Gabriel Țuțu, șeful Romarm – o companie strategică a Ministerului Economiei, a fost reținut 24 pentru că ar fi cerut mită 50.000 de lei și ar fi prejudiciat compania statului cu peste 8,6 milioane de lei. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Dar și de trafic de influență și fals intelectual.
Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal, a fost reținut sub acuzația de cumpărare de influență.
Romarm prejudiciată cu 8,6 milioane lei
Procurorii anticorupție susțin că Gabriel Țuțu, șeful Romarm, a prejudiciat compania Ministerului Economiei cu peste 8,6 milioane de lei. Echivalentul a peste 1,7 milioane de euro. Prejudiciul rezultă din achiziția a trei instalații din China pentru producția măștilor medicale și a materiei prime. Echipamentele au fost importate de firma Interarms Impex SRL, reprezentată de italianul Riccardo Barsanti.
Anchetatorii menționează că Gabriel Țuțu, în calitate de director al Romarm, cu încălcarea legii a „încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție)”.
În această afacere ar fi fost implicată și o firmă controlată de Victor Pițurcă, fostul antrenor al echipei naționale.
Gabriel Țuțu ar fi primit o șpagă de 50.000 de lei
Gabriel Țuțu mai este acuzat de procurorii DNA că ar fi pretins de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus „introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță”.
Astfel, Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Funcționari care urmau să facă achiziții directe de măști. Totodată, Gabriel Țuțu urma să aibă grijă ca „să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens”. Potrivit unui comunicat al DNA, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar o șpagă de doar 50.000 de lei.
Cine este Gabriel Țuțu, agentul de poliție ajuns șef în SRI?
Gabriel Țuțu și-a început cariera în 1995 ca agent de poliție în Galați. A lucrat timp de trei ani. Apoi s-a angajat la firma Securnet SA, care l-a mandat să preia șefia structurii de securitate Arcelor Mittal Steel Galați. Potrivit CV-ului său, în anul 2003 a ajuns să lucreze pentru Serviciul Român de Informații. Acolo, spun el, s-ar fi ocupat de coordonarea unei echipe de identificare, prevenire și combatere a amenințărilor din spațiul cibernetic care se adresează securității naționale a României. A fost încadrat pe funcția de șef, în timp ce urma cursurile unui master la Academia Națională de Informații. Pe această funcție a rezistat până în august 2011, deși nu avea specializări în securitatea cibernetică.
De la SRI, Gabriel Țuțu a ajuns șef departament juridic la Ministerul Comunicațiilor. Ulterior a trecut prin Consiliul de Administrație al Loteriei Române. Într-un final a ajuns detectiv particular. A fost salvat în decembrie 2019 de ministrul Economiei, liberalul Virgil Popescu, care l-a plantat la șefia companiei de stat Romarm. Această companie este pricipalul producător și exportator de produse militare din România.