Prima zi de război ruso – ucrainean s-a încheiat. Ucraina a raportat 137 de morți și 316 răniți, dar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Totodată, Ucraina a anunțat că a provocat 800 de victime în rândul trupelor rusești, a distrus 30 de tancuri, alte 130 de vehicule militare, șapte avioane și șase elicoptere.
Invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost condamnată la nivel internațional, dar a generat o serie de reacții virulente la adresa președintelui Vladmir Putin. Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au anunțat că vor impune sancțiuni împotriva Rusiei, marilor companii de stat rusești și oligarhilor.
Cum a început războiul ruso-ucrainean?
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat în ultimele două luni. Marile puteri în frunte cu SUA, Franța și Germania au apelat la diplomație pentru a-l convinge pe Vladimir Putin să renunțe la planul său de a cotropi Ucraina. Dar negocierile diplomatice au fost în van.
Joi dimineața, în jurul orei 5.00, liderul de la Kremlin a dat startul invaziei. Vladimir Putin a transmis printr-un mesaj video că operațiunea militară specială din Ucraina are ca scop protejarea cetățenilor din Donbas, de a demilitariza și denazifica Ucraina, nu de a ocupa teritoriile acestei țări.
„Oamenii din republicile din Donbas au cerut Rusiei ajutor. În acest sens, am decis derularea unei operațiuni militare speciale. Scopul ei este de a proteja oamenii care au fost ținta abuzurilor, genocidului din partea regimului de la Kiev timp de opt ani, și în acest scop vom face eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, dar și aducerea în fața justiției a celor care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv cetățeni ai Rusiei”, a spus Vladimir Putin.
Rusia a invadat Ucraina
În urma acestui anunț trupele rusești au invadat Ucraina dinspre Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Mai multe vehicule militare rusești au intrat în Ucraina prin punctul de trecere al frontierei Senkivka, din Ucraina. Acesta se află la granița cu Belarus. Ulterior mai multe orașe din Ucraina au fost atacate.
În jurul orelor 12:30, ministerul rus al Apărării a anunțat „exerciții militare speciale” în Transnistria. Cu două ore înainte de comunicatul rusesc, președintele Maia Sandu a anunțat că Guvernul Moldovei va cere Parlamentului declararea stării de urgență.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-a acuzat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin de „readucerea războiului în Europa”. Ea a anunțat un pachet de sancţiuni „masive” vizând baza economiei ruse şi „capacitatea acesteia de a se moderniza”.
La cinci ore distanță de la acuzațiile președintei Comisiei Europene, armata rusă a anunţat că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina.
Aeroportul Antonov a căzut în mâinile rușilor
La ora 18:00 ministerul britanic al Apărării a anunţat că Rusia a efectuat un atac aerian asupra unui aerodrom militarde la periferia Kievului. Loviturile au fost lansate printr-o „combinaţie de rachete aeriene şi maritime şi prin bombardamente de artilerie”. Atacurile au vizat infrastructura militară. Au fost înregistrate pierderi de ambele părţi, a spus ministerul, deşi cifrele exacte sunt momentan neclare.
Paraşutiştii ruşi deţin controlul bazei aeriene Antonov aflată la aproximativ 30 de kilometri de Kiev. CNN a raportat în direct de la faţa locului, iar paraşutişti erau vizibili în perimetru. Garda naţională ucraineană spune că a lansat o contraofensivă.
Centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de ruși
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse. Anunțul a fost făcut de Mykhailo Podolyak, un consilier al biroului prezidenţial ucrainean. „Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor”, a spus el.
Casa Albă a cerut Rusiei să elibereze imediat personalul deţinut la Cernobîl. Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, a exprimat preocupare că operaţiunile armatei ruse ar putea afecta eforturile de menţinere la nivel scăzut a radioactivităţii în zonă.
Prima zi de război ruso – ucrainean: 137 de morți și 316 răniți
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat la miezul nopții că au fost uciși 137 de ucraineni și sunt 316 răniți.
„Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări”, a afirmat Volodimir Zelenski, prezentând bilanţul primei zile a invaziei militare ruse.
Pe de altă parte, Ucraina susține că a produs 800 de victime în rândul trupelor rusești. Oficialii de la Kiev au precizat că au distrus, până în acest moment, 30 de tancuri rusești, 7 avioane și 6 elicoptere. Astfel s-a încheiat prima zi de război ruso – ucrainean.