Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a fost pentru o zi „eroul” lumii libere după ce a întors armele împotriva Rusia. Revoltat de atitudinea ostilă afișată de comandanții ruși, Prigojin şi mercenarii săi au lansat o rebeliune sub pretextul organizării unui „mars al Justiției. Totul a durat 24 de ore, timp în care mercenarii Wagner au reușit să ocupe două orașe, inclusiv cartierul general al armatei ruse din Rostov.
Serviciul Rus de Securitate (FSB) a deschis o anchetă penală prin care îl acuză pe şeful grupării paramilitare Wagner de chemare la „rebeliune armată”. Totodată, autoritățile ruse au descins la sediul Wagner din Sankt Petersburg de unde au cofiscat echivalentul a 47 de milioane de dolari.
Aleksandr Lukaşenko, președintele statului Belarus, a detensionat conflictul dintre Moscova și gruparea lui Evgheni Prigojin. În urma negocierilor, Evgheni Prigojin se va refugia în Belarus și va scăpa de problemele cu Rusia, iar mercenarii săi vor fi înrolați în armata rusă.
Cine este Evgheni Prigojin, cel care a declanșat alarma Moscova?
Evgheni Prigojin (62 de ani) este unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși care s-au perindat în jurul lui Vladimir Putin. La vârsta de 18 ani, în 1980, a atacat o femeie în Sankt Petesburg, strângând-o de gât până când aceasta și-a pierdut cunoștința. Apoi i-a furat banii, pantofii și bijuteriile. A fost unul dintre multele jafuri pentru care a fost condamnat la 13 ani de închisoare.
Eliberat din închisoare în 1990, a început să vândă pe stradă hot dog, pregătiți în bucătărie cu mama lui. Însă foarte rapid, a trecut la afaceri mai mari, ajungând să dețină acțiuni în câteva supermarketuri. La mijlocul anilor `90 deschide un restaurant, Casa Tradițiilor Vechi, bazat pe un concept deosebit față de tot ce exista până atunci în Sankt Petersburg: strip-tease și mâncare bună. Restaurantul său a început să fie frecventat de elitele de afaceri și politice. Printre clienți, primarul Sankt Petersburgului, Anatoli Sobchak, și viceprimarul de atunci, Vladimir Putin. Așa a început prietenia dintre Putin și Prigojin.
VladimirPutin l-a invitat pe Evgheni Prigojin să organizeze evenimentele guvernamentale. Apoi i-a oferit contracte militare. Evgheni Prigojin controlează grupul Wagner, o armată de mercenari, care a fost susținută de guvernul rus. Gruparea Wagner a fost implicată în conflictele militare din Africa, Siria și Ucraina.
Grupul Wagner, brațul înarmat al lui Putin din Ucraina
Grupul Wagner a acționat pentru prima dată în Ucraina, în 2014, unde a participat la anexarea Crimeei. Gruparea de mercenari era cunoscută ca „Armata din umbră a lui Putin” sau „Mercenarii Rusiei”. Însă, numele grupării paramilitare provine de Richard Wagner, compozitorul preferat al lui Adolf Hitler.
Odată cu reluarea războiului din Ucraina, grupul Wagner a fost mai mereu în prima linie. Zona Bahmut a fost locul unde gruparea de mercenari a purtat cea mai brutală luptă. Pe parcursul ultimelor șase luni au existat din ce în ce mai multe momente tensionate între Wagner şi armata rusă. Soldaţii Wagner au acuzat forţele Rusiei de incompetenţă pe câmpul de luptă. În ultimele săptămâni liderul Wagner a lansat o serie de atacuri verbale la adresa ministrului apărării din Rusia. El l-a acuzat că sabotează eforturile forţelor sale în Ucraina. Grupul Wagner a lansat vineri seara un videoclip în care prezenta distrugerile provocate de cea ce a numit un bombardament al armatei ruse asupra forţelor sale.
