Superman de România este imaginea pe care și-o asumă din nou premierul Florin Cîțu, după ce l-a învins pe Ludovic Orban. Premierul Florin Cîțu nu a salvat pe nimeni, nici măcar economia aflată în colaps.
Comparația cu Superman, eroul care își riscă viața pentru a salva umanitatea, face parte dintr-o strategie mai amplă prin care se încearcă „umanizarea” arogantului premier. Strategii premierului încearcă să-i construiacă o imagine de „salvator”, deși premierul Florin Cîțu pare mai degrabă doar o copie a personajului negativ Lex Luthor din benzile desenate. Pentru nevoia de a fi confirmat, premierul a apelat printr-un consilier al său la reputatul profesorul de economie Deirdre McCloskey.
Cu toate acestea, 61% dintre români au o părere proastă despre Florin Cîțu, conform unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD. La fel era perceput și diabolicul Lex Luthor în benzile desenate cu Superman. Vor reuși strategii premierului să îi schimbe imaginea premierului Florin Cîțu și cu ce costuri?
„Florin Cîțu salvează economia”
Florin Cîțu este licențiat în științe economice la Grinnell College Iowa, din SUA. După ce a fost simplu angajat la Banca Națională a Noii Zeelande, a trecut pe la Banca Europeană de Investiții, apoi a ajuns la ING Bank. De aici a fost demis după ce a fost suspectat că a pariat împotriva leului. El a ajuns senator în 2016, apoi în anul 2020. În tot acest timp a încercat să pozeze în „cel mai bun” specialist în finanțe.
Pe 4 decembrie 2019, Florin Cîțu a fost numit ministru de Finanțe în primul guvern condus de Ludovic Orban. De atunci a încercat să pozeze în salvatorul economiei deși, probabil, nici el nu credea acest lucru. Chiar a încercat să inducă acest mesaj populației. În acest sens, strategii care lucrează la imaginea lui Florin Cîțu au bombardat Bucureștiul cu mesaje graffiti.
„Florin Cîțu salvează economia” este mesajul transmis de pe ziduri, clădiri și blocuri. Inițial erau și pe asflat, în dreptul trecerilor de pietoni. Desenele de tip graffiti sunt puse strategic, în zone vizibile. Ele pot fi observate pe gardul parcului din fața Ateneului Român sau pe zidurile blocurilor de pe Calea Victoriei. În special în zonele urubane aglomerate și nu numai.
Superman de România sau noul Lex Luthor
Mesajul subliminal confirmă nevoia de recunoaștere a calităților sale și este dublat de imaginile în care apare deghizat în Superman de România. Adică, premierul se vede salvatorul României.
Pe 9 septembrie 2021 a postat un filmuleț care îl înfățișa în postura de Superman în timp ce încerca să salveze un avion de la prăbușire. Presa din România a redat știrea ca atare. Strategii premierului își frecau mâinile de bucurie la o asemenea știre pozitivă. Dar eroul din benzile desenate salvează avionul. În timp ce, în lumea reală, economia României s-a prăbușit.
Acum, după ce a câștigat alegerile pentru șefia PNL, premierul Florin Cîțu a postat o nouă imagine în care visează că e Superman de România. Prin acest tip de mesaj, strategii premierului Florin Cîțu încearcă să îl umanizeze. Dar și să-i construiască o imagine de erou de Dâmbovița.
Premierul Cîțu voia confirmarea valorii sale la nivel internațional
Florin Cîțu nu a reușit să salveze economia. La fel cum nu a reușit să primească titlul de cel mai bun finanțist. Singura sa performanță notabilă a fost să se împrumute în numele statului român pentru a plăti împrumuturile scadente și cheltuielile bugetare. După ce a eșuat pe plan local, strategii lui Florin Cîțu au încercat să-l valideze prin intermediul unei campanii de lobby la nivel internațional.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl are în centru campaniei de lobby pe Alexandru Butiseacă, consilier al premierului Florin Cîțu pe probleme economice. Consilierul Alexandru Butiseacă a luat legătura cu profesorul universitar Deirdre McCloskey, una dintre vocile cunoscute ale liberalismului economic în mediul academic din SUA. În urma aranjamentelor făcute de Butiseacă, lui Deirdre McCloskey i-au fost publicate două editoriale pe site-ul Digi 24.
Profesorul Deirdre McCloskey îl consideră pe Florin Cîțu, în articolele respective, drept promotorul unei politici deschise în economia românească. Conform formulării lui Florin Cîțu, citat de gânditoarea americană, pentru ca România să progreseze trebuie desființată „paradigma intervenţionistă”, promovată de „elita birocratică”. Dezvăluirile despre acest aranjament controversat au fost făcute de ziarul Libertatea.
61% dintre români au o părere proastă despre Cîțu
Potrivit ultimului sondaj realizat de Avangarde, la solicitarea PSD, premierul Florin Cîțu nu se bucură de popularitate în rândul populației. 61% dintre români au o părere proastă despre premierul Florin Cîțu. Doar 14% au o părere bună despre el. Clasamentul încrederii e condus de Alexandru Rafila (36% părere bună), Emil Boc (30%), Klaus Iohannis (28%), Marcel Ciolacu (27%) și Gabriela Firea (24%).