Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman a fost restaurată și reabiltată printr-un proiect european în valoare de peste 19 milioane de lei.
Ministerul Apărării Naționale a organizat o ceremonie militară și religioasă, cu ocazia prăznuirii ortodoxe a Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Monumentul istoric comemorează eroii români din Primul Război Mondial.
Ministrul Apărării Nicolae Ciucă și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat la ceremonia care a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuți și vizitarea spațiului expozițional amenajat în incinta monumentului.
Monument inclus în Guinness World Records
Proiectul de reabilitare și restaurare al monumentului istoric a fost finanțat de Uniunea Europeană. Ministerul Apărării a contribuit cu o cofinanțare de 15% din valoarea totală a proiectului de 19,15 milioane de lei.
Monument cultural și istoric este un simbol al eroismului înaintașilor noștri pentru înfăptuirea Marii Uniri. Aceasta este de forma unui cruci latine și are o înălțime de 39,3 metri. Crucea a fost construită între anii 1924-1928 în apropiere de Vârful Caraiman, la altitudinea de 2291 metri. Acest simbol al României cinstește memoria celor 30.000 de militari români căzuți în luptele de pe Valea Prahovei.
Monumentul a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Se întâmpla în 2013, în urma demersurilor făcute de Alexandru Dan Bartoc.
Visul Reginei Maria
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman a fost realizată în urma unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria. Una dintre legendele monumentului spune că în acel vis, Regina Maria a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”. Legenda a circulat și în perioada comunistă, dar fără nici o dovadă în acest sens. Regina Maria nu a consemnat nimic în însemnările ei despre monumentul de pe Caraiman.
În urma unor cercetări făcute de Paul Adrian Cristescu, se pare că inițiativa construirii monumentului a aparținut comunității locale din Bușteni.
Proiectul arhitectului Ludovic Dolinschi
Proiectul pentru Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman a fost realizat de arhitectul Ludovic Dolinschi. Coordonarea lucărilor a fost făcută de șeful Direcției de Poduri, inginerul Victor Emanuel Bruckner, dar și de inginerii Teofil Revici și Alfred Pilder. Proiectul de rezistență a fost făcut de inginerii Nicolae Ciocârlan și Rudolf Kutatsch, inspectorul Iconomu, dirigintele de șantier Nicu Stănescu și V. Bumbulescu.
Echipa care a construit efectiv monumentul, a fost compusă din muncitorii ceferiști de la Direcția de Poduri. Ei lucrau la secțiile mecanice de reparații și întreținere L1 și L5 ce făceau parte din Regiunea I – secția VII cu reședința la Sinaia. La lucrări a participat și Armata Română cu unitățile Vânătorilor de Munte ale Garnizoanei din Sinaia.