Vladimir Putin a condamnat revolta armată și trădarea internă
În acest context, Evgheni Prigojin a anunţat organizarea unui „marş al Justiţiei”, care viza răsturnarea şefilor militari de rang înalt. Serviciul de securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin. Ulterior, mercenarii Wagner au intrat în oraşul rus Rostov pe Don şi au capturat cartierul general al armatei. Acest centru de comandă coordonează întreaga operaţiune militară din Ucraina. Evgheni Prigojin a susținut că orașul a fost capturat „fără să se tragă un singur foc de armă”. Wagner a preluat apoi controlul asupra tuturor facilităţilor militare din oraşul Voronej. Într-un discurs public, Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin de trădare şi a promis să pună capăt „revoltei armate”.
„Prin urmare, orice acțiuni care ne despart națiunea sunt în esență o trădare a poporului nostru, a camarazilor noștri de arme care acum luptă în prima linie. Acesta este un cuțit în spatele țării noastre și al poporului nostru. O lovitură ca aceasta a fost dată Rusiei în 1917, când țara lupta în Primul Război Mondial. Dar victoria i-a fost furată: intrigi, certuri și politicieni pe spatele armatei și a națiunii s-au transformat în cea mai mare tulburare, distrugerea armatei și prăbușirea statului și pierderea unor teritorii vaste, ducând în cele din urmă la tragedia războiului civil. Rușii ucideau ruși și frații ucideau frați, în timp ce tot felul de aventurieri politici și forțe străine profitau de pe urma situației sfâșiind țara pentru a o împărți”, a transmis Vladimir Putin.
Totodată, a avertizat că nu va permite ca acest lucru să se întâmple din nou. „Ne vom proteja poporul și statulitatea de orice amenințări, inclusiv de trădarea internă”, a spus Putin.
Cum a început revolta mercenarilor Wagner în ziua de vineri?
Evgheni Prigojin, şeful armatei private Wagner, intensifică printr-un mesaj video conflictul său cu conducerea armatei ruse. Pentru prima dată respinge justificarea preşedintelui Vladimir Putin cu privire la invadarea Ucrainei.
Într-o serie de înregistrări audio ulterioare postate pe Telegram, Prigojin spune că „răul” conducerii militare a Rusiei „trebuie oprit”. În timp ce forţa sa de mercenari Wagner va conduce un „marş pentru Justiție” împotriva armatei ruse.
Serviciul de securitate FSB al Rusiei reacţionează prin deschiderea unui dosar penal împotriva lui Prigojin, spunând că a îndemnat la revoltă armată.
Comandantul adjunct al campaniei ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, îndeamnă luptătorii Wagner să renunţe la opoziţia faţă de conducerea militară şi să se întoarcă la bazele lor. Autoritățile ruse au luat apoi la puricat sediu Wagner din Sankt Petersurg. Acolo au fost găsite zeci de cutii cu bani. În total au fost 47 de milioane de dolari. Evgheni Prigojin a recunoscut că banii erau pentru plata mercenarilor.
Rusia a fost la un pas de un război civil în cursul zilei de sâmbătă
Președintele Vladimir Putin s-a temut de un posibil război civil în Rusia. Evgheni Prigojin spune că oamenii lui au trecut graniţa din Ucraina în Rusia şi sunt gata să meargă „până la capăt” împotriva armatei ruse.
- Luptătorii Wagner au pătruns în oraşul Rostov, din sudul Rusiei, spune Prigozhin într-o înregistrare audio postată pe Telegram.
- Casa Albă a anunțat că monitorizează situaţia care implică Rusia şi grupul Wagner. Totodată se va consulta cu aliaţii şi partenerii cu privire la evoluţia situaţiei.
- Guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei, învecinată cu Ucraina, le spune locuitorilor să rămână calmi şi să stea în casă. Anunțul a fost făcut după ce forţele Wagner au preluat controlul oraşului Rostov.
- Ministerul rus al Apărării emite un comunicat prin care face apel la luptătorii Wagner să îl abandoneze pe Prigojin. Mercenarilor li s-a comunicat că au fost „înşelaţi şi târâţi într-o aventură criminală”.
