Educația românească a revenit pe agenda politicienilor cu ocazia dezbaterii moțiunii simple: „Un ministru care minte nu poate gestiona Educaţia”, depusă de opoziție împotriva ministrului Educației Ligiei Deca, fosta consilieră prezidențială a lui Klaus Iohannis. Avidă după știri pozitive, ministrul Ligia Deca a apelat la trolli pentru a genera mesaje laudative pe contul ei de facebook. Chiar și în discursul său din Camera Deputaților, ministrul Ligia Deca a spus de câteva ori că, de exemplu, creșterea burselor de merit și a burselor sociale nu pot genera „știri negative”.
Deputata Dumitrița Glica a transmis că ea și PSD chiar dacă nu sunt „profund mulțumiți” de educația românească, dar că Ligia Deca ar trebui lăsată să implenteze Legile Educației. În schimb, a fost criticată pe bună dreptate de deputații din opoziție care i-au readus aminte că un milion de copii au fost lăsați fără masa caldă în școli. Votul final asupra moțiunii este programat marți.
„Un ministru care minte nu poate gestiona Educaţia”
Moțiuneasimplă„Un ministru care minte nu poate gestiona Educaţia” a fost asumată de un număr de 56 de deputați. Majoritatea de la USR și Forța Dreptei, principalele partide din opoziție. Deputatul USR Filip Havârneanu a citit moțiunea în plenul Camerei Deputaților, ședință la care au participat 174 de deputați.
Semnatarii moțiunii au cerut demisia ministrului Ligia Deca pentru rezultatele catastrofale de la testele PISA. Dar și pentru că a încercat de a măslui rezultatele alegând convenabil doar cifrele pe care şi le doreşte. Ministrul Ligia Deca a mai fost acuzată că ascunde dezastrul din educația românească și că nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea școlii românești. Ba, din contră, a sporit inechităţile din sistem, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, şi a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională, „examen care a ajuns să nu mai însemne nimic”. Mai mult, i se reproșează că „a consacrat ideea că nota 2 e foarte bună, că merită premiată”.
Ministrul Ligia Deca se laudă cu bugetul pe anul 2024
Ministrul Ligia Deca a dat dovadă că nu suportă criticile aduse în moțiunea simplă, motiv pentru care a avut un scurt derapaj la adresa deputatului Filip Havârneanu. Ulterior a început să se laude cu bugetul pentru învățământ care este cel mai mare din ultimii 20 de ani, buget alocat de premierul Marcel Ciolacu. Apoi a continuat cu creșterile salariale în rândul profesorilor. Totodată, a menționat că a extins programul pentru masa caldă de la 300 la 450 de şcoli. Acesta ar urma să la 1.000 de şcoli, dar nu se știe când.
Pentru a acoperi eșecul testelor PISA, ministrul Ligia Deca s-a apărat spunând că „rezultatele studiului PISA au indicat că România a limitat efectele pandemiei”. Ministrul Educaţiei a punctat că a scăzut diferenţa între media naţională şi media OCDE, ceea ce reprezintă un progres. În plus, testele PISA au arătat că elevii care provin din familii cu venituri mici și nivel de educaţie redus au performanţe mai scăzute. Iar elevii, prin măsurile din Legea învăţământului preuniversitar, pot fi susţinuţi să-şi atingă potenţialul.
PSD nu e mulțumit de situația din educația românească
Dumitrița Glica, deputat PSD, a transmis de la tribuna camerei că ea şi colegii săi din grupul parlamentar PSD nu sunt „profund mulţumiţi” de situaţia sistemului educaţional românesc. Însă a arătat că Ligia Deca trebuie lăsată să implementeze Legile educaţiei. Deputata de Mureș a mai menționat că actualul guvern alocă pentru 2024 cel mai mare buget din istoria recentă a României pentru Educaţie. Ocazie cu care sistemul educaţional va avea şansa să se adreseze problemelor stringente cum ar fi abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional.
Ana Loredana Predescu, deputat AUR: „un sistem de învăţământ aflat în derivă”
Ana Loredana Predescu, deputat AUR, a declarat la dezbaterea moțiunii simple că ministrul Ligia Deca a avut toate pârghiile şi şansele de a schimba sistemul educational. Dar va lăsa în urmă „un sistem de învăţământ aflat în derivă”. Ea a mai susținut că ministrul Deca a avut șansa de asigura finanțarea sistemului de învățământ și de a asigura transportul gratuit al elevilor.
Deputatul USR Denisa Elena Neagu a declarat că România nu are nicio universitate în top 1.000 mondial. În timp ce rezultatele elevilor la testele PISA sunt „dezastruoase”. Parlamentarul USR a afirmat că şcolile sunt „suffocate” de inspecţii şi birocraţie, iar inspectoratele şcolare consumă anual un buget de peste 600 de milioane lei. Denisa Elena Neagu a adăugat că Legile educaţiei nu rezolvă problemele din sistemul învăţământ, ci adaugă altele noi.
Violeta Alexandru: „nu banii sunt problema, ci corectitudinea faţă de profesori”
Violeta Alexandru, deputat Forța Dreptei și fost deputat PNL, consideră că nu banii sunt problema, ci corectitudinea faţă de profesori. În plus, ar trebui să se aplice indicatorii de performanţă prin care s-ar rezolva problema profesorilor care nu sunt făcuţi pentru această meserie.
Deputatul UDMR Szabo Odon a menționat că Legea Educaţiei e bună, dar totul ține de aplicare. „Legea Educaţiei este bună, dar că are nevoie de stabilitate, fonduri pentru implementare şi corectitudine în aplicare”, a spus deputatul.
Deputatul PNL Rodica Luminiţa Barcari, colegă de partid cu ministrul Ligia Deca, a criticat moțiunea pentru că ar fi fost făcută „ca să dea bine la bilanţul opoziţiei”. Ea a subliniat că Ligia Deca este un ministru competent, care a reuşit într-un an şi două luni de mandat ce „alţii nu au reuşit în decenii. A pus accent pus pe claritatea legislaţiei din domeniu, atragerea de fonduri europene, creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic”.