Anastasia Biefang este primul comandant militar transgender al forțele armate germane. După trei ani în funcția de comandant, a fost promovată la conducerea batalionului Apărării Cibernetice și are în subordine 700 de militari germani.
Timp de 40 de ani a trăit ca bărbat și a fost căsătorit cu o femeie. Acum se numește Anastasia Biefang este femeie și primul transsexual avansat în gradul de comandat în Bundeswehr. Armata Germaniei l-a sprijinit în dorința sa de a deveni femeie. Considerați „un risc pentru securitate“, transsexualilor din Bundeswehr le-a fost imposibil până în anul 2000 să facă o carieră militară.
„Eu sunt Anastasia”
Povestea Anastasiei Biefang a fost transpusă în documentarul „Eu sunt Anastasia”. Filmul îl urmărește pe locotenent-colonelul Anastasia Biefang, în timp ce povestește despre cum a ajuns să-și dea seama că era transgender. De asemenea, descrie reacțiile din cadrul Bundeswehr după ce a preluat comanda batalionului de tehnologie informațională din orașul estic Storkow, în 2017. Într-un interviu acordat televiziunii publice ARD, Biefang a descris momentul în care a ieșit la colegii ei la o întâlnire periodică de informare.
Spre surprinderea ei, decizia de a ieși cu colegii din armata germană nu a avut un impact negativ asupra carierei sale. Dar ea a observat că a fost nevoie de timp pentru ca cei 700 de soldați aflați sub comanda ei să o cunoască.
„Am ales în mod deliberat să devin vizibil cu subiectul. Am vrut să scot capul din nisip și să spun: Hei, există și persoane transgender în Bundeswehr”, a spus Biefang.
Reprezentare LGBT în Bundeswehr
Bundeswehr nu colectează informații despre câți militari se identifică ca fiind lesbiene, gay, bisexuale sau transgender. Datele statistice se rezumă doar la procentul din populația totală a Germaniei. Procent care se transpune și la numărul total de soldați și angajați civili. Bundeswehr numără aproximativ 177.000 militari și 86.000 de angajați civili
Aproximativ 5% din populația germană face parte din categoria homosexualilor. Bundeswehr estimează că 5%, sau 13.000 dintre membrii săi, aparțin acestei minorități sexuale. Conform acestei metode, aproximativ 0,5 la sută, sau 1.300 de membri, ar fi transgender.
„Aș spune că estimarea pentru membrii homosexuali este probabil corectă”, a declarat pentru DW Marcus Otto, președintele Asociației pentru membrii homosexuali Bundeswehr (AHsAB). „Nu sunt sigur de 1.300 de membri transgender, dar cu cât acceptă Bundeswehr, cu atât mai mulți recruti [transgender] mă întâlnesc”.
AHsAB reprezintă interesele membrilor armatei homo-, bi- și intersexuale. Luptă pentru egalitate și își propune să diminueze discriminarea prin găzduirea de ateliere pentru conducerea Bundeswehr, desfășurarea unei linii telefonice de asistență 24 de ore pe zi și, în general, oferirea de sfaturi cu privire la tratarea identității și orientării sexuale. Asociația a fost înființată în martie 2002 și membrii săi au lucrat din greu de atunci. Asta nu înseamnă că Bundeswehr este un exemplu perfect de toleranță astăzi.