- O sursă din securitatea rusă a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat controlul asupra facilităţilor militare din Voronezh. Orașul se află la aproximativ 500 km sud de Moscova.
- Putin ţine un discurs televizat în care promite să zdrobească ceea ce el numeşte o revoltă armată. El îl acuză pe Prigojin de „trădare” şi de „înjunghiere pe la spate”. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că forţele sale sunt pregătite să ajute la reprimarea revoltei lui Prigojin.
- Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia au emis comunicate în care afirmă că urmăresc îndeaproape evoluţiile din Rusia. Pe parcursul zilei, numeroase alte guverne din întreaga lume au emis comunicate similare.
- Elicoptere militare ruseşti deschid focul asupra unui convoi de mercenari rebeli care se află deja la mai mult de jumătate din drumul spre Moscova.
Președintele Alexander Lukaşenko a negociat cu Evgheni Prigojin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că „slăbiciunea Rusiei este evidentă”. Cu cât Moscova îşi va menţine mai mult timp trupele şi mercenarii în Ucraina, cu atât mai mult haos va invita la întoarcerea acasă, a anunțat Zelenski.
- Serghei Narîşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe SVR, spune că este clar că tentativa lui Prigojin de a destabiliza societatea şi de a declanşa un război civil fratricid a eşuat, relatează agenţia de presă TASS.
- Soldaţii ruşi au instalat o poziţie de mitraliere la marginea Moscovei, potrivit unor fotografii publicate de ziarul Vedomosti.
- Fotografiile arată, de asemenea, poliţişti înarmaţi care se adună în punctul în care autostrada M4 – pe care se deplasează mercenarii Wagner răzvrătiţi – ajunge în capitala rusă.
- Preşedintele Tayyip Erdogan vorbeşte la telefon cu Putin şi îl îndeamnă să acţioneze cu bun simţ, anunţă preşedinţia turcă.
- Belarus emite un comunicat în care îşi reafirmă alianţa cu Rusia.
- Putin semnează o lege care permite detenţii de 30 de zile pentru încălcarea legii marţiale în locurile unde aceasta a fost impusă.
- Mercenarilor Wagner li s-a promis o amnistie dacă depun armele, „dar trebuie să o facă rapid”, a declarat deputatul Pavel Krasheninnikov.
- Ministerul de Externe al Rusiei emite un comunicat în care avertizează ţările occidentale să nu se folosească de revolta grupului Wagner „pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe”.
- Biroul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko afirmă că a negociat un acord cu Prigojin, care a fost de acord să detensioneze situaţia.
- Prigojin spune că a ordonat luptătorilor săi care avansează spre Moscova în convoi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge.
Condițiile păcii dintre Vladimir Putin și Evgheni Prigojin
În urma negocierilor declanșate de președintele Alexander Lukaşenko, Evgheni Prigojin se va muta în Belarus.
„Evgheni Prigojin a acceptat propunerea președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, de a opri mișcarea personalului armat al companiei Wagner în interiorul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru a reduce tensiunile”, potrivit declarației emise adinistrația prezidențială din Belarus.
Şeful Wagner şi luptătorii săi vor fi, de asemenea, feriți de urmărire penală în temeiul acordului. Dimitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, susţine că mercenarii care vor să semneze contracte cu Ministerul Rus al Apărării nu vor fi urmăriţi penali în urma rebeliunii de sâmbătă.
Duminică, trupele rebele ale lui Prigojin au început să se retragă din regiunea Voronej, din sudul Rusiei. Evgheni Prigojin nu a fost văzut sau auzit de când a plecat de la Rostov. Serviciul său de presă a declarat duminică presei ruse că Prigojin nu este în măsură să vorbească cu presa în prezent. „El trimite salutări tuturor și va răspunde la întrebări atunci când este în comunicare normală”, a spus serviciul de presă. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a insistat duminică că trupele sale de elită au fost pregătite să învingă rebeliunea Wagner de la Rostov-pe-Don.