Afaceristul libanez Rami Ghaziri, supranumit „Regele Puilor” și cel care a controlat grupul de firme Avicola Crevedia, este implicat într-un dosar penal în Belgia, conform informațiilor făcute publice de newsonline.ro.
Numele lui apare în dosarul în care sunt cercetați mai mulți italieni, inclusiv Mario La Sala, fost consilier pentru afaceri externe al lui Giovanni La Via, fost europarlamentar și raportor pentru buget în Parlamentul European, dar și un apropiat al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al Transporturilor în România.
Ancheta din Belgia a fost declanșată în 2018 de judecătorul de instrucție de la Bruxelles, Michel Caise, care a simțit mirosul unei afaceri ample de corupție, spălare de bani, abuz și fals în urma unor transferuri de peste 1.000.000 de euro de la București în contul unor companii controlate de sicilienii din Bruxelles. Italienii încasau ilegal „comisioane” de la firme din domeniu infrastructurii care activau în România, inclusiv de la Astaldi și Copisa. Mario La Sala a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în iulie 2020 pentru trafic de influență.
Consultanță de la Mario La Sala
Libanezul Rami Ghaziri, conform anchetatorilor belgieni, ar fi încheiat contract de consultanță cu o firmă controlată de Mario La Sala, Apotos SPRL, în contul căreia a virat aproape 560.000 de euro, în perioada 2016 – 2017. Autoritățile belgiene spun că consultanța ar fi fost una fictivă și că nu există dovezi că Mario La Sala ar fi prestat vreun serviciu pentru Rami Ghaziri.
Audiat în Belgia, Mario La Sala susține că înțelegerea semnată cu Rami Ghaziri viza clarificarea unei situații a unei societăți din Siera Leone unde Ghaziri ar fi avut interese comerciale. Doar că anchetatorii belgieni nu au găsit niciun fel de dovezi că La Sala ar fi făcut ceva în sensul acesta.
Conform documentelor deținute de newsonline.ro, autoritățile belgiene au reținut că Rami Ghaziri a întocmit două Note de onorariu în 2016 pentru o firmă din Bulgaria, PST Group JSC. Prima era în valoare de 19.555 de euro iar cea de-a doua de 33.024 de euro. Alte două facturi au fost plătite în 2017, una în valoare de 421.327,40 de euro și cea de-a doua de 81.276,58 de euro.
Rami Ghaziri a fost unul dintre cei mai mari jucători în domeniul afacerilor cu carne de pui. În anul 2013, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție Rami Ghaziri a fost arestat, fiind acuzat că a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi – Avicola Crevedia şi Avicola Tărtăşeşti – operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă. Prejudiciul inițial reținut în sarcina grupului infracțional în care era băgat se ridica la 50 de milioane de euro. Rami Ghaziri a fost trimis în judecată în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată.
Europarlamentarul Giovanni La Via, salvat de imunitate
În aprilie 2008, jurnalistul italianSalvo Palazzolo publică în ediția din Palermo a ziarului Repubblica povestea judecătorului de instrucție Michel Caise, a cărui anchetă tocmai luase o întorsătură neașteptată. Exista suspiciuni de mituire a unui oficial din Parlamentul European. A cerut o comisie rogatorie și a ajuns la Tribunalul din Sciacca pentru a afla detalii despre de omul de afaceri Mario La Sala (foto) și notarul Filippo Palermo, cărora li s-a confiscat active în valoare de două milioane de euro. În cadrul ancheti a fost pomenit numele parlamentarului european Giovanni La Via, președintele comisiei de Mediu, Sănătate și Siguranță Alimentară a Uniunii Europene. A fost raportor pe o serie de propuneri legislative bugetare a Parlamentului European, dar și pe Fondul de Asistență și Solidaritate pentru Italia. În cazul parlamentarului european ancheta a încetat, doarece nu i-a fost ridicată imunitatea.
Pe urmele banilor din România
Judecătorul de la Bruxelles a dat peste parlamentarul La Via în timp ce verifica conturile a două companii siciliene din Belgia: Sprl Ensemble și Sprl Eble, administrate în trecut de Mario La Sala. Ulterior companiile au fost administrate de Domenico Lo Jucco.
În conturile celor două companii din Belgia au intrat peste două milioane de euro de la compania de construcții românească Team Delta Proiect pentru activități de consultanță nespecificată. Banii au ajuns ulterior în conturile lui La Sala, care în anul 2012 era foarte activ în România. Pe 19 iulie 2012, de exemplu, politicianul La Via primește un transfer de 30.000 euro cu titlu de „rambursare acționarului în avans”. Aceeași formulare a fost folosită și pentru plata a 75.000 euro făcută notarului Palermo. O ipoteză de lucru a judecătorului belgian arăta că banii încasați de sicilienii din România ar fi fost pentru lucrări și finanțare europeană.
Fostul eurodeputat italian, Giovanni La Via, a declarat presei din Italia că „transferul este perfect legitim, deoarece constituie o rambursare a ceea ce am plătit anterior pentru participare într-o companie de consultanță”. Totodată, s-a delimitat de afacerile controversate gestionate de Mario La Sala. Procurorii DNA susțin că în perioada iunie – iulie 2012, Mario La Sala a pretins unui reprezentant al companiei de construcții Astaldi, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR. Urma ca banii să fie încasați prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL.