ONU a votat rezoluția pentru armistițiu umanitar de urgență în Gaza. Națiunile Unite avertizează că populația civilă din Fâșia Gaza se confruntă cu amenințarea crescândă a bolilor și a foametei, adăugând că ajutorul primit este „nimic mai mult decât firimituri”.
Rezoluția, elaborată de statele arabe, a fost adoptată la New York cu votul a 120 state, alte 45 de țări s-au abținut, în timp ce doar 14 state au votat contra. Statele Unite ale Americii, Israelul, Ungaria, Austria, Cehia, și Croația se află printre statele care s-au opus armistițiului umanitar. În timp ce alte 45 de state, printre care România, Moldova, Ucraina Bulgaria, Italia, Germania și Marea Britanie s-au abținut de la vot.
Chiar dacă nu este obligatorie, rezoluția ONU are o însemnătate politică mare, în contextul în care Israelul a anunțat că „extinde operațiunile terestre” în enclava asediată.
ONU a votat rezoluția pentru armistițiu umanitar
La New York, 120 de națiuni membre ONU au votat pentru „un armistițiu umanitar susținut care să conducă la încetarea ostilităților” în războiul dintre Israel și Hamas. Totul pentru ca ajutorul umanitar internațional să poată ajunge la civilii din Gaza. Rezultatul votului a provocat o explozie de aplauze în sala unde delegații s-au adunat pentru a vota și a dezbate. SUA, la fel ca Israelul, au criticat aspru efortul și au fost una dintre cele 14 țări care au votat împotrivă vineri.
Iordania a depus rezoluția Adunării Generale după ce încercările succesive de a cere încetarea focului și pauze umanitare au eșuat în Consiliul de Securitate, un organism mai puternic. Ambasadorul Iordaniei, Mahmoud Daifallah Hmoud, a vorbit înaintea votului, spunând că „nevoia urgentă de încetare imediată a focului nu poate fi exagerată”. El a spus că suferința incomensurabilă a poporului palestinian este destinată să lase o urmă de durată asupra generațiilor viitoare.
Ambasadorul Mahmoud Daifallah Hmoud a mai precizat că „asist la o invazie terestră a Israelului în timp ce vorbim” și la eșecul de patru ori al Consiliului de Securitate de a ajunge la un consens pentru armistițiu.
Prin această rezoluție Iordania a solicitat „un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut care să conducă la încetarea ostilităților”. Dar și „acces umanitar imediat, deplin, susținut, sigur și nestingherit”. Totodată, se cere Israelului să anuleze ordinul de evacuare a populației din nordul Gazei. De asemenea, prin rezoluție se mai cere „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor civililor care sunt ținuți în captivitate ilegal”. Rezoluția adoptată de ONU nu menționează numele organizației teroriste Hamas, care ține în jur de 220 de ostatici.
Ambasadorul israelian Gilad Erdan: „zi a infamiei”
ONU a votat rezoluția pentru armistițiu umanitar în Gaza, document semnificativ din punct de vedere politic, dar care nu este obligatoriu. Această rezoluție vine în contextul lipsei de consens global cu privire la modul de rezolvare a crizei.
Rezoluția de vineri a fost criticată de SUA și aliații săi pentru că nu au criticat în mod explicit Hamas. Amendamentul de ultim moment al Canadei de vineri, care a denunțat aspru gruparea militantă, nu a fost adoptat.
Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a numit adoptarea rezoluției o „zi a infamiei” pentru ONU. „Cu toții am fost martori că ONU nu deține nici măcar o gramă de legitimitate”, a spus ambasadorul Gilad Erdan. „ONU se angajează să asigure noi atrocități (…) Aceasta este o zi întunecată pentru ONU și omenire. Israelul se va apăra și va face ceea ce trebuie făcut pentru a eradica capacitățile Hamas și pentru a aduce ostaticii acasă.”
Ce a cerut Canada și de ce a votat împotrivă?
Canada a propus un amendament care „respinge și condamnă fără echivoc atacurile teroriste ale Hamas” în Israel începând cu 7 octombrie și luarea de ostatici. Ambasadorul Canadei Bob Rae a declarat că Adunarea se întrunește pentru a le arăta israelienilor și palestinienilor că orice viață pierdută este o tragedie. Cu toate acestea, motivul critic pentru a fi aici a fost uitat.
„Din păcate, Canada nu poate sprijini textul actual”, a spus ambasadorul Bob Rae, care a adăugat că Adunarea nu poate acționa fără a recunoaște atacurile teroriste din 7 octombrie și luarea de ostatici. Dacă amendamentul propus nu este adoptat, Adunarea nu va fi recunoscut unul dintre cele mai grave atacuri teroriste din lume și „toți va trebui să trăim cu acest eșec, pe măsură ce tragedia continuă să se desfășoare”, a spus el.
Pakistanul a contestat puternic amendamentul Canadei
Poziția Canadei a fost contestată puternic de ambasadorul Pakistanului Munir Akram. Acesta a spus că, dacă Canada ar fi corectă în amendamentul său, ar fi de acord să condamne la pachet Israel și Hamas.
„A nu numi nici una dintre părți a fost cea mai bună alegere a spus el, așa cum face rezoluția iordaniană. Israelul trebuie să fie numit și el, dacă vrei să fii corect, echitabil și just”, a spus ambasadorul Munir Akram.
„Știm cu toții cine a început asta. Sunt 50 de ani de ocupație israeliană și uciderea palestinienilor cu impunitate. Israelul nu poate înfrunta adevărul sau justiția. Ocupația israeliană este păcatul original, nu ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie”, a mai precizat Munir Akram.
Phillipe Lazzarini avertizează că mâncare și apa se epuizează în Gaza
Phillipe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA), avertizează că mâncarea și apa se epuizează în Gaza, în timp ce canalizările au început să refuleze pe străzi.
„Gaza se află în pragul unui pericol masiv pentru sănătate, deoarece riscurile bolilor se profilează. Ultimele servicii publice rămase se prăbușesc, operațiunea noastră de ajutor se prăbușește și, pentru prima dată, [personalul nostru] raportează că oamenii sunt acum foame.”, a declarat Phillipe Lazzarini.
Unele camioane cu ajutoare umanitare au reușit să intre în Gaza prin Egipt, dar Lazzarini a spus că livrările sunt infme pentru a răspunde nevoilor cetățenilor din Gaza. Deși livrările inițiale de ajutor au furnizat alimente, apă și medicamente, acestea nu au inclus combustibil, despre care ONU a spus că „paralizează” operațiunile sale de ajutor. Oficialii UNRWA au declarat săptămâna aceasta că, fără combustibil, nu vor putea colecta și distribui ajutoarele care ajung în Gaza, avertizând că vor fi forțați să-și reducă eforturile de ajutorare a populației.