Legalizarea consumului de canabis în scopuri medicinale a primit aviz negativ de la Guvernul României, condus de premierul Florin Cîțu.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că partidul pe care îl conduce susține legalizarea consumului de canabis în scopuri medicinale. Proiectul de lege privind legalizarea canabisului în România, adoptat de Senat, a fost inițiat de doi deputați PSD și unul de la USR PLUS. Culmea, tocmai premierul Florin Cîțu se opune acestei inițiative.
Trei deputați au preluat inițiativa
Doi deputați PSD, Cristina Dumitrache și Florin Buicu, împreună cu deputatul Emanuel Ungureanu de la USR PLUS au inițiat proiectul de lege prin care să legalizeze consumul de canabis în scopuri medicinale. Ulterior proiectul a fost susținut de alți 88 de parlamentari de la PSD, PNL, USR și ALDE.
Inițiativa celor trei deputați are la bază o petiție inițiată de Alexandra, fiica unei femei care a murit de cancer. Aceasta a reușit să strângă peste 20.000 de semnături pentru ca pacienții cu boli cronice, aflați în fază terminală, să poată folosi tratamente pe bază de canabis. Printre cele mai notabile beneficii ale consumului de canabis se numără încetinirea evoluției cancerului, progresia bolii Alzheimer, tratează glaucomul, calmează vibrațiile bolnavilor de Parkinson, etc.
Senatul României a adoptat proiectul de lege PL-x nr. 631/2019 în data de 26 noiembrie 2019. Forma adoptată a fost trimisă Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, pe 2 decembrie 2019.
Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Așadar, fumatul nu este permis.
Marcel Ciolacu susține inițiativa
Pe 10 februarie 2020, membrii Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități au avizat favorabil proiectul de lege. Avize favorabile au mai fost emise de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat la Radio Guerilla că susține proiectul de lege privind legalizarea consumului de canabis în scopuri medicinale. „Doamna Cristina Dumitrache de la Constanța, care are acest proiect…el este în dezbatere în interiorul grupului și vom lua o decizie. Vorbim de o legalizare în zona medicală și industrială”, a spus Ciolacu, la Radio Guerrilla.
Agenția Națională a Medicamentului a transmis un punct de vedere din care rezultă că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.
Premierul Florin Cîțu se opune
Guvernul României, condus de premierul Florin Cîțu, a transmis Camerei Deputaților că nu susține inițiativa legislativă. Guvernul dă exemplu statului Colorado, acolo unde canabisul a fost legalizat în scopuri medicinale în 2009. Conform unui studiu invocat de Guvern, numărul de plante de canabis confiscate de DEA a crescut de la 5.000 la 40.000 pe an. Documentul poate fi consultat AICI.
„Dorim să menționăm că această terapie este fără statut de medicament, fără viză curativă, ci doar adjuvantă în tratamentul unor afecțiuni pentru care există medicamente”, susține premierul Florin Cîțu, în avizul negativ.
Guvernul susține că activiștii susținători utilizării canabisului în scop medicinal au declarat că numărul „beneficiarilor de canabis în scop medicinal ar fi de 10 milioane de persoane” . „Se constată astfel că mai mult de jumătate din populația României poate deveni consumatoare de canabis în scop medicinal”, susține Guvernul României.
Consumul de canabis medicinal, recunoscut de ONU
Consumul canabisului în scop medicinal a fost recunoscut de ONU. Bolnavii în faze terminale ar putea beneficia de proprietăților plantei ca medicament. Austria a legalizat canabisul medicinal încă din 2008. Legalizarea consumului de canabis în scopuri medicinale a fost adoptată în Italia și Cehia în 2013, Croația în 2015 și Macedonia de Nord și Polonia în 2016. Un an mai târziu, pe listă s-au înscris Germania, Grecia, Cipru și Luxemburg.
În 2018, avem patru țări care au permis tratamentele pe bază de canabis: Marea Britanie, Danemarca, Portugalia și Malta. Iar în Irlanda a început, în 2019, un program pilot, care va dura cinci ani.
Tot un astfel de program va începe și în Franța, în luna martie. Și avem țări unde consumul de canabis nu mai e pedepsit – Cehia, Israel, Spania sau Portugalia. Și țări precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Suedia unde inclusiv consumul e ilegal. Exact ca în România.