Ludovic Orban își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă va pierde alegerile pentru șefia PNL, dar dacă va câștiga îi cere premierului Florin Cîțu să plece de la conducerea Guvernului.
Alegerile pentru conducerea PNL au intrat în linie dreaptă. Pe 25 septembrie 2021 liberalii își vor alege un nou sau un vechi președinte. În cursa pentru alegerile interne au intrat premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban, actualul președinte al partidului și al Camerei Deputaților, dar există posibilitate să mai apară și un alt candidat. Până atunci liderii PNL stau pe un butoi de pulbere.
Președintele și serviciile secrete
Unul dintre cei mai influenți lideri PNL, Ilie Bolojan, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu se mai amestece în alegerile interne ale partidului, dar acesta nu poate sta deoparte. Șeful senatorilor liberali, Virgil Guran, unul dintre susținătorii lui Ludovic Orban, acuză serviciile de informații că se implică în alegerile interne ale PNL.
„După cum vedeți, mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică”, spunea senatorul Virgil Guran.
În timp ce liberalii luptă cu forțe aparent invizibile, Ludovic Orban a anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă va pierde alegerile interne, dar în cazul în care contracandidatul său Florin Cîțu va pierde cursa internă atunci ar trebi să își dea demisia din fruntea Guvernului.
„Eu, dacă pierd alegerile, îmi scriu dinainte de 25 septembrie demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Dacă un premier care candidează la funcția de președinte al PNL nu câștigă competiția, ce legitimitate mai are să exercite funcția respectivă?”, a spus Ludovi Orban la Digi 24.
Orban a fost scos din joc în 2016
Orban nu îl contrazice pe liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, care a acuzat că serviciile de informații se implică în lupta din partid.
„Eu sunt Stan Pățitul, am fost scos din cursa pentru Primăria Capitalei în 2016. S-a născut un dosar în campanie electorală, care n-a stat în picioare și eu am fost achitat de instanță”, a mai declarat Ludovic Orban. Comparat ca discurs cu Liviu Dragnea, șeful PNL a spus că „nu are nicio legătură” și „orice comparație cu Liviu Dragnea este o jignire”.
Ce s-a întâmplat în 2016?
Controversatul afacerist, Tibi Urdăreanu, cel care controlează grupul de firme UTI, l-a înregistrat pe Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, în timp ce îi cerea bani pentru campania electorală.
Afaceristul Tiberiu Urdăreanu, cel care controlează grupul de firme UTI, l-a denunțat procurorilor DNA pe Ludovic Orban pentru că i-ar fi cerut suma de 50.000 de euro pentru campanie electorală.
„Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmând ca, ulterior, în aceeași zi, să ne vedem la domiciliul meu. A stat o oră și am discutat despre diverse lucruri care se întâmplă la Primăria București. Știa proiectele din oraș. La un moment dat, spre sfârșitul discuției, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înțeles foarte exact ce dorește, nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să-mi precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înțeles la acel moment ca acel sprijin i-ar fi de trebuință în relația cu media”, a declarat Tiberiu Urdăreanu în instanță.