Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României sub pretextul că se sacrifică pentru țară. Prin demisia sa s-ar evita o criză politică internă și externă în cazul în care ar fi suspendat din funcție. Partidele din opoziției au strâns 178 de semnături pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Cererea de suspendare a fost semnată de parlamentarii partidelor AUR, POT, SOS și USR.
În urmă cu o săptămână președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu își va da demisia și va pleca după ce va fi ales noul președinte în urma alegerilor prezidențiale. Mai mult, considera că cei care îi cer demisia o fac din „motive populiste și electoraliste”. Dar se pare că între timp s-a răzgândit. Astfel, Klaus Iohannis va intra în istorie ca primul președinte care demisionează.
Președintele nu voia să își dea demisia în urmă cu o săptămână
Klaus Iohannis a fost acuzat în ultima perioadă că ține cu dinții de scaunul prezidențial în contextul în care mandatul de președinte a expirat în data de 22 decembrie 2024. În urma anulării alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou președinte. Ulterior mai mulți politicieni i-au cerut demisia. Printre aceștia se află Elena Lasconi, Nicușor Dan, ba chiar și Crin Antonescu.
Aflat la Bruxelles, pe 3 februarie, a spus că nu i-a în considerare o eventuală demisie. „Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste, pentru că, nu-i așa, funcționăm după Constituție și, atunci când am fost ales, peste șase milioane de români mi-au dat votul pentru ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția. Și în Constituție scrie foarte clar și îmi spune că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales”, declara președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis și-a dat demisia sub pretextul că se sacrifică pentru țară
De atunci au trecut șapte zile! Însă Klaus Iohannis și-a dat demisia după ce s-a pus în mișcare procedura de suspendare din funcția de președinte al României. Nervos, într-un discurs de câteva minute ținut la Palatul Cotroceni, a ținut să critice procedura prin care se cerea suspendarea sa. „Este un demers inutil (…) Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui”, a declarat Klaus Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis a ținut să precizeze că acest demers de suspendare va avea efecte atât în plan intern, cât și în plan extern.
„În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ”, a avertizat Klaus Iohannis.
Pe plan extern „efectele vor fi de durată și foarte negative”, a spus fostul președinte Klaus Iohannis. „Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”.
La final a ținut să spună că se sacrifică pentru țara! „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie”, a spus la final Klaus Iohannis. Astfel, Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României.