Alegeri PNL în pandemie. Pe liberali nimic nu îi oprește ca să își aleagă noul președinte de partid. Cei 4.874 de delegați liberali din întreaga țară au fost chemați la Romexpo, în București, ca să aleagă între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Deși incidența în București a ajuns la 4,1 la mia de locuitori.
Congresul PNL a început cu o cuvântare ținută de președintele Klaus Iohannis în fața propriului său partid. Deși Constituția îi interzice să se amestece în treburile interne ale partidului, Klaus Iohannis îl susține fățiș pe premierul Florin Cîțu. În cuvântarea sa, președintele Klaus Iohannis a atacat direct partidul USR PLUS pentru că și-a permis să iasă de la guvernare. Apoi, premierul Florin Cîțu a fost huiduit și i s-a cerut demisia de către o parte dintre colegii săi liberali. O zi pe care nu o va uita așa ușor.
Liberalii au aflat de scumpiri
La ora 11.00 erau în desfășurare două proteste împotriva liderilor liberali. Unul organizat de Declic care a transmis că „lupta de putere din PNL a devenit o ciolaniadă care ne afectează pe noi, cetățenii, iar liderii liberali au uitat de guvernare”. Celălalt protest a fost împotriva scumpirilor în lanț. De la alimente la energie. Drept răsplată pentru guvernzarea dezastruoasă sub premierul Florin Cîțu, liberalii au primit un ciolan de porc cu mesajul: „După ce vă împărțiți ciolanul, desființați Secția Specială!”
Alegeri PNL în pandemie: de trei ori Cîțu
Peste sala din incinta Romexpo s-a lăsat întunericul. Pe scenă și-a făcut apariția Klaus Iohannis, președintele României. Începea ultima rundă de alegeri PNL în pandemie Liberalii din #echipacâștigătoare au început să aplaude frenetic. După ce și-a scos tacticos hărtiile din buzunar și le-a așezat pe pupitru. Pe ele era scris un discurs gol de conținut.
„Recent, făceam un apel la responsabilitate și maturitate către partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care îl reiterez, pentru că nu toți cei cărora le era adresat au manifestat aceeași responsabilitate și maturitate”, spunea Klaus Iohannis.
Aflată în primul rând al delegaților pro Cîțu, Monica Anisie s-a ridicat în picioare și a început să aplaude. Gestul ei a fost urmat și de alți colegi din #echipacâștigătoare. Aflat în spate, la câteva rânduri distranță, ministrul Virgil Popescu s-a ridicat și el în picioare aplaudând.
Liberalii din jurul lor au ridicat imediat pancarte cu mesaje pro Florin Cîțu sau pro Klaus Iohannis. Atitudinea lor servilă amintește de vremea în care la preziduu se afla dictatorul Nicolae Ceaușescu. Iar cei din sală aplaudau după fiecare frază.
„PNL are obligația față de români să continue să guverneze responsabil”, a spus apăsat președintele. Din sală, aplauze. „Cîțu, Cîțu, Cîțu”, strigau o parte din participanții la Congres. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-a ridicat din nou în picioare pentru a aplauda. La fel au făcut și câțiva liberali din jurul lui Popescu. Publicul a ridicat din nou pancarte cu „PNL – Klaus Iohannis- #partneriat”, dar și Florin Cîțu președinte.
După un moment de respiro oferit de audiența liberală, președintele Klaus Iohannis a continuat. În van! Parcă a uitat chiar și de pandemie.
Nervos și iritat pentru că nu este adulat de întregul partid
În jurul orei 12.30, premierul Florin Cîțu a luat cuvântul în fața liberalilor. Susținătorii lui Ludovic Orban au început să-l huiduie. Chiar înainte de a-și prezenta „Moțiunea Liberală”, plin de aroganță, premierul Florin Cîțu le-a transmis colegilor săi de partid care îl contestau „sper că nu așa arată disperarea”.
Vizibil iritat că nu este adulat de întregul partid, Florin Cîțu a trecut la atac. „Cei care strigați demisia știți că înseamnă să vă dați jos propriul guvern. Numai Dragnea făcea așa ceva”, le-a replicat Cîțu.
În apărarea lui Florin Cîțu a intervenit Ludovic Orban care le-a cerut contestatarilor să nu-l mai huiduie. Dar Cîțu i-a spus în stilul său arogant: „nu am nevoie de susținere”. Premierul le-a cerut liberalilor să voteze „omul faptelor”, moment în care huiduielile s-au intensificat.
Orban: „Fraților, ce facem cu guvernarea?”
Ludovic Orban și-a prezentat moțiunea în jurul orei 13.30. El le-a readus aminte liberalilor cum a fost trădați de premierul Florin Cîțu, deși anterior l-a numit „prieten” și „coleg”.
„Premierul Cîțu a spus că toate deciziile le va lua împreună cu dvs, mă îndoiesc. Nu îmi amintesc ca el să se fi consultat ceva când a dat afară consilierii de stat ai PNL. Nu îmi amintesc ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva când l-a consultat pe ministrul Alexandru Nazare? Nu îmi amintesc să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală”, a spus Ludovic Orban.
Apoi și-a întrebat colegii: „Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea e că suntem într-o situație aproape imposibilă. Cum vom îndeplini condiția partenerilor de coaliție, și dacă nu o vom îndeplini, cu cine facem majoritate parlamentară? Credeți că există vreun liberal care să fie de acord cu refacerea USL într-o combinație pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu. Negocieri pe sub masă cu PSD s-au făcut. Avem doar două variante strategice. Prima e să refacem coaliția, iar pentru asta, după congres, cum ne vom prezenta în fața partenerilor din coaliție dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluția la criză? Nu avem un premier și un guvern cu care să ne putem mândri, niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă. Toți suportăm de la cetățeni reproșuri și cuvinte grele. Nu din cauza mea, nu din cauza competiției”, a declarat Ludovic Orban.