Majorarea salariilor pentru profesori este susținută de președintele Klaus Iohannis, care susține că noua grilă de salarizare trebuie să fie actualizată de Ministerul Muncii, condus în prezent de pesedistul Marius Budăi. Sindicatele din învățământ urmează să declanșeze greva generală luni, 22 mai, în cazul în care doleanțe lor nu sunt rezolvate de către Guvern. Adică, să majoreze salariile din învățământ, indexarea salariile cu rata inflației și respectarea drepturilor prevăzute de legislația în vigoare.
Prima rundă de negocieri dintre sindicaliști și Guvern a eșuat, deși premierul Nicolae Ciucă a susținut că a „avut un dialog foarte bun” cu aceștia.
Majorarea salariilor pentru profesori în grila de salarizare
Președintele Klaus Iohannis a anunțat de la Bruxelles că susține majorarea salariilor pentru profesori și că aceștia merită să fie plătiți la adevărata lor valoare. Dar că subiectul este legat în mod artificial de Legile Educației, legi care nu se referă la salarizare.
„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite în condiţiile în care am avut şi avem încă o inflaţie destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reaşezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult. Și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România educată. Dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate atunci trebuie să avem toate condiţiile. Nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie. Adică trebuie să avem grijă de dascăli să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba aşa cum trebuie. Printre care una foarte importantă este evident salarizarea. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare. Aici le dau dreptate”, a declarat Klaus Iohannis.
Legat de majorarea salariilor pentru profesori, șeful statului a spus că acest subiect este amestecat artificial cu dezbaterile pe Legile educaţiei. „În Legile Educaţiei chestiunile salariale nu apar. Ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila naţională de salarizare care trebuie să fie actualizată. Şi aştept şi eu – şi o să insist pe această chestiune – ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele care se fac pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului”, a mai precizat președintele Klaus Iohannis.
Grevă generală pentru majorarea salariilor pentru profesori
Șeful statului a sugerat că majorarea salariilor pentru profesori nu se obține prin grevă. Însă sindicatele au planurile lor, subiect pe care nu vrea să îl discute. „Eu discut despre nevoile sistemului educaţional din România şi aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem să într-adevăr un sistem foarte performant şi avem pretenţii de la dascăli, trebuie să-i şi plătim”, a declarat şeful statului.
Sindicatele din învățământ au anunțat că vor declanșa greva generală în dimineața zilei de 22 mai 2023. Acestea solicită acordarea drepturilor prevăzute de lege pentru personalul din învățământul preuniversitar. Dar mai ales majorarea salariilor. Toate solicitările sindicaliștilor au fost prezentate de Gazetabucurestilor.ro AICI.
Negocieri eșuate între sindicaliști și Guvern
Reprezentanții sindicatelor au plecat nemulțumiți de la masa negocierilor cu premierul Nicolae Ciucă și cu viitorul premier Marcel Ciolacu. La discuții au mai participat ministrul Educației, ministrul Finanțelor și un secretar de stat de la Muncă. „Am avut un dialog foarte bun”, a spus premierul Nicoale Ciucă, care a fost contrazis de sindicaliști.
„Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.