Cristian Diaconescu și Eugen Tomac își dispute în continuare șefia Partidului Mișcare Populară, creat la inițiativa fostului președinte al României, Traian Băsescu. Cei doi lideri își dispută șefia partidului în intanță. Până la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței, europarlamentarul Eugen Tomac susține că este președintele de drept al partidului. Acesta a făcut o aliantă cu USR și Forța Dreptei în vederea participării pe liste comune la alegerile europarlamentare din iuni 2024.
Pe de altă parte, Cristian Diaconescu se consideră la rândul său președinte al PMP. Acesta s-a întâlnit cu mai mulți membri la Iași, acolo unde se serba Ziua Unirii Principatelor Române.
Cristian Diaconescu și Eugen Tomac, război online
Cristian Diaconescu și Eugen Tomac nu ratează nici o ocazie de a se certa pe șefia Partidului Mișcarea Populară. Ultimul scandal online dintre cei doi a avut loc pe 25 ianuarie, la o zi după ce s-a celebrat Unirea Principatelor Române.
Cristian Diaconescu a postat pe contul său de facebook că „într-o zi cu semnificație istorică deosebită -165 de ani de la făurirea Unirii Principatelor Române am fost deosebit de onorat să particip la reuniunea a sute de aleși locali ai Partidului Mișcarea Populară. Întâlnirea organizată cu sprijinul organizației PMP Iași, a reiterat angajamentul meu ferm – ca Președinte al partidului – și al nostru, ca echipă, pentru apărarea valorilor și principiilor care au stat la baza creării acestui partid de dreapta, conservator și pro occidental”.
Acesta împreună cu susținătorii săi din interiorul PMP susțin că refuză „ideea de a compromite partidul și vom lupta pentru menținerea legitimității și legalității acestuia. Orice discuție despre alianțe trebuie să înceapă prin respectarea principiilor de bază ale unui partid de dreapta. Acesta este angajamentul meu asumat conform principiilor și valorilor pe care le-am promovat încă de la fondarea acestui partid”, a menționat Cristian Diaconescu.
Eugen Tomac acuză PNL pentru acțiunea lui Cristian Diaconescu
La scurt timp, Eugen Tomac a postat un mesaj prin care anunța că „astăzi, în plină zi de sărbătoare națională, cu largul concurs al partidelor de la putere, a fost organizată o ședință care, în mod fals, este prezentată drept acțiune a Partidului Mișcarea Populară. În acest sens, facem precizarea că prin aceste acțiuni orchestrate de PNL, acest partid arată cât de mult disprețuiește democrația și că utilizează orice instrumente pentru a ataca opoziția”.
Totodată, Eugen Tomac i-a acuzat pe reprezentanții PNL că au „racolat prin metode totalitare primarii PMP, iar în prezent, într-un dispreț total față de simbolurile naționale, au organizat la Iași, de Ziua Unirii Principatelor Române, o ședință care este prezentată în mod fals și diversionist drept ședință PMP, cu scopul de a ataca alianța Dreapta Unită”.
Eugen Tomac l-a atacat apoi direct pe Cristian Diaconescu. „Faptul că fostul ministru și fost lider al PMP, Cristian Diaconescu, a acceptat acest rol umilitor de agent electoral al PNL și PSD, nu ne surprinde, având în vedere evoluția sa politică de fost ministru al PSD și UNPR. În prezent, s-a transformat dintr-un om cu profunde convingeri de stânga, într-un util provocator de dreapta”.
Cine este adevăratul președinte al PMP?
Cristian Diaconescu și Eugen Tomac își dispută șefia partidului de aproape doi ani. În data de 19 februarie 2022, europarlamentarul Eugen Tomac a fost reales președinte al PMP. Atunci, congresul a fost organizat la București. Din 456 de voturi exprimate, 421 au fost „pentru”, 18 „împotrivă” şi 17 „abţineri”.
Cristian Diaconescu nu a participat la Congres pe motiv că a fost încălcată procedura în momentul convocării congresului. Ulterior, disputa dintre Cristian Diaconescu și Euegn Tomac s-a mutat în instanță. Procesul a fost câștigat în primă instanță de Eugen Tomac, dar ulterior Curtea de Apel București a decis rejudecarea procesului. Această ultimă decizie a fost interpretată de unii membri de partid ca fiind favorabilă lui Cristian Diaconescu.
La finalul anului trecut, Eugen Tomac l-a acuzat pe Cristian Diaconescu că prin procesele deschise împotriva PMP face jocurile politice ale PSD și PNL. „Eu l-am adus pe Cristian Diaconescu în partid. Vă spun sincer că mi s-a părut atunci cea mai onestă soluţie. După ce a fost ales preşedinte, şi-a schimbat complet abordarea şi faţă de mine, şi faţă de majoritatea colegilor. Evident că presiunea a fost pe mine”, spunea la finalul anului trecut Eugen Tomac.
Istoria PMP, partidul înființat de Traian Băsescu și condus de Elena Udrea
Traian Băsescu, fostul președinte al României, a anunțat că se retrage din PDL la data de 23 martie 2013. Atunci l-a acuzat pe Vasile Blaga, actual europarlamentar PNL, că a fraudat alegerile interne în defavoarea Elenei Udrea.
Trei zile mai târziu a fost înființată Fundația Mișcarea Populară. Ulterior, pe 23 iulie 2013, Fundația Mișcarea Populară a lansat Partidul Mișcarea Populară. Primul președinte al partidului a fost fostul deputat Eugen Tomac, iar secretar general Cristian Petrescu. La data de 3 februarie 2014, mai mulți deputați PDL au anunțat că și-au dat demisia și vor trecec la PMP. În capul listei de demisionari se afla Elena Udrea, Theodor Paleologu și alți nouă deputați.
Câteva luni mai târziu, pe 8 iunie 2014, Elena Udrea a preluat funcția de președinte al PMP. Apoi, pe 30 ianuarie 2015 s-a autosuspendat din funcția de președinte. În locul ei l-a lăsat președinte interimar pe Eugen Tomac. Nouă zile mai târziu, Eugen Tomac avea să fie ales președintele partidului lui Băsescu.
Partidul Mișcarea Populară a fost preluat ulterior de președintele Traian Băsescu. Acesta a fost ales președinte al PMP în data de 27 martie 2016. Traian Băsescu a renunțat la funcția de președinte în 2018, iar în locul său a fost numit tot Eugen Tomac. Începând cu anul 2020, funcția de președinte interimar al PMP a fost cedată lui Emil Marius Pașcan. Iar din 2021 a fost preluată de Cristian Diaconescu. Scandalul pentru șefia PMP dintre Cristian Diaconescu și Eugen Tomac a început în 2022.