Traian Băsescu nu s-a decis dacă va participa la ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României. Dacă inițial a confirmat prezența la ceremonie, Traian Băsescu acuză acum de o ipocrizie Parlamentul României, care l-a invitat, dar în același timp nu îl recunoaște oficial ca fost șef de stat.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în martie 2022 că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, motiv pentru care și-a pierdut privilegiile cuvenite foștilor șefi de stat. CNSAS a constatat că Traian Băsescu, în calitate de student la Institutul de Marină din Constanța, și-a turnat colegii la Securitate.
Cele două documente din 1975 sunt olografe, scrise chiar de Traian Băsescu și apoi semnate cu numele de sursă „Petrov”. Alte note informative din dosar sunt dactilografiate de ofițerii de Seucuritate în urma relatărilor lui Traian Băsescu.
Traian Băsescu nu știe dacă va merge la ceremonia lui Nicușor Dan
Traian Băsescu, fostul președinte al României din perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, a declarat la Digi24 că nu a decis încă dacă va participa, luni, la ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României. Acesta acuză Parlamentul de ipocrizie pentru că, pe de-o parte l-a invitat la ceremonie, pe de altă parte nu îl recunoaște oficial ca fost șef de stat.
„Am confirmat că merg, dar asta ca să am toate opțiunile deschise. Mie Parlamentul mi-a luat toate drepturile, deci nu mă recunoaște că fost președinte. Și atunci, de ce să mă duc, că a fost președinte la un eveniment? Eu invitația am primit-o de la Parlament. Un Parlament care, nerecunoscându-mă că a fost președinte, pentru ce m-aș duce?”, a declarat Băsescu la Digi24.
Invitația, spune fostul șef al statului, nu a venit de la Nicușor Dan, ci de la conducerea legislativului: „Am să decid până mâine, văd dacă am să mă duc sau nu. Exact din acest motiv. Când vrei să mă chemi la festivități, mă chemi, dar altfel, îmi dai legi că nu mă recunoști ca președinte pentru o chestiune petrecută acum 45 de ani sau atunci 45 de ani. Deci, e de văzut.”, a declarat Traian Băsescu.
Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea
Traian Băsescu a primit mai multe adeverințe de la CNSAS din care a rezultat că nu a colaborat cu Securitate. Însă, în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2019, Traian Băsescu a fost trimis în judecată de către CNSAS pentru colaborarea cu Securitatea. Din documentele CNSAS rezultă că fostul președinte și-a turnat colegii și a menținut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI și MApN. Traian Băsescu a primit nume de cod „Petrov”.
„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, asa scrie şi pe frontispiciu”, se apăra Băsescu.
Băsescu și-a pierdut drepturile cuvenite unui fost președinte
Curtea de Apel București a decis pe 20 septembrie 2019 că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la instanţa supremă în urma recursului formulat de Băsescu.
Decizia a rămas definitivă în martie 2022, atunci când judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că fostul președinte a fost colaborator al Securități.
În urma deciziei ÎCCJ de colaborare cu Securitatea, Traian Băsescu și-a pierdut drepturile cuvenite foștilor șefi de stat. Conform Legii 406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, Traian Băsescu nu poate beneficia de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar.
Totodată, nu beneficiază de indemnizaţia lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu. Mai mult, nu mai beneficiază nicic de pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.