiilor care știu că au copiii la școală în acel intervar orar. Fac apel la cadrele didactice care știu că sunt extrem de responsabile”, a mai spus ministrul.