Stare de război în Israel, după ce organizația teroristă Hamas a lansat unul dintre cele mai surprinzătoarea și sângeroase atacuri din ultimele decenii. Până acum se estimează că peste 200 de israelieni au fost uciși și cel puțin 1.100 de persoane sunt rănite. Reacția Israelului nu s-a lăsat așteptată și a bombardat masiv Fâșia Gaza. Primele date arată că cel puțin 232 de palestinieni au fost uciși în urma atacurilor aeriene lansate de Israel. În timp ce numărul răniților a ajuns la peste 1.697.
Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că „de azi dimineață, statul Israel este în război” și a cerut mobilizarea rezerviștilor israelieni. Între timp, organizația Hamas a anunțat că a luat „ostatici și prizonieri de război”, dar nu se știe numărul acestora.
Stare de război în Israel, anunțată de premierul Benjamin Netanyahu
Sute de membri ai organizației teroriste Hamas s-au înfiltrat în Israel și au atacat populația civilă și forțele de ordine în această dimineață. În paralel fost lansată o rafală de rachete asupra Israelului. Sirenele au început să sune inclusiv în Tel Aviv pentru ca populația să se poată adăposti. Organizația teroristă Hamas, cea care controlează Fâșia Gaza, a revendicat atacul. Aripa armată a Hamas a anunțat că a lansat operațiunea „Potopul de la Al-Aqsa”.
Forțele de ordine israeliene au estimat inițiat că din Fâșia Gaza s-au tras în jur de 2.200 de rachete asupra statului Israel. La scurt timp după atacul surpriză al organizației Hamas, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că țara sa se află în război.
„Cetățeni ai Israelului! Suntem în război! Nu o operațiune, nu o escaladare, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac criminal surpriză împotriva statului Israel și a cetățenilor săi. Suntem în luptă încă de dimineață devreme. I-am convocat pe șefii serviciilor de securitate. În primul rând am dat instrucțiuni să curățăm localitățile de teroriștii care s-au infiltrat (în Israel n.r.)”, a anunțat prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Totodată, premierul Benjamin Netanyahu a mai spus că a ordonat o mobilizarea amplă a militarilor aflați în rezervă. Totul pentru a riposta cu „o forță și o amploare pe care inamicul nu le-a cunoscut niciodată. Inamicul va plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată. Între timp, fac apel la toți cetățenii Israelului să se supună cu strictețe instrucțiunilor armatei. Suntem în război și îl vom câștiga”.
Forțele de Apărare ale Israelului au lansat „Operațiunea Swords of Iron”
Forțele de apărare israeliene au anunțat că au lansat „operațiunea Swords of Iron”. În cadrul acestei operațiuni a fost lansate mai multe atacuri aeriene asupra unor ținte Hamas din Fâșia Gaza.
„Zeci de avioane de luptă ale IDF au lovit ținte teroriste ale Hamas în Fâșia Gaza. În ultimele ore, zeci de avioane de luptă ale IDF au lovit 17 complexe militare și 4 centre de comandă operaționale aparținând organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza.”, potrivit unui anunț făcut de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). Armata statului Israel a mai anunțat că va continua să lanseze atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza și ulterior va interveni cu „armament greu”.
Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că în urma primelor atacuri au fost uciși peste 200 de palestinieni. În timp ce alte 1.600 de persoane sunt rănite.
Organizația Hamas a luat „ostatici și prizonieri de război”
Organizația Hamas a lansat un nou atac cu rachete asupra teritoriilor statului Israel. Au fost trase peste 150 de rachete. Dar, în paralel, membri organizației Hamas au luat mai mulți ostatici și prizoneri de război.
„Există ostatici și prizonieri de război luați de Hamas. Există, de asemenea, morți în rândul soldaților IDF. Nu avem încă un număr exact. Suntem în război!”, a anunțat generalul de brigadă Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene.
BBC notează că această situație este destul de dificilă pentru Israel. Problema ostaticilor israelieni, ținuți în cel puțin două locații din apropierea graniței dintre Fâșia Gaza și Israel, reprezintă o dilemă în care nu există opțiuni ușoare. „O operațiune de salvare este o alegere evidentă, iar IDF – Forțele de Apărare Israelului – au spus că sunt deja dislocate în mai multe locații. Riscul aici este ca răpitorii să omoare ostaticii înainte ca salvatorii să poată ajunge la ei. Negocierea este cealaltă opțiune. Dar este greu de văzut că acest lucru se va întâmpla într-o atmosferă atât de febrilă, în care numărul morților de ambele părți este încă în creștere de oră la oră”. Însă această stare de război în Israel ar putea fi de durată.